Ικανοποίηση από τους παραγωγούς της Τριφυλίας

afg.jpg
Ικανοποιημένοι προς το παρόν είναι οι παραγωγοί της Τριφυλίας με τις ευνοϊκές τιµές παραγωγού που επικρατούν αυτό το διάστηµα για το ελληνικό αγουρέλαιο του ’15-’16, καθώς αγγίζουν και τα 4,60 ευρώ το κιλό στη Μεσσηνία, σύμφωνα με πληροφορίες από τους τυποποιητές αλλά και εξαγωγείς. 

«Οι τιµές αυτές είναι οι υψηλότερες της τελευταίας δεκαετίας», τόνιζαν εδώ και μέρες εκπρόσωποι των παραγωγών δεδομένου ότι η ζήτηση είναι υψηλότερη από τον µέσο όρο των τελευταίων 10 ετών. Σε αυτό συνηγορεί το γεγονός ότι μετά την επέκταση του ΠΟΠ Ελαιολάδου στο Νομό, το αγουρέλαιο βρίσκεται στην πυραμίδα της διατροφικής αλυσίδας σε ότι αφορά την διατροφική του αξία κάτι που αποτιμούν θετικά οι ελαιοπαραγωγοί και συνεταιριστές τόσο στην Πελοπόννησο όσο και στην Κρήτη.
 
 
Ανοδικές είναι οι τιμές σε γειτονικές χώρες αλλά φέτος οι παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι όσο αυξάνεται η ζήτηση τόσο η τιμή του διατροφικού προιόντος θα αποκτά μεγαλύτερη αξία στην πραγματική οικονομία. Η µειωµένη παραγωγή ελαιολάδου στις βασικές ελαιοπαραγωγικές χώρες το 2014-2015 οδήγησε στις υψηλές τιµές και για τους Έλληνες παραγωγούς.

Συγκεκριµένα, το τελευταίο διάστηµα στη Μεσσηνία έχουν γίνει πράξεις µε τιµή παραγωγού στα 3,40 ως 3,60 ευρώ το κιλό (για κατευθείαν πληρωµή) ενώ το αγουρέλαιο λόγω των μικρότερων ποσοτήτων που παράγεται έχει μεγαλύτερη αξία στις αγορές δεδομένου ότι χρησιμοποιείται ως φαρμακευτική ύλη αλλά και είδος με υψηλή διατροφική αξία. 
 
ΙΩΑΝΝΗΣ ΜΠΟΖΙΚΑΣ