Εκλογές

Ικανοποίηση στο ΚΚΕ για το εκλογικό αποτέλεσμα

ikanopoiisi_sto_kke_gia_to_eklogiko_apotelesma.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ Δημήτρης Κουτσούμπας σε δηλώσεις του για τα εκλογικά αποτελέσματα, ανέφερε ότι «θεωρούμε πως έγινε ένα μικρό βήμα σήμερα με το αποτέλεσμα που κατέγραψε το ψηφοδέλτιο του ΚΚΕ στις ευρωεκλογές με ποσοστό που κυμαίνεται μέχρι αυτή την στιγμή, πάνω από 6% που μεταφράζεται σε εκατοντάδες χιλιάδες ψήφους και την εκλογή δύο ευρωβουλευτών».

Ο κ. Κουτσούμπας εκτίμησε το αποτέλεσμα αυτό ως συνέχεια του αποτελέσματος της περασμένης Κυριακής και ανέφερε ότι σε τρείς δήμους, Πάτρα, Πετρούπολη και Χαϊδάρι «πανηγυρικά οι υποψήφιοι του ΚΚΕ κέρδισαν την μάχη», ενώ «φαίνεται ότι έχει κερδηθεί και η Ικαρία».

Είπε ότι είναι θετικό το γεγονός της πλειοψηφίας του ΚΚΕ σε αυτούς τους δήμους, με δεδομένη τη ριζικά διαφορετική πολιτική γραμμή που εκφράζει το ψηφοδέλτιο του κόμματος, σε αντίθεση με τους άλλους συνδυασμούς των κομμάτων που στηρίζουν την πολιτική της ΕΕ, του κεφαλαίου και στη τοπική διοίκηση.

«Το συνολικό αποτέλεσμα δεν δείχνει ανατροπή του αντιλαϊκού πολιτικού συσχετισμού, δεν συνιστά νέο πολιτικό σκηνικό προς όφελος του λαού μας. Βεβαίως καταγράφεται η λαϊκή δυσαρέσκεια απέναντι σε ΝΔ και ΠΑΣΟΚ που σήκωσαν το βάρος της αντιλαϊκής κυβερνητικής πολιτικής και του ευρωμονόδρομου» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «αν και σημαντικό μέρος ψηφοφόρων του ΣΥΡΙΖΑ επένδυσαν σε αυτήν την επιλογή έναν αριστερό προσανατολισμό, ωστόσο η πρωτιά του ΣΥΡΙΖΑ δεν εκφράζει ισχυροποίηση της αριστερής ριζοσπαστικής αντιμονοπωλιακής-αντιιμπεριαλιστικής πολιτικής, αφού ο ΣΥΡΙΖΑ έχει εγκαταλείψει έστω και συνθηματολογικά την εναντίωση με τα μονοπώλια, την ΕΕ και το ΝΑΤΟ.»

«Το εκλογικό αποτέλεσμα κυρίως των ευρωεκλογών δείχνει ότι στην πορεία αναδιάταξης του αστικού πολιτικού σκηνικού που ξεκίνησε τον Ιούνιο 2012, ενισχύεται η τάση υποκατάστασης του χρεωκοπημένου ΠΑΣΟΚ από το ΣΥΡΙΖΑ. Ταυτόχρονα παρουσιάζεται ρευστή η κατάσταση ως προς την πορεία άλλων σοσιαλδημοκρατικών σχημάτων, όπως της «Ελιάς» που ήταν το βασικό εκλογικό σχήμα του ΠΑΣΟΚ που συσπείρωσε κάποιες δυνάμεις, όμως σε μικρότερο εκλογικό ποσοστό από τον Ιούνιο του 2012, ενώ υποχώρησε και το εκλογικό ποσοστό της ΔΗΜΑΡ προς όφελος του νέου σχήματος του «Ποταμιού», που εμφανίστηκε με περισσότερο ασαφή και πολύ λιγότερο σοσιαλδημοκρατικά συνθήματα» πρόσθεσε.

«Αν και είναι θετική η τάση επανασυσπείρωσης, κυρίως νέων ψήφων, υπέρ του ΚΚΕ, τα συνολικά εκλογικά αποτελέσματα δεν θεωρούμε ότι εκφράζουν μια συνολική τάση χειραφέτησης εργατικών λαϊκών δυνάμεων από τα κόμματα του ευρωμονόδρομου, των συμφερόντων του κεφαλαίου, των μονοπωλίων. Η πιο ακραία έκφραση αυτής της αναντιστοιχίας είναι το υψηλό ποσοστό της Χρυσής Αυγής» είπε ο κ. Κουτσούμπας, προσθέτοντας ότι «η άρχουσα τάξη και το πολιτικό σύστημα, διαθέτει, ακόμα δυστυχώς, σοβαρές εφεδρείες να αλλάζει ο Μανωλιός και να βάζει τα ρούχα του αλλιώς, με βάση τις ψήφους και τα προγράμματα τόσο του ΣΥΡΙΖΑ όσο και της «Ελιάς» και του «Ποταμιού».

Ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ είπε ότι συνολικά είναι σε εξέλιξη η αναμόρφωση του πολιτικού συστήματος, η δημιουργία νέων αναχωμάτων στην ριζοσπαστικοποίηση και πρόσθεσε ότι τίποτα δεν έχει κριθεί οριστικά αφού ακόμη ο ίδιος ο λαός δεν έχει χρησιμοποιήσει τις δυνάμεις του.

«Το συνολικό εκλογικό αποτέλεσμα στις χώρες της ΕΕ δεν μπορεί παρά να είναι αρνητικό για τους λαούς», τόνισε, προσθέτοντας ότι «είναι αναγκαίο πλέον σε κάθε χώρα, σε όλες τις χώρες της ΕΕ να αναπτυχθεί κίνημα ρήξης, αποδέσμευσης από την Ένωση, πάλης για την ανατροπή της εξουσία των μονοπωλίων.»

«Αυτό το κίνημα με αυτούς τους στόχους, μπορεί να αντιμετωπίσει, να τσακίσει τον φασισμό σε κάθε χώρα σε όλη την Ευρώπη» είπε ο κ. Κουτσούμπας επισημαίνοντας ότι «θα μπορούσαμε να πούμε ότι μέσα σε αυτό το πλαίσιο είναι θετικό ότι το ΚΚΕ στην Ελλάδα παρουσιάζει έστω μικρή τάση ανάκαμψης μετά την ισχυρή πίεση που δέχθηκε τον Ιούνιο του 2012.»

Όλη η επικαιρότητα