Ηλεία

Οικοδόμοι Ηλείας: Η Ανεργία μας «εξαφανίζει»

Ακούστε το άρθρο

Έκτακτη γενική συνέλευση του Συνδικάτου Οικοδόμων Ηλείας πραγματοποιήθηκε στο Εργατικό Κέντρο Πύργου, κατά τη διάρκεια του οποίου υπήρξε ενημέρωση για τα σοβαρά προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος και τέθηκε ως ζήτημα η ανάγκη κινητοποιήσεων προκειμένου να διεκδικήσουν όσο το δυνατόν καλύτερες συνθήκες ζωής για το μέλλον το δικό τους και των παιδιών τους.

Αρχικά, ο πρόεδρος του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηλείας Γιώργος Ηλιόπουλος εξέφρασε τη δυσαρέσκειά του για την προσέλευση των επαγγελματιών, αφού με τις ενέργειες που έγιναν δεν κατάφεραν να λάβουν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Υποστήριξε πως για να λυθούν τα προβλήματα του κλάδου είναι αναγκαίοι οι συνεχείς αγώνες, οι οποίοι όμως χρειάζονται και την αμέριστη στήριξη του κόσμου. Μέχρι στιγμής όσα έχουν κερδηθεί έγιναν με αγώνες και η κυβέρνηση δείχνει να τα παίρνει όλα πίσω. Στη συνέχεια, εστίασε στο βασικό ζήτημα της συνέλευσης που δεν είναι άλλο από τη μη απόδοση από πλευράς κυβέρνησης των υπέρ αγνώστων ενσήμων σε όσους βρίσκονται πολύ κοντά στη συνταξιοδότησή τους αλλά δεν μπορούν να τη λάβουν λόγω μην κάλυψης του απαιτούμενου αριθμού ενσήμων, καθώς και στην ανάγκη παράστασης διαμαρτυρίας στην υπηρεσία του ΙΚΑ για την ανάδειξη όλων των προβλημάτων του κλάδου.

Την προγραμματισμένη ομιλία και ανάπτυξη των βασικών θεμάτων που ταλανίζουν τους επαγγελματίες του κλάδου είχε οριστεί να κάνει ο Οργανωτικός Γραμματέας της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων Δημήτρης Αγγελόπουλος, ο οποίος εξαιτίας προσωπικών ζητημάτων δεν κατάφερε να δώσει το παρόν και τη θέση του πήρε το μέλος του νεοεκλεγμένου ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων Δημήτρης Βελόνας. Ο κ. Βελόνας ανέπτυξε με λεπτομέρεια τα προβλήματα που αντιμετωπίζει ο κλάδος, αναφέροντας αρκετά παραδείγματα από διάφορες πόλεις της Ελλάδας και τονίζοντας πως όλοι πρέπει να βλέπουμε την ουσία των πραγμάτων για να είμαστε πιο αποτελεσματικοί. Η συζήτηση περιελάμβανε τις συνθήκες που αντιμετωπίζουν καθημερινά οι επαγγελματίες, με την ανεργία στον κλάδο να είναι τεράστια και να τους οδηγεί σε άλλες εργασίες. Υποστήριξε πως χρειάζεται να ενισχυθούν τα συνδικάτα προκειμένου να αντιμετωπίσουν μια κυβέρνηση που θεωρεί πως η χώρα έχει επιστρέψει στην κανονικότητα, εφαρμόζοντας παράλληλα όλους τους αντιεργατικούς νόμους εναντίον όλων των εργατικών κλάδων. Στη συνέχεια στάθηκε στο τεράστιο πρόβλημα των υπέρ αγνώστων ενσήμων, εκφέροντας την άποψη πως πρέπει να γίνει κατάργηση του πλαφόν των 1000 ενσήμων τα τελευταία 13 χρόνια και των 100 κάθε χρόνο και απόδοση των υπέρ αγνώστων ενσήμων σε όσους τα έχουν ανάγκη για να λάβουν τη σύνταξή τους.

Στο τέλος ακολούθησαν και ερωτήσεις από τους παρευρισκόμενους, με το πάνελ το οποίο αποτελούταν από τον πρόεδρο του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηλείας Γιώργο Ηλιόπουλο, το μέλος του νεοεκλεγμένου ΔΣ της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Οικοδόμων Δημήτρη Βελόνα και το γραμματέα του Συνδικάτου Οικοδόμων Νομού Ηλείας Γιώργο Βλάχο, να δίνουν απαντήσεις στις απορίες τους.

Όλη η επικαιρότητα