WEB tv Αγροτικά Ελλάδα

Οικονομική ανακούφιση των αλιέων προανήγγειλε ο υπ. Αγροτικής Ανάπτυξης (VIDEO)

Ακούστε το άρθρο

Άμεση βοήθεια προς του αλιείς λόγω απουσίας εισοδήματος, προανήγγειλε ο υπουργός Αγρoτικής Ανάπτυξης, Βαγγέλης Αποστόλου, ενώ οι ψαράδες επανέλαβαν ότι δεν μπορούν να πουλήσουν τα προϊόντα τους.

Μετά την ολοκλήρωση της δίωρης συνάντησης με τους αλιείς του Σαρωνικού στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων, ο υπουργός κ. Βαγγέλης Αποστόλου δήλωσε: “Διαπίστωσα και πάλι ότι μετά το συμβάν, οι αλιείς με δική τους πρωτοβουλία σταμάτησαν να ψαρεύουν. Οι δειγματοληπτικοί έλεγχοι δείχνουν ότι δεν υπάρχει πρόβλημα” σημείωσε.

Σύμφωνα με τον υπουργό, οι έλεγχοι είναι διαρκείς σε καλλιέργειες αλλά και σε χώρους χονδρικής και λιανικής πώλησης, χωρίς να έχει διαπιστωθεί κανενός είδους πρόβλημα. “Θα περιμένουμε και τις έρευνες του ΕΛΚΕΘΕ για να στοιχειοθετήσουμε έκτακτη βοήθεια αλλά και ενεργοποίηση του ταμείου αλληλεγγύης που προβλέπεται για την αλιεία.” Όπως τόνισε ο υπουργός, αυτή η διαδικασία θα ολοκληρωθεί περίπου στο τέλος του 2017, καθώς πρέπει μετά την ολοκλήρωση των ερευνών του ΕΛΚΕΘΕ, θα πρέπει να κατατεθεί ο φάκελος στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Άμεσα όμως, υπογράμμισε, θα γίνει προσπάθεια να ανακουφιστούν οι αλιείς από οικονομικές υποχρεώσεις τους προς τα ασφαλιστικά τους ταμεία. “Επειδή η απουσία εισοδήματος τους δημιουργεί πρόβλημα με τις υπόλοιπες υποχρεώσεις τους, θα βοηθήσουμε μαζί με τα συναρμόδια υπουργεία, για να στηριχθεί ο κλάδος” δήλωσε.

Οι αλιείς από την πλευρά τους, εξερχόμενοι από τη συνάντηση επανέλαβαν ότι δεν μπορούν να διαθέσουν τα ψάρια τους και συνεπώς δεν πηγαίνουν για δουλειά. “Υπάρχει δυσπιστία από τον κόσμο, οπότε δεν ψαρεύουμε. Ο υπουργός δεσμεύτηκε ότι θα γίνει κάθε δυνατή προσπάθεια με άλλα υπουργεία για να βοηθηθούν οι αλιείς και θα προσπαθήσουν να ενεργοποιήσουν ευρωπαϊκούς πόρους για να δοθούν αποζημιώσεις” είπε ο κ. Τρύφωνας Σόμπολος, από το Σωματείο Αλιέων του Αλίμου.

“Ζητήσαμε να παγώσουν οι υποχρεώσεις μας προς τον ΟΓΑ που δεν μπορούμε να καλύψουμε και να γίνουν γρήγορα έρευνες ώστε να καταλάβει ο κόσμος ότι δεν υπάρχει θέμα” δήλωσε ο κ. Χρήστος Χιώτης, πρόεδρος του Σωματείου της Αίγινας.

Πηγή: news247.gr 

Όλη η επικαιρότητα