Ηλεία

Ηλεία: Αναλυτικά ανά δήμο όλα τα έργα που εγκρίθηκαν για χρηματοδότηση από το Ταμείο Μολυβιάτη

tameio.jpg
Ακούστε το άρθρο

Έργα βελτίωσης οδοποιίας είναι στη συντριπτικής τους πλειονότητα τα 36 έργα που εγκρίθηκαν από την αρμόδια επιτροπή της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας για να χρηματοδοτηθούν από το πρώην ταμείο Μολυβιάτη το προσεχές χρονικό διάστημα.

Συνολικά υποβλήθηκαν 48 προτάσεις έργων, από τις οποίες αξιολογήθηκαν θετικά οι 36. Υψηλό ποσοστό επιτυχίας κατέγραψε ο δήμος Ζαχάρως με 12 στις 13 προτάσεις να εγκρίνονται.

Ωστόσο, αρνητικό στοιχείο είναι η απουσία έργων άλλου είδους, όπως πχ τα αντιπλημμυρικά, κάτι που έχει επισημανθεί και από υπηρεσιακούς παράγοντες της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας.

Τα έργα αναμένεται να συζητηθούν και να ψηφιστούν σήμερα το μεσημέρι στη συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου Δυτικής Ελλάδας. Ο συνολικός προϋπολογισμός των εγκεκριμένων έργων είναι περίπου 14,28 εκατ. ευρώ. Μες την ψήφιση των προτάσεων ολοκληρώνεται η α’ φάση του Ειδικού Αναπτυξιακού Σχεδίου, που αφορά έργα υποδομής. Υπενθυμίζεται ότι η υποβολή προτάσεων έληγε στο τέλος του 2015, αλλά παρατάθηκε κατά δύο μήνες.

Είναι η πρώτη φορά που Οργανισμός Τοπικής Αυτοδιοίκησης εκπονεί μέσω των υπηρεσιών του Ειδικό Αναπτυξιακό Πρόγραμμα, το οποίο καλούνται να υλοποιήσουν επίσης Οργανισμοί Τοπικής Αυτοδιοίκησης. Είναι επίσης η πρώτη φορά που προτάσεις έργων αξιολογούνται μέσω ειδικής επιστημονικής μεθοδολογίας σε συνεργασία με το Κέντρο Προγραμματισμού Οικονομικών Ερευνών (ΚΕΠΕ)» επισήμανε ο κ. Κατσιφάρας.

Οι επόμενες δύο φάσεις αφορούν προτάσεις αναπλάσεων και επιχειρηματικότητας. Στόχος της Περιφέρειας είναι, από τις εκπτώσεις που θα προκύψουν, να χρηματοδοτήσει την κατασκευή του δρόμου Ζαχάρω-Μάκιστος, ύψους περίπου 13 εκατ. ευρώ.

Η εφ.«Πατρίς» παρουσιάζει σήμερα αναλυτικά ανά δήμο όλα τα έργα που προτάθηκαν, ποια εγκρίθηκαν και ποια απορρίφθηκαν.

 

Δήμος Ανδρίτσαινας-Κρεστένων

Από τον δήμο Ανδρίτσαινας-Κρεστένων εγκρίθηκαν οι 8 από τις 10 προτάσεις. Από την αρμόδια επιτροπή «κόπηκαν» η πρόταση για αγροτικό και λοιπό εξηλεκτρισμό (270.278 €), καθώς διαπιστώθηκαν ασάφειες σχετικά με τον εξηλεκτρισμό της αρδευτικής γεώτρησης ιδιώτη, καθώς και η πρόταση για προμήθεια ειδών ύδρευσης, αποχέτευσης και ηλεκτροφωτισμού (203.721€), καθότι διαπιστώθηκε ότι το έργο αποτελεί προμήθεια και δεν διευκρινίζεται πώς θα γίνει η αντικατάσταση των υλικών και πότε αυτά θα χρησιμοποιηθούν.

Όπως προκύπτει από τη λίστα, τα περισσότερα χρήματα θα διατεθούν στο οδικό δίκτυο, ιδιαίτερα στα δυσπρόσιτα σημεία, ωστόσο απουσιάζουν άλλου είδους προτάσεις (πχ αντιπλημμυρικά στον κάμπο Παπαδούς)

Τα έργα που εγκρίθηκαν:

Κατασκευή τοίχων αντιστήριξης δημοτικών πυρόπληκτων τοπικών διαμερισμάτων 508.000 €

Αποκαταστάσεις οδικού δικτύου ΔΕ Αλιφείρας 450.000 €

Αποκαταστάσεις οδικού δικτύου ΔΕ Ανδρίτσαινας 615.000 €

Aγροτική οδοποιία Βρεστό-Αλίφειρα-Λιβαδάκι 712.000 €

Οδός Μάτεσι-Αμπάρια-Σέκουλα (τμήμα Παραποτάμιου προς Αρκαδία) 250.000 € (επειδή η περιβαλλοντική αδειοδότηση αφορά μεγαλύτερο τμήμα από το υποβληθέν, σύμφωνα με τη βεβαίωση της Τ.Υ. του δήμου, απαιτείται παρόμοια βεβαίωση και από την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος πριν από τη δημοπράτηση)

Αποκαταστάσεις οδικού δικτύου ΔΕ Σκιλλούντος 1,135 εκατ.€

Αντικατάσταση δικτύου ύδρευσης ΤΚ Καλλιθέας (β’ φάση) 81.710 €

Βελτίωση ποιότητας νερού 274.290 €

Δήμος Ζαχάρως

Από τον δήμο Ζαχάρως πέρασαν οι 12 από τις 13 προτάσεις, αφού απορρίφθηκε μόνο η βελτίωση και αναβάθμιση του δικτύου αγροτικού ηλεκτρισμού και φωτισμού, ύψους ενός εκατ. ευρώ, διότι το έργο είναι Οργανισμού Κοινής Ωφέλειας (ΟΚΩ) και δεν υπάρχει έγγραφο της ΔΕΗ.

Οι προτάσεις που εγκρίθηκαν:

Αποκατάσταση των κατά θέσεων φθορών της οδού Αρήνης-Ροδινών (τμήμα Ροδινών) 37.040€

Αποκατάσταση των κατά θέσεων φθορών Ζαχάρως-Καλίδονας-Κωστομέρα 188.210 €

Αποκατάσταση των φθορών της οδού Ζαχάρω-Σχίνοι-Ροδινά 67.480€

Κατασκευή έργων αντιδιαβρωτικής προστασίας στα Τ.Δ. Αρτέμιδα, Χρυσοχώρι, Μηλέα, Μίνθη, Σμέρνα, Καλίδονα, Λέπρεο, Ταξιάρχες 544.727€

Βελτίωση και ασφαλτόστρωση δρόμου Μυρώνεια-Κρυονέρι 178.000€

Βελτίωση και ασφαλτόστρωση δρόμου Πετράλωνα-Κράνα 362.000€

Βελτίωση και ασφαλτόστρωση δρόμου Ν.Φιγαλείας-Αγίας Άννας 504.000€

Βελτίωση αγροτικής οδοποιίας ΤΚ Δ.Ζαχάρως 490.000€

Αποκατάσταση φθορών της οδού Ξηροχώρι-Ρουπάκι 81.150€

Αναβάθμιση υποδομών δημοτ. Φωτισμού δ.Ζαχάρως 129.150€

Αποκατάσταση των κατά θέσεων φθορών των οδών Αρτέμιδας-Μακίστου-Χρυσοχωρίου και Μάκιστος-Μηλέα 247.400€

Βελτίωση και ασφαλτόστρωση δρόμου Ν.Φιγαλεία-Μίνθη 867.000€

ΔΗΜΟΣ ΗΛΙΔΑΣ

Ο δήμος Ήλιδας κατέθεσε 8 προτάσεις έργων, από τις οποίες «κόπηκαν δύο: τα «έργα υποδομής των πυρόπληκτων περιοχών»(364.500€) και τα «αντιπλημμυρικά έργα δήμου Ήλιδας» (200.000), αφού η Επιτροπή διαπίστωσε ότι  και από τα δύο λείπουν εγκρίσεις από σειρά υπηρεσιών (Αρχαιολογία, Δασαρχείο, Δ/νη Υδάτων κλπ) καθώς και κατασκευαστικά σχέδια, κ.ά., ενώ για τα αντιπλημμυρικά επισημαίνεται πως «δεν είναι αντιπλημμυρικά αλλά καθαρισμός ρεμάτων».

Για τα υπόλοιπα 6 έργα η Επιτροπή αναφέρει ρητά ότι «Πριν από τη δημοπράτηση απαιτείται δέσμευση του φορέα ότι το έργο δεν αφορά μεμονωμένες ή αποσπασματικές εργασίες συντήρησης».

Τα έργα που εγκρίθηκαν:

Βελτίωση και αποκατάσταση τμημάτων οδικού δικτύου ΤΚ Εφύρας-Αυγής-Κάμπου-Βελανιδιού-Οινόης ΔΕ Πηνείας 303.040€

 Βελτίωση και αποκατάσταση τμημάτων οδικού δικτύου ΤΚ Σιμόπουλου-Μαζαρακίου-Λάττα-Αγραπιδοχωρίου-Σκλίβα ΔΕ Πηνείας 582.550 €

Βελτίωση και αποκατάσταση τμημάτων οδικού δικτύου ΤΚ Λαγανά –Ροδιάς – Λούκα-Αγνάντων- Βουλιαγμένης –Ανθώνα ΔΕ Πηνείας 543.060 €

Βελτίωση και αποκατάσταση τμημάτων οδικού δικτύου ΤΚ Γερακίου και Δ.Κ. Αμαλιάδας 336.850 €

Βελτίωση και αποκατάσταση τμημάτων οδικού δικτύου ΤΚ Περιστερίου-Δαφνιώτισσας 470.000€

Οδοποιία ΤΚ Δάφνης, Κεραμιδιάς, Κρυονερίου, Σαβαλίων 200.000€

ΔΗΜΟΣ ΠΥΡΓΟΥ

Ο δήμος Πύργου πρότεινε δύο έργα, τα οποία και εγκρίθηκαν.

Αγροτική οδοποιία Ωλένης (Αγροτική Οδός Καράτουλα-Ώλενα) 450.000

Αγροτική οδοποιία των ΤΔ Βουνάργου-Κατσαρού-Φωναϊτίκων-Αγ.Αποστόλων 800.000

ΔΗΜΟΣ ΑΡΧΑΙΑΣ ΟΛΥΜΠΙΑΣ

Ο δήμος Αρχαίας Ολυμπίας υπέβαλε 8 προτάσεις, από τις οποίες πέρασαν μόλις τρεις. Εκτός έμειναν 3 έργα αγροτικής οδοποιίας ένεκα έλλειψης περιβαλλοντικής απαλλαγής, ενώ για την πρόταση της αποκατάστασης και της συντήρησης του Μουσείου Σύγχρονων Ολυμπιακών Αγώνων (375.000€) η επιτροπή διαφωνεί με τη χρηματοδότηση του έργου. Ερωτηματικό αποτελεί η τύχη της πρότασης για τη βελτίωση της οδού Κρυονέρι-Λάσδικας (1,72 εκατ. €), καθώς ο φάκελος αξιολογήθηκε ως πλήρης αλλά το έργο δεν είναι στην τελική λίστα.

Επισκευή-βελτίωση αγροτικής οδοποιίας σε Δ.Δ. Αρχαίας Ολυμπίας (β’ φάση) 550.000 €

Επισκευή-βελτίωση αγροτικής οδοποιίας (γ’ φάση) 550.000 €

Επεκτάσεις ηλεκτροφωτισμού 550.000 €

ΔΗΜΟΣ ΑΝΔΡΑΒΙΔΑΣ-ΚΥΛΛΗΝΗΣ

Εδώ πέρασε το ένα από τα δύο έργα, διότι η αναβάθμιση του δικτύου ύδρευσης των πυρόπληκτων περιοχών (290.000€) απορρίφθηκε λόγω ελλείψεων στη μελέτη. Εγκρίθηκε πάντως η «Αποκατάσταση οδικού δικτύου πυρόπληκτων περιοχών» (300.000€).

ΔΗΜΟΣ ΠΗΝΕΙΟΥ

Από τις προτάσεις του δήμου Πηνειού έμεινε εκτός η αναβάθμιση του δρόμου προς Θίνες Καλυβίων (233.089€) επειδή αφορά περιοχή Natura και απαιτεί προγραμματική σύμβαση με το υπουργείο Περιβάλλοντος.

Ανάπλαση ΤΚ Λυγιάς 348.000 €

Βελτίωση τμήματος δρόμου προς Θίνες Παλαιοχωρίου 179.000 €

Αγροτική οδοποιία-τεχνικά δήμου Βαρθολομιού (τμήμα Βαρθολομιού-ΤΚ Λυγιάς) 90.000 €

Επισκευή οδικού δικτύου ΤΚ Σίμιζας 305.000€ (επειδή η περιβαλλοντική αδειοδότηση αφορά μεγαλύτερο τμήμα από το υποβληθέν, σύμφωνα με τη βεβαίωση της Τ.Υ. του δήμου, απαιτείται παρόμοια βεβαίωση και από την αρμόδια υπηρεσία Περιβάλλοντος πριν από τη δημοπράτηση)

Του Παναγιώτη Φωτεινόπουλου

Fopan83@gmail.com

Όλη η επικαιρότητα