Αγροτικά

Ηλεία: Ανησυχία για την τιμή της σταφίδας

stafida.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τον φόβο ότι δεν θα μπορέσουν να καλύψουν ούτε τα έξοδά τους καλά καλά αν η τιμή της σταφίδας πέσει στο 1,15 ευρώ το κιλό, εκφράζουν οι σταφιδοπαραγωγοί του Χειμαδιού, εξετάζοντας μάλιστα και το ενδεχόμενο να πουλήσουν τη σταφίδα χλωρή για να περισώσουν ό,τι μπορέσουν.

Ο πρόεδρος της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας Γεράσιμος Καλλιμώρος πάντως, εμφανίστηκε καθησυχαστικός, σημειώνοντας ότι «ακόμα δεν υπάρχει τιμή», οπότε δεν μπορούμε να μιλάμε για μείωση ή αύξηση, αφού αυτή θα καθοριστεί από τη ΣΚΟΣ βάσει των δεδομένων της αγοράς στις αρχές του Σεπτέμβρη.

Το Χειμαδιό είναι από τα χωριά με τη μεγαλύτερη και ποιοτικότερη καλλιέργεια σταφίδας στη Δημοτική Ενότητα Ωλένης. Οι παραγωγοί της περιοχής, μεταξύ των οποίων και πολλοί νέοι άνθρωποι, ασχολούνται με την καλλιέργειά της με μεράκι και όρεξη, αναζητώντας μάλιστα πάντα τρόπους για την εξέλιξή τους.

Αξίζει δε να σημειωθεί ότι κάποιοι, εκτός από την Κορινθιακή, πειραματίζονται και σε άλλες ποικιλίες όπως η Ζακυνθινή, η οποία στα εύφορα εδάφη της Ηλείας αποδίδει τα μέγιστα. Παράλληλα, θέλοντας να διαφυλάξουν την ποιότητά της, προσπαθούν να την προστατεύσουν χωρίς να χρησιμοποιούν φάρμακα. Όπως έκαναν και στην πρόσφατη νεροποντή, όπου αντί να τη ραντίσουν, ρίχθηκαν οικογενειακώς με φίλους και εργάτες να κόψουν φύλλα για να επιτρέψουν στα αμπέλια να «ανασάνουν» και να μη σαπίσουν τα σταφύλια.

Φόβοι για την τιμή, απορία για τα αποθέματα

Φέτος οι παραγωγοί, δεδομένου ότι η καλλιέργεια δεν απειλήθηκε από μεγάλη κακοκαιρία και δεν σημειώθηκαν ζημιές, περίμεναν με την πώλησή της να καλύψουν τα έξοδα της καλλιέργειας και να βγάλουν ένα μεροκάματο για τις οικογένειές τους. Ωστόσο, τα δημοσιεύματα που έκαναν λόγω για πτώση της τιμής κατά 30 λεπτά σε σύγκριση με πέρσι, που θα «ρίξει» την τιμή στο 1,15 ευρώ-1,20 ευρώ, θορύβησαν τους παραγωγούς.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)

Όλη η επικαιρότητα