Περιβάλλον

Ηλεία: Αποφασισμένοι να μην κάνουν πίσω οι κάτοικοι από τις «Λίμνες»!

limnes_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με ξεκάθαρη τη βούληση να παραμείνουν και να μην επιτρέψουν την είσοδο των απορριμματοφόρων στη χωματερή στη θέση «Λίμνες», οι κάτοικοι των Μακρισίων και της Αλφειούσας αποφάσισαν το μεσημέρι της Τρίτης -μετά τη λαϊκή συνέλευση που συγκάλεσε η συντονιστική τους επιτροπή- να μην αποχωρήσουν από την περιοχή.

Είχε προηγηθεί νωρίς το πρωί συνάντηση των εκπρόσωπων τους και της δικηγόρου Μαρίας Παναγιωτοπούλου με τον Εισαγγελέα Ηλείας, όπου και συζήτησαν γύρω από το τεράστιο θέμα που έχει προκύψει, λόγω του αποκλεισμού της χωματερής – με την αποκομιδή των απορριμμάτων αλλά και τις θέσεις των κατοίκων  σύμφωνα με τις οποίες στην περιοχή συντελείται ένα περιβαλλοντικό έγκλημα.

Την ιδία ώρα η κατάσταση με τα σκουπίδια στους δρόμους έχει γίνει ανυπόφορη, με τις πόλεις και τα χωριά να έχουν παραδοθεί στα βουνά των απορριμμάτων που ξεχειλίζουν πια από τους κάδους, ενώ έντονη δυσοσμία και βρομιά επικρατούν παντού με τον κίνδυνο για τη δημόσια υγεία να ελλοχεύει.

Στη συνάντηση με τον Εισαγγελέα

Ο Εισαγγελέας αφού ενημέρωσε την Επιτροπή Αγώνα για το τι ορίζει ο νόμος σε τέτοιες περιπτώσεις και έχοντας μάλιστα ληφθεί απόφαση του γ.γ. Πολιτικής Προστασίας για την παράταση της έκτακτης ανάγκης, τους ζήτησε να μιλήσουν ακόμα μια φορά με τους κατοίκους, επισημαίνοντας πως εφόσον το επιθυμούν, μπορούν να ακολουθησουν την οδό της δικαιοσύνης για να διεκδικήσουν τα αιτήματα τους.

Τόνισε δε πως μέχρι την 1η Νοεμβρίου -οπότε και δόθηκε παράταση- τα σκουπίδια θα πρέπει να μεταφερθούν εκεί και εάν υπάρξει αντίσταση από τους κατοίκους, θα ακολουθησει η διαδικασία του Αυτοφώρου.

Δεν υποχωρούν

Τα παραπάνω μετέφεραν στους κατοίκους των δύο κοινοτήτων λίγη ώρα αργότερα τα μέλη της συντονιστικής και η δικηγόρος που τους εκπροσωπεί. Όπως είπε η κ. Παναγιωτοπουλου, οι κάτοικοι μπορούν από σήμερα κιόλας να ξεκινήσουν τις διαδικασίες ώστε να προσφύγουν κατά της απόφασης για τη χρησιμοποίηση του χώρου ως χωματερής, να ζητήσουν από τον γενικό γραμματέα να μην υπογράψει καμία άλλη απόφαση για παράταση και παράλληλα συγκεντρώνοντας τα απαιτούμενα έγγραφα που αποδεικνύουν τη βλάβη που δέχεται η περιοχή λογω των σκουπιδιών, να απευθυνθούν σε όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες ώστε να αποφανθούν με ελέγχους και πορίσματα.

Οι πολίτες ωστόσο αποφάσισαν να μην υποχωρήσουν και να προχωρήσουν μέχρι τέλους τον αγώνα τους για να παραμείνει κλειστή η χωματερή, ακόμα και υπό τον κίνδυνο των συλλήψεων, αφού είναι πια θέμα χρόνου η παρέμβαση του εισαγγελέα δίνοντας εντολή στην αστυνομία να συνοδεύσει τα απορριμματοφόρα στην επίμαχη περιοχή.

Συνάντηση με τους δημάρχους

Το απόγευμα της Τρίτης η συντονιστική επιτροπή των κατοίκων είχε συνάντηση με τους δημάρχους, όπου συζητήθηκαν όλες οι τελευταίες εξελίξεις ενώ βασικός σκοπός της συνάντησης αυτής ήταν να βρεθεί μια λύση για το συγκεκριμένο θέμα.

Η συντονιστική επιτροπή μετέφερε στους δημάρχους τις αποφάσεις των κατοίκων ενώ σήμερα αναμένεται να υπάρξουν πιο ουσιαστικές αποφάσεις στο ζήτημα.

Πηγή Γιακουμέλου

Όλη η επικαιρότητα