Περιβάλλον

Ηλεία: Δεν κάνουν πίσω οι κάτοικοι στις «Λίμνες»!

kadoi_aporrimmaton.jpg
Ακούστε το άρθρο

Nεότερη ενημέρωση

Αποφασισμένοι να μην επιτρέψουν την επαναλειτουργία της χωματερής στις Λίμνες είναι οι κάτοικοι που έχουν καταλάβει την περιοχή,  καθώς αποφάσισαν ομόφωνα πριν από λίγη ώρα να μην επιτρέψουν στα απορριμματοφόρα να αποθέσουν σκουπίδια παρά τη νέα απόφαση για παράταη 45 ημερών.

Το πρωί η Επιτροπή Αγώνα συναντήθηκε με τον Εισαγγελέα, ο οποίος τους εξήγησε ότι πρέπει να εφαρμοστεί ο νόμος, συνεπώς θα ακολουθηθεί η διαδικασία αυτοφώρου για όσους εμποδίσουν την εφαρμογή.

Ακολούθως οι εκπρόσωποι της Επιτροπής μετέβησαν στις «Λίμνες», όπου διεξήχθη λαϊκή συνέλευση κατά τη διάρκεια της οποίας έγινε ενημέρωση για το περιεχόμενο της συζήτησης με τον εισαγγελέα, ενώ συζητήθηκαν και οι περαιτέρω μορφές δράσης.

Η πρώτη πρόταση που τέθηκε ήταν να συνεχίσουν ειρηνικά τη διαμαρτυρία τους στον χώρο επιτρέποντας ταυτόχρονα στα απορριμματοφόρα να αποθέσουν σκουπίδια και παράλληλα να ακολουθήσουν τη νομική οδό προσφεύγοντας κατά της απόφασης για παράταση της χρήσης των πρώην ΧΑΔΑ.

Ωστόσο, οι 150 περίπου κάτοικοι ψήφισαν ομόφωνα να τηρήσουν την ίδια στάση και να μην επιτρέψουν σε απορριμματοφόροα να εισέλθουν στη χωματερή με οποιοδήποτε τίμημα, ακολουθώντας ταυτόχρονα τη νομική οδό.

Πλέον τον λόγο έχει η Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας.

——————

Σε αναβρασμό βρίσκεται τις τελευταίες μέρες, η τοπική κοινωνία των δήμων Πύργου και Αρχαίας Ολυμπίας, για το θέμα των σκουπιδιών και την άρνηση των κατοίκων Μακρισίων και Αλφειούσας να επιτρέψουν στα απορριμματοφόρα την απόρριψη των απορριμμάτων στη θέση «Λίμνες».

Στο πλαίσιο αυτό, ο Εισαγγελέας Πύργου, Παναγιώτης Μεϊδάνης έχει καλέσει την Επιτροπή Αγώνα των κατοίκων στο γραφείο του σήμερα το πρωί, όπου αναμένεται να υπάρξουν εξελίξεις για το σοβαρό αυτό θέμα.

Οι κάτοικοι, των παραπάνω περιοχών που μέχρι σήμερα παλεύουν για την αποκατάσταση του φυσικού περιβάλλοντος αλλά και για την προστασία τόσο της υγείας τους όσο και των καλλιεργειών τους, παραμένουν στις επάλξεις και ζητούν από τους δήμους του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας να βρουν άλλες λύσεις για την διαχείριση των απορριμμάτων τους και να μην επιλέγουν την απόρριψή τους σε σημεία που έχουν πλέον κορεστεί.

Μάλιστα, λίγα μέτρα από το σημείο που οι δήμοι του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας, έχουν λάβει παράταση ενός μήνα στην κήρυξη εκτάκτου ανάγκης, βρίσκεται ο ποταμός Αλφειός, από τον οποίο, σύμφωνα με τα όσα επισημαίνει η Επιτροπή Αγώνα, αρδεύονται δεκάδες καλλιεργήσιμες εκτάσεις της ευρύτερης περιοχής.

Συνέπεια των παραπάνω, είναι οι κάδοι στις πόλεις και τα χωριά να γεμίζουν ασφυκτικά από σκουπίδια και τα απορριμματοφόρα να παραμένουν ακινητοποιημένα στους χώρους στάθμευσης.

Πάντως σύμφωνα με πηγές του patrisnews.com, σήμερα αναμένεται να υπάρξουν νέες εξελίξεις στο θέμα των απορριμμάτων κάτι που θα φανεί αμέσως μετά την συνάντηση της Επιτροπής Αγώνα με τον Εισαγγελέα του Πύργου.

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης (και) ο δήμος Ήλιδας!

Σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης κηρύχθηκε με χθεσινή απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας κ. Χαράλαμπου Καφύρα ο δήμος Ήλιδας και βάσει της συγκεκριμένης απόφασης παρατείνεται η λειτουργία του ΧΑΔΑ στα «Κονιδέικα» για 45 ημέρες, δηλαδή μέχρι και τις 17 Νοεμβρίου 2013.

Η απόφαση υπεγράφη από τον κ. Καφύρα χθες το μεσημέρι, για δύο βασικούς λόγους όπως εξηγεί στο σκεπτικό, αφενός για την προστασία του περιβάλλοντος και την πρόληψη από επικίνδυνη ρύπανση, αφετέρου για την προστασία της δημόσιας υγείας των κατοίκων και των επισκεπτών, λόγω της συνεχούς συσσώρευσης στερεών απορριμμάτων σε διάφορα κατοικημένα σημεία του δήμου.

Κατόπιν αυτής της απόφασης, χθες το απόγευμα ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου επισκέφθηκε τον ΧΑΔΑ στα «Κονιδέϊκα» και είχε συνεργασία με τον εργολάβο που έχει αναλάβει το έργο της αποκατάστασης του χώρου, για να υποδειχθούν τα σημεία που θα γίνεται στο εξής η εναπόθεση των απορριμμάτων, ενώ προγραμματίστηκε να ξεκινήσει κανονικά από χθες το βράδυ η αποκομιδή των απορριμμάτων, που παρέμεναν στους κάδους από την προηγούμενη Τρίτη.

Δεν έφταιγαν και αθωώθηκαν

Στο μεταξύ, χθες το μεσημέρι το Τριμελές Πλημμελειοδικείο Αμαλιάδας, κήρυξε αθώους τους τρεις εργαζόμενους στον τομέα καθαριότητας του δήμου Ήλιδας, οι οποίοι είχαν συλληφθεί επ’ αυτοφώρω το απόγευμα της προηγούμενης Δευτέρας, μετά από σχετική καταγγελία των περιοίκων για παράνομη εναπόθεση απορριμμάτων στη θέση «Κονιδέϊκα».

Η εκδίκαση της υπόθεσης συνεχίστηκε τη Δευτέρα, καθώς είχε διακοπεί την Παρασκευή λόγω παρέλευσης του ωραρίου, και κατά την έναρξη της διαδικασίας ο δικηγόρος των περιοίκων κ. Θεόδωρος Αντωνόπουλος δήλωσε στο Δικαστήριο ότι οι πελάτες του δεν επιθυμούν την ποινική δίωξη των εργαζομένων του δήμου.

Οι τρεις εργαζόμενοι είπαν στο Δικαστήριο ότι δεν γνώριζαν ότι δεν επιτρεπόταν στο χώρο η εναπόθεση των απορριμμάτων, ενώ στο Δικαστήριο παρευρέθηκε και ο αντιδήμαρχος Ήλιδας κ. Βαγγέλης Χριστοφόρου και οι δικηγόροι των εργαζομένων παρουσίασαν την  απόφαση του Αντιπεριφερειάρχη Ηλείας, για την κήρυξη του δήμου Ήλιδας σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Κατόπιν των παραπάνω, το Δικαστήριο κήρυξε αθώους τους τρεις εργαζόμενους.

Όλη η επικαιρότητα