Αγροτικά

Ηλεία: Έστησαν… καζάνια στη Μαραθιά οι αγρότες!

agrotik.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στο μπλόκο της Μαραθιάς γιόρτασαν την Κυριακή τους οι αγρότες του νομού που συμπληρώνουν αισίως τρεις εβδομάδες στο δρόμο!

Το… «καζάνι» μπήκε από νωρίς στη φωτιά και το μεσημέρι «στρώθηκε» το Κυριακάτικο τραπέζι στο μπλόκο, με τη συμμετοχή όλων των αγροτών που αγωνίζονται για τη σωτηρία της αγροτικής παραγωγής και των μικρών αγροτών!

Το «παρών» στο μπλόκο έδωσε αργά το μεσημέρι ο βουλευτής Αχαΐας του ΚΚΕ κ. Νίκος Καραθανασόπουλος ενώ οι αγρότες, μετά και την ενημέρωση της επιτροπής που συμμετείχε στην ευρεία σύσκεψη στη Λάρισα, αποφάσισαν νέα κινητοποίηση την Τρίτη το μεσημέρι στον Πύργο.

Μαζευτήκαμε πάλι σήμερα στο μπλόκο της Μαραθιάς για να αποφασίσουμε, έχει ήδη αποφασιστεί και πανελλαδικά, ότι συνεχίζουμε τις κινητοποιήσεις» είπε στο patrisnews.com ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Αγροτικών Συλλόγων του νομού κ. Χρήστος Γιαννόπουλος και συνέχισε: «Θα κλιμακώσουμε με τρόπους που θα κρίνουμε και θα αποφασίσουμε εμείς πιο πρόσφορους για τα αιτήματα που έχουμε θέσει».

Αναφερόμενος στα αιτήματα των αγροτών κ. Γιαννόπουλος είπε: «Καταδικάζουμε την πρακτική της κυβέρνησης να προσπαθεί να επικεντρώσει το αγροτικό πρόβλημα μόνο στη φορολογία. Εμείς έχουμε πε,ι δεν είναι μόνο αυτό το πρόβλημα το βασικό όπως θέλουν να το παρουσιάζουν. Βέβαια, τα μέτρα που εξήγγειλε είναι άνευ ουσίας και λόγου να τα κουβεντιάζουμε καν.

Η βαριά φορολογία έρχεται στους αγρότες όπως και τα πρόστιμα σε όλο τον ελληνικό λαό. Εμείς έχουμε μια σειρά αιτημάτων που έχουν να κάνουν με το λόγο ύπαρξής μας στα χωράφια, με το κόστος παραγωγής, τις τιμές που θα βγαίνουν μετά από αυτό το κόστος που έχει να κάνει με την τιμή του πετρελαίου, την τιμή του ρεύματος κα., την ασφαλιστική μας κάλυψη, τη νοσοκομειακή μας κάλυψη, όλα αυτά που έχουν πάψει πλέον να δίνονται δωρεάν όπως όφειλε το ελληνικό κράτος γιατί μιλάμε για δημόσια υγεία και παιδεία. Τώρα ο αγρότης αναγκάζεται να πληρώνει, με αποτέλεσμα να μην έχει να σπουδάσει τα παιδιά του. Είναι η νέα  αναθεώρηση της Κοινής Αγροτικής Πολιτικής που θα περικόψει και άλλο τις καλλιέργειες καθώς και ότι μορφής επιδότηση δινόταν μέχρι τώρα 50% – 60%, δημιουργώντας προβλήματα στους αγρότες.

Καλούμε όλο τον Ελληνικό λαό να συμπαρασταθεί στους αγρότες που έχουν βγει στους δρόμους και τους καλούμε εδώ καθημερινά στη Μαραθιά. Καλούμε και άλλους συναδέλφους να πλαισιώσουν το μπλόκο και ετοιμαζόμαστε να ανοίξουμε και νέα μέτωπα. Αυτό στην πορεία….».

 

«Θέλουμε δίπλα μας τον κόσμο»

«Πρέπει όλοι να καταλάβουν ότι όλα αυτά τα μέτρα μπορούν νε μετακυλήσουν στον κόσμο» είπε ο γραμματέας της ΟΑΣΗ κ. Στάθης Κούφης και συνέχισε: «Εάν ο αγρότης σταματήσει να καλλιεργεί τι θα κάνει ο κόσμος που θα πρέπει να πληρώσει για να καταναλώσει όλα τα βασικά είδη εισαγόμενα; Για όλα αυτά αγωνιζόμαστε και θέλουμε όλο τον κόσμο στο πλευρό μας».

Τέλος, ο πρόεδρος του Αγροτικού Συλλόγου Αμαλιάδας κ. Θανάσης Αντωνάτος είπε: «Δεν πάει άλλο, η κυβέρνηση τα έχει κάνει θάλασσα. Αν δεν πάρει σωστά μέτρα για τους αγρότες και γενικά για τον κόσμο που πλήττεται θα έχει να κάνει μαζί μας. Δεν πρόκειται να φύγουμε από τα μπλόκα καθόλου. Θα παραμείνουμε εδώ και θα αγωνιστούμε, δεν μας ενδιαφέρει αν θα φέρουν τα ΜΑΤ. Αν έρθουν τα ΜΑΤ θα αντισταθούμε γιατί θα μας βοηθήσει όλος ο κόσμος. Αυτή τη φορά θα έρθουν και περισσότεροι για να μπορέσουμε να τους αντιμετωπίσουμε».

Νέα κινητοποίηση θα πραγματοποιήσουν την Τρίτη στον Πύργο οι αγρότες του νομού. Η προσυγκέντρωση θα γίνει στον χώρο του παλιού νοσοκομείου, στις 11 το πρωί.

Στάθης Πουλιάσης

(Stathispatris@Yahoo.com)

Όλη η επικαιρότητα