Αρθρογραφία

Ηλεία: Φαντασιώσεις περί τον Καϊάφα…

mallios.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένος να ξεχειμωνιάσει στον Καϊάφα εμφανίζεται ο καθηγητής Γιόχανσον, παρότι ο καιρός άρχισε, κάπως πρόωρα, να δείχνει το χειμωνιάτικο προφίλ του και παρότι, παρά τις υποσχέσεις των αρμοδίων, δεν έγινε καμία παρέμβαση για επισκευή των εγκαταστάσεων διαμονής και κατοίκησης, που υπάρχουν στο νησάκι της Αγίας Αικατερίνης της λίμνης.

Βέβαια ο καθηγητής δεν έχει σοβαρό πρόβλημα διαμονής στα ερείπια του ΚαΪάφα, άλλωστε δεν το κάνει για πρώτη φορά, απλά είχε πιστέψει ότι οι πολλαπλές ανακοινώσεις των αρμοδίων κρατικών οργάνων, των πολιτευόμενων, αλλά και των κλακαδόρων τους, περί επισκευών μεγάλης κλίμακας, θα είχαν κάποια βάση σοβαρότητας και κάποια πρακτική αξία.

Είναι δύσκολα όμως τα πράγματα για τον Καϊάφα και την ευρύτερη περιοχή, αφού τελικά  δεν φαίνεται να κινείται κάτι προς θετική κατεύθυνση και να προδιαγράφεται κάποια προοπτική, αμυδρή έστω, για εκτέλεση των υποσχέσεων και των σχεδιασμών, που προέβλεπε  τάχα παρεμβάσεις, ώστε να μετατραπεί η περιοχή σε κάτι, σαν κατασκήνωση διημέρευσης, με ταυτόχρονη επισκευή των υπαρχόντων ερειπίων των ξενοδοχείων.

Μπορεί κανείς να σκεφτεί οτιδήποτε, περί της επικρατούσας απραξίας και αποφυγής, ακόμη μπορεί ο οποιοσδήποτε να υποθέσει σύγκρουση συμφερόντων, γειτονικών τουριστικών εγκαταστάσεων, που διαθέτουν ανάλογες προσβάσεις στην εξουσία, θεμιτών μέχρι κάποιου σημείου, που αφορά τον ανταγωνισμό στα πλαίσια της ελεύθερης οικονομίας, αλλά μέχρι εκεί και μόνο.

Δεν μπορεί όμως κανένας να παραβλέψει τις δύο τουλάχιστον συγκεκριμένες κατά το απώτερο και πρόσφατο παρελθόν, παρεμβάσεις της ίδιας της πολιτείας εις βάρος του Καϊάφα και της περιοχής, με πρώτη την ακύρωση των εκτελούμενων τουριστικών έργων το 1974, αμέσως μετά την μεταπολίτευση και δεύτερη την ακύρωση στις αρχές του 2004 της πρότασης τουριστικής επένδυσης μεγάλης κλίμακας, λίγο πριν κατατεθεί στην Βουλή προς ψήφιση.

Και οι δύο αυτές περιπτώσεις, παρότι υπήρξαν καταστροφικές για τον Καϊάφα και ουσιαστικά έφεραν την απόλυτη εγκατάλειψη, φαίνεται ότι είχαν την κοινωνικοπολιτική συναίνεση των τοπικών παραγόντων της αυτοδιοίκησης, της διοίκησης  και των πολιτών ακόμη, αφού ούτε στις κρίσιμες περιόδους, ούτε μετέπειτα εκδηλώθηκε κάποια αντίδραση από κανένα φορέα η πολίτη της Ηλείας.

Ο  Καϊάφας δυστυχώς, παραμένει στα άγραφα για την Πολιτεία, αλλά και για την Ηλεία και τους Ηλείους, φορείς και πολίτες, ως να υπάρχει συμφωνία αποφυγής και σιωπής, η παράβαση της οποίας μπορεί να έχει δυσμενείς επιπτώσεις και σοβαρή τιμωρία από κάποιο άγνωστο και ισχυρό παράκεντρο εξουσίας.

Φανταστικά και  ανύπαρκτα όλα αυτά και περίεργες οι σκέψεις, μπορεί να δηλώσει επίσημα ο ιδιοκτήτης του Καϊάφα, η κρατική ΕΤΑ, αλλά άντε να εξαφανισθούν οι φαντασιώσεις και οι φαντασίες, από την στιγμή που δημιουργηθούν και μάλιστα με συγκεκριμένες πράξεις και ενέργειες εις βάρος της περιοχής.

Σε αυτή την δίνη  της φαντασίας και φαντασίωσης, μέχρι σοβαρής πεποίθησης, φαίνεται ότι έχει περιέλθει ο καθηγητής Γιόχανσον  και γι αυτό παραμένει μόνιμα και μόνος στα ερείπια του Καϊάφα.

Δημήτρης Μάλλιος

Όλη η επικαιρότητα