Ηλεία: Φοβούνται… τη Νέδα οι αγρότες στο Γιαννιτσοχώρι

13418_ph1.jpg

Μπροστά στον κίνδυνο καταστροφικών πλημμυρών στις καλλιέργειές τους βρίσκονται οι παραγωγοί του Γιαννιτσοχωρίου σε περίπτωσης μιας έντονης βροχόπτωσης. Η Νέδα έχει μετατραπεί σε… ζούγκλα, αφού έχει να καθαριστεί από το 2007 και οι αρμόδιες υπηρεσίες δεν φαίνονται να πτοούνται παρά τις συνεχείς επισημάνσεις, προφορικές και γραπτές, τοπικών φορέων και κατοίκων της περιοχής.


Οι καλλιέργειες στην περιοχή του Γιαννιτσοχωρίου βρίσκονται κάθε χρόνο στο έλεος των ακραίων καιρικών φαινομένων και δη των πλημμυρικών. Οι παραγωγοί «μετρούν» πληγές στις θερμοκηπιακές μονάδες αλλά και στις υπαίθριες καλλιέργειες τους με αποτέλεσμα, αφού το ποτάμι υπερχειλίζει και τα ορμητικά νερά μαζί με φερτά υλικά καταλήγουν μέσα στις καλλιέργειες.

Έτσι, οι παραγωγοί, όχι μόνο δεν μπορούν να βγάλουν τα προς το ζην αλλά βάζουν και βαθιά το χέρι στην τσέπη για να διορθώσουν τις ζημιές και να αρχίσουν και πάλι από την αρχή…

Σύμφωνα με τους κατοίκους και παραγωγούς, το ποτάμι έχει να καθαριστεί από το 2007. Κάτι που έγινε μετά τις πυρκαγιές και υπό τον φόβο των φερτών υλικών που θα «κατέβαζε» το ποτάμι το χειμώνα, αφού τα καμένα εδάφη δε θα μπορούσαν να συγκρατήσουν τους μεγάλους όγκους των βρόχινων νερών. Από τότε και έπειτα, οι παραγωγοί δεν είχαν μηχάνημα για τον καθαρισμό του ποταμιού ούτε από μακριά.

«Έχουμε απευθυνθεί στους αρμόδιους αλλά δεν έχει γίνει τίποτα. Το ποτάμι έχει γίνει ζούγκλα από τα καλάμια και τα χόρτα και δεν να περάσει το νερό. Με την πρώτη βροχή θα έχουμε υπερχείλιση, όπως γίνεται κάθε χρόνο, και θα έχουμε μεγάλες ζημιές στις καλλιέργειες. Όταν το ποτάμι «κατεβάζει» πολύ νερό και δεν έχει που να πάει, είναι λογικό να βγει. Για αυτό λέμε ότι πρέπει να καθαριστεί πριν αρχίσουν οι πολλές βροχές γιατί τότε δε θα έχουν που να μπουν να μηχανήματα να διώξουν τα καλάμια και την ξέρα», λέει ο Θανάτης Πέτσης, αγρότης από το Γιαννιτσοχώρι.

Για το θέμα αυτό οι τοπικοί φορείς και κάτοικοι δεν έχουν μείνει μόνο στην προφορική ενημέρωση, αλλά ο πρόεδρος Επαμεινώνδας Τριγάζης έχει στείλει και έγγραφα προς την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας τόσο το 2010 όσο και το 2011, ζητώντας τις ενέργειές των αρμόδιων υπηρεσιών για τον καθαρισμό και τη διευθέτηση της κοίτης.

Για το θέμα αυτό έχει επίσης ενημερωθεί από τον κ.Τριγάζη και ο Συνήγορος του Πολίτη, ευελπιστώντας ότι από εκεί θα βρεθεί μια λύση πριν να είναι πολύ αργά και πάλι για τις καλλιέργειες των παραγωγών του Γιαννιτσοχωρίου.

Νάνσυ Σπυροπούλου

(n_spyropoulou@yahoo.gr)