Αρθρογραφία

Ηλεία: Χωρίς δυνατότητα μετεξέλιξης…

17066_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Στην σχεδιαζόμενη νέα ελληνική οικονομία η Ηλεία αναζητεί την δική της ταυτότητα, που θα επιτρέψει η συνεισφορά της στην εθνική οικονομία να είναι ανάλογη των δυνατοτήτων της.

Τα χρόνια που πέρασαν ο ρόλος της δεν αξιολογήθηκε με επάρκεια και πέραν των άλλων αναγκάστηκε να ενταχθεί σε μια περιφέρεια που η λειτουργία της όξυνε καταλυτικά τις ενδοπεριφερειακές ανισότητες σε όλες τις δράσεις.

Η επιχειρούμενη σήμερα αποδυνάμωση του ρόλου της τριτοβάθμιας εκπαίδευσης του νομού δεν μπορεί παρά να θεωρηθεί συνέπεια της παραπάνω στρέβλωσης που ενισχύει ακόμη περισσότερο τις υφιστάμενες ανισότητες.

Τα ΤΕΙ της Ηλείας ήσαν από τα τελευταία που ιδρύθηκαν στην Ελλάδα, επελέγησαν όμως με προσεγμένη κατεύθυνση , με αποτέλεσμα να παραμένουν ακόμη και σήμερα ψηλά στη ζήτηση των υποψηφίων φοιτητών και να είναι πλήρη.

Παρ` ότι όμως οι συνθήκες ήσαν επαρκείς η διοίκηση του ΑΤΕΙ δεν προχώρησε στην επάνδρωσή του με μόνιμο προσωπικό, πεισματικά αρνήθηκε την εξέλιξη σε αυτόνομο ΤΕΙ και σήμερα εισηγείται την μετακίνηση τους στην Πάτρα.

Χωρίς να αγνοούμε τις συνέπειες στην τοπική οικονομία, η απομάκρυνση αφαιρεί ουσιαστικά την δυνατότητα κοινωνικής και οικονομικής μετεξέλιξης της Ηλείας.

Την κρίσιμη αυτή στιγμή ο τόπος μας με το brand της Αρχαίας Ολυμπίας αποκόπτεται πλήρως από το λοβό που συνδέει την έρευνα και την παιδεία με την καινοτομία και την επιχειρηματικότητα.

Η ζημία δεν είναι μόνο των κατοίκων είναι και της οικονομίας σε εθνικό επίπεδο που ο τόπος στήριξε ουσιαστικά μέσω της δυναμικής της σταφίδας που έσυρε σαν ατμομηχανή τις μεταφορές, το εμπόριο και την εξωστρέφεια που είναι και το κύριο ζητούμενο.

Αυτή όμως η επιτυχία στηρίχθηκε και επιστημονικά μέσω πρωτοπόρων ερευνητικών ινστιτούτων.

Σήμερα όμως καλούμεθα σε μια πορεία χωρίς σύνδεση παιδείας – έρευνας και παραγωγής.

Πιστεύουμε ότι η αναθεώρηση της λαθεμένης απόφασης θα ενεργοποιήσει σημαντικές τοπικές δυνάμεις, θα αγκαλιάσει μέσα από μια νέα αρχή ένα αυτόνομο ΑΤΕΙ που θα το θεωρήσουν ουσιαστικά δικό τους και θα συναρτήσουν την αναβάθμιση και εξέλιξή του με την ανασύνταξη του κοινωνικού και οικονομικού ιστού της Ηλείας.

Η ‘Πατρίς’

Όλη η επικαιρότητα