Πολιτισμός

Ηλεία: «Ο δρόμος προς τη δόξα!»

17.jpg
Ακούστε το άρθρο

Η Ζ’ Εφορεία Προϊστορικών & Κλασσικών Αρχαιοτήτων Ολυμπίας του Υπουργείου Πολιτισμού και Αθλητισμού και ο Σύλλογος Επτάλοφος «Φυσιολατρία Ορειβασία Οικολογία», μέλος της Ο.Φ.Ο.Ε.Σ.Ε – Ο.Ξ.Ν.Ε, με ικανοποίηση ανακοίνωσαν την επιτυχή διεξαγωγή του Πενθήμερου εορτασμού της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας, με κορυφαία εκδήλωση την 1η Πανελλήνια Διήμερη Πεζοπορία από την Ήλιδα στην Ολυμπία, μέσω της κλασικής, πεδινής διαδρομής, που φέρει την επωνυμία ο «Δρόμος προς την Δόξα»!.

Συνδιοργανωτές των ανωτέρω δράσεων και εκδηλώσεων ήταν η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδος – Περιφερειακή Ενότητα Ηλείας και οι Δήμοι Πύργου, Ήλιδας, Αρχαίας Ολυμπίας και Ανδραβίδας- Κυλλήνης. Καταλυτική ήταν η οργανωτική υποστήριξη του εγχειρήματος και η συμμετοχή του Ιππικού Συλλόγου Ανδραβίδας «Οι Κένταυροι» και της Εθελοντικής Δράσης Πύργου. Οι εκδηλώσεις ξεκίνησαν στην Κυλλήνη και ολοκληρώθηκαν στην Ολυμπία και την Ήλιδα ενώ με τις ανωτέρω εκδηλώσεις η Εφορεία συμμετείχε στις Ευρωπαϊκές Ημέρες Πολιτιστικής Κληρονομιάς 2013 που εορτάζονται κάθε χρόνο το τελευταίο Σαββατοκύριακο του Σεπτεμβρίου.

Η διήμερη πεζοπορία

Η διήμερη πεζοπορία με τίτλο «Ο Δρόμος προς την Δόξα», αποτέλεσε την κεντρική και, ως προς την οργάνωση, την πλέον απαιτητική εκδήλωση του πενθήμερου εορτασμού. Πεζοπόροι όλων των ηλικιών, ιππείς και άμαξες σχημάτισαν ένα χαρούμενο σύνολο και, για πρώτη φορά, μετέβησαν από την Ήλιδα στην Ολυμπία, ακολουθώντας τα ίχνη της κλασικής, πεδινής διαδρομής, αυτής που οι αρχαίοι συγγραφείς χαρακτηρίζουν ως «ιερά οδό». Πρόκειται για την ευρύχωρη και επίσημη οδό μέσω της οποίας μετέβαινε η Ιερά Πομπή από την Ήλιδα στην Ολυμπία για την τέλεση των Ολυμπιακών Αγώνων και την οποία η Εφορεία σε στενή συνεργασία με τον Σύλλογο «Επτάλοφο» ερεύνησε και χάραξε, με οδηγό τις αρχαίες πηγές και τους ιστορικούς χάρτες.

«Προάγγελος» της Αφής

Η διήμερη πεζοπορία λειτούργησε ως προάγγελος του επικείμενου γεγονότος της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας για τους κατοίκους των κοινοτήτων της Ήλιδας, των Καλυβίων, του Αυγείου, του Χαβαρίου, του Αγίου Ιωάννη Αμαλιάδας, του Καρδαμά, των Δουνεΐκων, του Αγίου Ηλία Πύργου, της Σκαφιδιάς, του Σκουροχωρίου, των Γρανιτσεΐκων, του Αγίου Ιωάννη Πύργου, της Αλφειούσας και των πόλεων της Αμαλιάδας, του Πύργου και της Αρχαίας Ολυμπίας μέσω των οποίων διήλθε η σύγχρονη Πομπή. Όπως ομολόγησαν όσοι περπάτησαν ή όδευσαν ιππεύοντας τον «Δρόμο προς την Δόξα», η δράση απετέλεσε μια δυνατή εμπειρία ζωής, επειδή αισθάνθηκαν ότι υπήρξαν πρωταγωνιστές σε ένα δρώμενο διάρκειας 33 ωρών!

Μπορεί να γίνει θεσμός

Διάχυτη είναι η αίσθηση ότι το εγχείρημα της διήμερης πεζοπορίας, με κατάλληλη υποστήριξη, είναι δυνατόν να εξελιχθεί σε θεσμό και να διεκδικήσει τα επόμενα χρόνια αρμόζουσα θέση στα επίσημα Ολυμπιακά δρώμενα, πλάι σε αυτό της Αφής της Ολυμπιακής Φλόγας. Η Ζ’ ΕΠΚΑ και ο Σύλλογος «Επτάλοφος» συγχαίρουν τους εκπαιδευτικούς και μαθητές των σχολείων της Ηλείας που στήριξαν την προσπάθεια, υπερβαίνοντας αντιξοότητες και προβλήματα που ταλανίζουν την Παιδεία και την κοινωνία. Επίσης, ευχαρίστησαν την Αστυνομική Διεύθυνση Ηλείας (Τροχαία Αμαλιάδος – Τροχαία Πύργου) τον Ιππικό Όμιλο Πύργου «Ίφιτος», το Σώμα Ελλήνων Σαμαρειτών Ερυθρού Σταυρού – Παράρτημα Αμαλιάδος, την Πολιτική Προστασία του Δήμου Πύργου, τον Σύλλογο Ελλήνων Ολυμπιονικών, τους Ορειβατικούς, Πεζοπορικούς, Πολιτιστικούς και Αθλητικούς Συλλόγους της Ηλείας, το Τουριστικό Γραφείο «Μουζενίδης» και ιδιαιτέρως τον Ηλείο μουσικοσυνθέτη, Γεώργιο Βούκανο για την πολύτιμη προσφορά και συνεργασία τους.

Όλη η επικαιρότητα