Αγροτικά

Ηλεία: Συνεχίζουν ανένδοτοι τις κινητοποιήσεις οι αγρότες

agrotes.jpg
Ακούστε το άρθρο

Αποφασισμένοι να μην κάνουν ούτε βήμα από τις βασικές διεκδικήσεις τους βρίσκονται οι αγρότες της Ηλείας.  

Ανένδοτος εμφανίστηκε ο υπουργός Οικονομικών Γιάννης Στουρνάρας το μεσημέρι της Πέμπτης απέναντι στα αιτήματα των εκπροσώπων των αγροτών για απόσυρση διατάξεων του φορολογικού ή περαιτέρω βελτιώσεις στα εισοδηματικά όρια τήρησης στοιχείων εσόδων και εξόδων.

Οι αγρότες ζήτησαν από τον υπουργό να αποσυρθεί το φορολογικό των αγροτών και να συζητηθεί από μηδενική βάση όλο το μοντέλο της πρωτογενούς παραγωγής, προκειμένου να εξασφαλιστεί η βιωσιμότητά και ανάπτυξή του.

Όπως δήλωσαν «αυτό το νομοσχέδιο δεν έχει πόδια να σταθεί, δεν είναι εφαρμόσιμο». Έθεσαν επίσης επί τάπητος και το θέμα ρευστότητας που αντιμετωπίζουν, προτείνοντας να δοθούν στους παραγωγούς δάνεια για επενδύσεις με χαμηλό επιτόκιο.

Μετά την άκαρπη –όπως τη χαρακτήρισαν- συνάντηση, αποφασίστηκε να προτείνουν στον αγροτικό κόσμο τη συνέχιση των κινητοποιήσεων.  Τα άσχημα νέα τα πληροφορήθηκαν οι αγρότες της Ηλείας στο μπλόκο που έστησαν για μισή περίπου ώρα στα φανάρια του Αγίου Γεωργίου (υπό τη διακριτική παρουσία αστυνομικών δυνάμεων) έπειτα από την κινητοποίηση που είχαν στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ και της ΕΑΣ Ηλείας Ολυμπίας. Νέο ραντεβού οι αγρότες έδωσαν για τη μία το μεσημέρι του Σαββάτου στο μπλόκο της Μαραθιάς…

Οι αγρότες πραγματοποίησαν παράσταση διαμαρτυρίας την Πέμπτη στα γραφεία του ΟΠΕΚΕΠΕ στον Πύργο, όπου παρέδωσαν υπόμνημα διαμαρτυρίας για το «χαράτσι» που θα κληθούν να πληρώσουν και φέτος για την ενεργοποίηση των ατομικών τους δικαιωμάτων.

Ο πρόεδρος της ΟΑΣΗ Χρήστος Γιαννόπουλος παρέδωσε στην υπάλληλο του οργανισμού στον Πύργο το σχετικό υπόμνημα, ενώ παράλληλα ζήτησε να σταλεί στη διοίκηση και στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης.

Ακολούθως αποφασίστηκε να συναντηθούν με τη διοίκηση της ΕΑΣ και συγκεκριμένα μόνο με τον πρόεδρο Γεράσιμο Καλλιμώρο, προκειμένου να ενημερωθούν για τις προθέσεις της οργάνωσης και τις εξελίξεις με τη μετατροπή της σε Αγροτική Εταιρική Συνεταιριστική Σύμπραξη. Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του κ.Καλλιμώρου σε ήρεμο σχετικά κλίμα αν και υπήρξαν στιγμές έντασης κατά τις τοποθετήσεις αγροτών για το μέλλον του συνεταιριστικού κινήματος.

Ο κ.Καλλιμώρος επανέλαβε ότι η μετατροπή της ΕΑΣ σε Αγροτική Εταιρική Συνεταιριστική Σύμπραξη έγινε σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία και κάλεσε εκ νέου όσους αγροτικούς συνεταιρισμούς επιθυμούν να προσέλθουν στις διαδικασίες.

Από την πλευρά του ο κ Γιαννόπουλος τόνισε ότι δεν προστατεύονται τα αγροτικά δικαιώματα των αγροτών με αποτέλεσμα να διαλύονται οι αγροτικοί σύλλογοι στα χωριά. Κατά τη διάρκεια της συνάντησης συζητήθηκαν ακόμα θέματα που αφορούν την πορεία της κορινθιακής σταφίδας καθώς και τα προβλήματα με τη χαμηλή τιμή των αγροτικών προιόντων.

Στο πλευρό των αγροτών των Ηλείας βρέθηκε εκ νέου την Πέμπτη αντιπροσωπεία του ΣΥΡΙΖΑ Ηλείας με επικεφαλής τη βουλευτή Έφη Γεωργοπούλου-Σαλτάρη.  

Σε δηλώσεις της, η βουλευτής του ΣΥΡΙΖΑ τόνισε μεταξύ άλλων ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ παλεύει αταλάντευτα στηρίζοντας τα δίκαια αιτήματά τους μέσα κι έξω από τη Βουλή».   

Όλη η επικαιρότητα