Ηλεία

Ηλεία: Τα έξι μεγάλα αγκάθια για το έργο ύδρευσης από τον πόταμο Ερύμανθο

erimanthos.jpg
Ακούστε το άρθρο

Ως πρώτο βήμα για την πολυπόθητη λειτουργία του έργου ύδρευσης από τον Ερύμανθο μπορεί να χαρακτηριστεί η συγκρότηση σε σώμα του συμβουλίου του «Διαβαθμιδικού Οργάνου» το οποίο μαζί με την εταιρία «Ερμων Α.Ε.» θα έχει τη διαχείριση για τα επόμενα δύο χρόνια.

Ωστόσο η λειτουργία του έργου κάθε άλλο παρά εύκολη θα είναι. Το αντίθετο μάλιστα. Τα προβλήματα είναι τεράστια και η επίλυσή τους θα απαιτήσει κόπο, χρόνο και χρήμα.

Αυτή τη στιγμή για το έργο υπάρχουν έξι τουλάχιστον μεγάλα «αγκάθια» τα οποία πρέπει να ιεραρχήσει και να λύσει ο «διαβαθμιδικός». Και είναι εξαιρετικά αμφίβολο αν θα μπορέσει να τα λύσει τους επόμενους 8-10 τουλάχιστον μήνες.

 

 

 

ΑΓΚΑΘΙ 1ον

Το οικονομικό είναι το υπ’ αριθμό ένα πρόβλημα. Σήμερα οφείλονται 224.055 ευρώ και ταμείο δεν υπάρχει. Από αυτά τα 135.000 οφείλονται στη ΔΕΗ και 82.000 περίπου στην εταιρία «Ερμων».

 

ΑΓΚΑΘΙ 2ον

Οι συμβάσεις με τις ΔΕΥΑ Πύργου και Αρχ. Ολυμπίας καθώς και η σύμβαση με την εταιρία. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι από τον ερχόμενο Μάιο στους λογαριασμούς ύδρευσης θα μπαίνει ένα επιπλέον ποσό 3 ευρώ (το τρίμηνο) για τους δημότες Πύργου και 2 για την Αρχ. Ολυμπία ώστε ο διαβαθμιδικός να έχει έσοδα. Παράλληλα η ΔΕΥΑ θα πρέπει να αποδίδει και τα 15 λεπτά ανά κυβικό μέτρο νερού που καταναλώνεται.

 

ΑΓΚΑΘΙ 3ον

Οι βλάβες είναι ένα σημαντικό θέμα. Στον αγωγό που φέρνει το νερό από τον Ερύμανθο έχουν εντοπιστεί 21 βλάβες. Προς το παρόν, επειδή το θέμα είναι τεχνικό κανείς δεν μπορεί να προεξοφλήσει πόσος χρόνος και χρήμα θα απαιτηθούν για να διορθωθούν αυτές οι βλάβες ούτε αν θα προκληθούν νέες.

 

ΑΓΚΑΘΙ 4ον

Οι συνθέσεις. Όπως είναι φανερό το νερό δεν μπορεί να φτάσει στα σπίτια αν δεν γίνουν οι συνδέσεις με τα υδραγωγεία. Εδώ υπήρξε εμπλοκή και καθυστέρηση με ενστάσεις που έγιναν στον διαγωνισμό και τελικά το έργο το ανέλαβε η εταιρία ΔΟΜΗΛ η οποία καλείται τώρα να καταθέσει εγγυητική επιστολή.

Το μεγάλο πρόβλημα όμως εντοπίζεται στα υλικά τα οποία δεν υπάρχουν στην ελληνική αγορά και πρέπει να παραγγελθούν στο εξωτερικό.

Αυτό σημαίνει χρονοκαθυστέρηση, άμεση πληρωμή κ.λ.π. Ακόμα κι αν όλα πάνε καλά κανείς δεν μπορεί να πει με σιγουριά ότι το έργο των συνδέσεων θα ολοκληρωθεί τους επόμενους 8-9 μήνες.

 

ΑΓΚΑΘΙ 5ον

Η επέκταση του αγωγού στο λιμάνι Κατακόλου για την τροφοδοσία των πλοίων. Κι εδώ υπάρχουν θέματα που πρέπει να λυθούν (περιβαλλοντικές μελέτες) να κατασκευαστεί το έργο, να δοκιμαστεί και να λειτουργήσει. Κάποιοι, αισιόδοξοι, λένε ότι μπορεί να γίνει αυτό μέχρι τον ερχόμενο Ιούλιο. Αμφίβολο είναι. Για να καταδειχθεί η σημασία του έργου αυτού θα πρέπει να τονίσουμε ότι από κάθε πλοίο τα προσδοκώμενα έσοδα είναι 900 ευρώ. Άρα αν βάλουν νερό 200 πλοία τότε θα υπάρχει ένα έσοδο της τάξης των 180.000 ευρώ ετησίως για τον σύνδεσμο.

 

ΑΓΚΑΘΙ 6ον

Η ενημέρωση της Ε.Ε. για την πορεία του έργου. Η Ε.Ε. ζητά διάφορα στοιχεία για να πληρώσει τη συμμετοχή της στις δαπάνες του έργου.

 

Α. Στοιχεία που να επιβεβαιώνουν την ολοκλήρωση των συνδέσεων προκειμένου να διαφανεί εάν εκπληρώνεται ο στόχος της παροχής νερού στον εξυπηρετούμενο πληθυσμό δηλαδή σε 56.475 κατοίκους των δήμων και κοινοτήτων του Νομού Ηλείας σύμφωνα με την εγκριτική απόφαση C(2003)5208 όπως τροποποιήθηκε από τις αποφάσεις C(2006)658, C(2008)680, C(2010)2278.

 

Β. Πληροφόρηση σχετικά με τη λειτουργία του έργου και ποιος είναι ο ακριβής αριθμός των κατοίκων που εξυπηρετούνται από το έργο.

 

Γ. Διαβίβαση της τιμολογιακής πολιτικής που εφαρμόζει ο φορέας διαχείρισης.

 

 

Τα ανωτέρω ζητούνται από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατόπιν του αιτήματος τελικής πληρωμής που υπέβαλαν οι αρμόδιες υπηρεσίες της χώρας μας με τα υπ. αριθ. Α.Πλ.1535 της Αρχής Πληρωμής της 30ης Απριλίου 2012.

Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό γιατί απαντήσεις δεν υπάρχουν. Κι από τη στιγμή που για την Ε.Ε. το έργο ΔΕΝ ΕΧΕΙ ΟΛΟΚΛΗΡΩΘΕΙ υπάρχει η πιθανότητα απένταξής του με ότι συνεπάγεται μια τέτοια ενέργεια.

 

 

 

Η υπάρχουσα κατάσταση

 

Η υπάρχουσα κατάσταση περιγράφεται σε έγγραφο της εταιρίας ΕΡΜΩΝ Α.Ε. της 5/2/13 στο οποίο μεταξύ άλλων αναφέρονται και τα εξής:

 

«1.   Λόγω των συνεχών βλαβών του αγωγού μεταφοράς του νερού, είναι αδύνατη πρακτικά η διασφάλιση της ομαλής υδροδότησης της δεξαμενής Πύργου που είναι αυτή την στιγμή ο μεγαλύτερος καταναλωτής. Επιπρόσθετα, δεν έχουν ολοκληρωθεί οι συνδέσεις των δεξαμενών εξυπηρέτησης άλλων δημοτικών διαμερισμάτων και επίσης δεν έχουν ολοκληρωθεί οι απομένουσες εργασίες για την υδροδότηση του Κατακόλου.

 

2.   Είναι απολύτως αναγκαίο να εξευρεθεί από πλευράς Διαβαθμιδικού Συνδέσμου ο τρόπος χρηματοδότησης και εκτέλεσης των εργασιών επισκευής του αγωγού διότι άλλως το έργο θα απαξιωθεί, θα απενταχθεί η χρηματοδότησή του και το Ελληνικό Δημόσιο θα υποχρεωθεί να επιστρέψει τα χρήματα της επιδότησης που ξεπερνούν τα 30 εκ. Ευρώ, με ότι συνέπειες αυτό συνεπάγεται.

 

 

Επιπροσθέτως όμως των ανωτέρω σοβαρότατων προβλημάτων υπάρχουν και παράπλευρες συνέπειες λόγω της γενικότερης αμφισβήτησης του έργου από τους εμπλεκόμενους Δήμους και Φορείς, όπως:

 

1.   Δεν έχει καταβληθεί ούτε το μετοχικό κεφάλαιο της σύστασης του Διαβαθμιδικού Συνδέσμου.

 

2.   Δεν έχει αποπληρωθεί το τίμημα της τρίμηνης (!!) σύμβασης που ως γνωστόν έγινε πεντάμηνη λόγω δικής μας προσφοράς και μόνο.

 

3.   Παρ’ όλες τις διαβεβαιώσεις δεν υπάρχει ουδεμία διασφάλιση ότι ο Σύνδεσμος μπορεί να εγγυηθεί τις πληρωμές για την νέα 24μηνη σύμβαση λειτουργίας και συντήρησης που υπεγράφη στις 12/11/2012».

 

 

 

Να σημειωθεί ότι από τις 6/2/13 το έργο δεν λειτουργεί και στο διυλιστήριο υπάρχει μόνο ένας φύλακας.

Όλα τα πιο πάνω καλείται τώρα να τα επιλύσει το νέο συμβούλιο του «Διαβαθμιδικού» και ο πρόεδρος του Γιάννης Αργυρόπουλος.

Ασφαλώς και το νέο συμβούλιο επωμίζεται ευθύνες (που δεν του ανήκουν) αλλά η ουσία είναι ότι το μεγαλεπίβολο αυτό έργο βρίσκεται ένα βήμα πριν την καταστροφή. Κι αυτό  (πρέπει να) το γνωρίζουν άπαντες.

 

 

«Ρs»

 

Όλη η επικαιρότητα