Αγροτικά

Ηλεία: Τιμές από ένδοξες μέρες ξαναζεί φέτος η σταφίδα

14074_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Το δρόμο της ανάκαμψης δείχνει να βρίσκει η παραγωγή της σταφίδας, μετά τη δοκιμασία των προηγούμενων χρόνων, όπου έπιασε πάτο από πλευράς τιμών και ποσοτήτων παραγωγής.

Αφορμή αποτέλεσε η μεταρρύθμιση της Κοινής Οργάνωσης Αγοράς (ΚΟΑ) των οπωροκηπευτικών το 2007. Έκτοτε η τιμή της σταφίδας ενισχύεται σταδιακά και από τα 60-65 λεπτά έχει φτάσει τα 1,45 ευρώ το κιλό, με εμφανή σημάδια βελτίωσης των συνθηκών της αγοράς.

Η ελληνική μαύρη σταφίδα για περισσότερο από 600 χρόνια κατέχει κυρίαρχη θέση στο παγκόσμιο εμπόριο και από το 1993 έχει καταχωρηθεί ως ΠΟΠ. Το 80-90% της παγκόσμιας παραγωγής του συγκεκριμένου τύπου παράγεται στην Ελλάδα και η υπόλοιπη στην Αυστραλία.

Ο λόγος που συμβαίνει αυτό είναι η άριστη προσαρμογή της στις κλιματολογικές και τις εδαφολογικές συνθήκες της Δυτικής Πελοποννήσου, με αποτέλεσμα ένα προϊόν ποιότητας. Το μεγαλύτερο μέρος της κορινθιακής σταφίδας που παράγεται στη χώρα μας εξάγεται στο εξωτερικό, κυρίως στη Μ. Βρετανία, όπου χρησιμοποιείται στην παρασκευή μπισκότων και κέικ.

Τη δεκαετία του 1960 οι εκτάσεις με κορινθιακή σταφίδα ξεπερνούσαν τα 400.000 στρεμ., ενώ σήμερα είναι 130.000 στρέμματα σε Κορινθία, Αχαΐα, Ηλεία, Μεσσηνία, Ζάκυνθο και Κεφαλληνία.

Στην ελληνική αγορά και στον απόηχο των εξελίξεων στις ΗΠΑ η ΣΚΟΣ ΑΣΕ ανακοίνωσε τιμή στα 1,45 ευρώ το κιλό για τη μαύρη σταφίδα, όπως επεσήμανε ο Γεράσιμος Καλλιμώρος, πρόεδρος της Συνεταιριστικής Κορινθιακής Σταφίδας, ο οποίος συμπληρώνει: «Το 2007 η τιμή της σταφίδας είχε πέσει στα χαμηλά των 70 λεπτών το κιλό, ωστόσο από εκείνη τη χρονιά και μετά ενισχύεται σταθερά».

H ελληνική παραγωγή υπολογίζεται στους 20.000 τόνους, ωστόσο «βραχυπρόθεσμα θα μπορούσε να φτάσει τους 30.000 τόνους», αναφέρει χαρακτηριστικά ο Κ. Παπαδημητρίου, πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγωγέων Κορινθιακής Σταφίδας, τονίζοντας πως η απορρόφηση διεθνώς είναι πολύ καλή.

Όλη η επικαιρότητα