Πολιτισμός

Ηλεία: Τιμητική διάκριση για το λογοτεχνικό περιοδικό «Οροπέδιο»

14950_ph1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σπουδαία τιμητική διάκριση για το λογοτεχνικό περιοδικό «Οροπέδιο» που εκδίδεται στη Νεμούτα Φολόης Ολυμπίας από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο.

Η Επιτροπή Κρατιικών Βραβείων Λογοτεχνίας εισηγήθηκε την απονομή τιμητικής διάκρισης στο περιοδικό για τη συμβολή του στη νεοελληνική λογοτεχνία.

Λίγα λόγια για το «Οροπέδιο»

Το Οροπέδιο εκδόθηκε για πρώτη φορά το καλοκαίρι του 2006, στη Νεμούτα Φολόης Ολυμπίας, από τον Δημήτρη Κανελλόπουλο. Σύμφωνα με το λογότυπό του είναι περιοδικό: Για τις Τέχνες και τον Πολιτισμό. Στο 1ο τεύχος και στην σελίδα του εκδότη με τον τίτλο «Επί του Όρους Ομιλία», το περιοδικό είχε διακηρύξει: [?Νεμούτα γιατί είναι η πατρίδα μας και «Οροπέδιο», γιατί ? Νεμούτα βρίσκεται στο ?ροπέδιο και από κει μπορούμε να επισκοπούμε όλη την Ηλεία, την πατρίδα μας, και όλον το Μωριά και, παραπέρα όλη την Ελλάδα, την πατρίδα μας, και παραπέρα ακόμη όλο τον κόσμο, τον κόσμο μας. Όλος ο κόσμος, λοιπόν, από τη Νεμούτα και το «Οροπέδιο»?].


Πιστό μέχρι σήμερα το Οροπέδιο στην παραπάνω διακήρυξη, έχει εκδώσει 12 τεύχη με την παρακάτω θεματολογία:

Αφιερώματα στους Ηλείους:

Γιώργη Παυλόπουλο

Χρίστο Λάσκαρη

Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλο

Τάσο Γαλάτη

Σάκη Καράγιωργα

Αδαμάντιο Πεπελάση

Παρουσίαση της αλληλογραφίας Σεφέρη-Σινόπουλου

Εκτεταμένη παρουσίαση της αλληλογραφίας Καχτίτση Γονατά

Έναν αφιερωματικό τόμο για τις πυρκαγιές του 2007

Έναν τεύχος ποικίλης ύλης με μικρό αφιέρωμα στον Πύργο

Ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον μεγάλο, γερμανόφωνο ποιητή Paul Celan, και τέλος ένα εκτεταμένο αφιέρωμα στον κορυφαίο πρωτοπόρο λογοτέχνη Γιάννη Σκαρίμπα.

Το Οροπέδιο είναι ένας εκδοτικός άθλος του εκ Νεμούτης Δημήτρη Κανελλόπουλου και δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί χωρίς την ανοχή και υπομονή των οικείων του κι ακόμη χωρίς την διαρκή συμπαράσταση του Η.Χ. Παπαδημητρακόπουλου, του Θέμη Φραγκοδημητρόπουλου, του Χρίστου Ρουμελιωτάκη, του Γιάννη Πατίλη, του Τάσου Γαλάτη, του Βαγγέλη Αποστολόπουλου που έφυγε από κοντά μας τον Ιανουάριο του 2012, του Τάκη Παπαγγελόπουλου, φίλων αδελφικών του εκδότη.

Η έκδοση του περιοδικού θα ήταν προβληματική χωρίς την διαρκή συμπαράσταση των φίλων συνδρομητών του που στέκονται στο πλευρό του με αποφασιστικότητα στους δύσκολους καιρούς που περνά η Ελλάδα ολόκληρη.


Κυκλοφορεί δύο φορές το χρόνο, Άνοιξη και Φθινόπωρο και διακινείται από το πρακτορείο ΕΥΡΩΠΗ στα περίπτερα όλων των μεγάλων πόλεων εκτός Αθήνας. Τηλέφωνα επικοινωνίας: 210 9915043 και 6976408666.

Ο Δημήτρης Κανελλόπουλος γεννήθηκε στη Νεμούτα Ηλείας, το 1954 από την οποία εκπατρίστηκε το 1958, ακολουθώντας την οικογένειά του, στην Αθήνα, ως εσωτερικός μετανάστης. Σπούδασε Ιστορία-Αρχαιολογία στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών και Ιστορία-Φιλοσοφία στο Πανεπιστήμιο Babes?Bolyai του Cluj Napoca της Ρουμανίας.


Εργάστηκε ως υπάλληλος διάφορων εκδοτικών οίκων και ως Φιλόλογος στην ιδιωτική εκπαίδευση. Δημοσίευσε τις συλλογές ποιημάτων Ομίχλη πέτρινη (Ηριδανός, 1986) Σκυθικές Ερημίες (Κολωνός, 1996), Σιγή Ασυρμάτου (Κολωνός, 2005) και Κλίνη Σπόρου, Καλή (Οροπέδιο 2010). Επιμελήθηκε το αφιέρωμα στη Ρουμανική Λογοτεχνία του περιοδικού Πολιορκία, τεύχος 16, Απρίλιος 1982.

Το 1984, οργάνωσε και παρουσίασε στο ρουμανικό αναγνωστικό κοινό, την ανθολογία νεοελληνικής ποίησης με τον τίτλο «42 Poeti grecii contemporani», (42 σύγχρονοι έλληνες ποιητές). Το 1996 επιμελήθηκε το θέμα του περιοδικού Πλανόδιον τεύχος 24, το αφιερωμένο στον ρουμάνο ποιητή Anatol Ε. Baconsky. Ποιήματα και διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε διάφορα περιοδικά. Από το 2006 εκδίδει το περιοδικό Οροπέδιο.

Όλη η επικαιρότητα