Ηλεία: «Το Σταφιδικό Ζήτημα. Το χρονικό της κρίσης και οι συνέπειες της»

to_stafidiko_zitima._to_hroniko_tis_krisis_kai_oi_synepeies_tis.jpg

Το Σωματείο «Παπαχριστοπούλειος Βιβλιοθήκη Αμαλιάδας» σε συνεργασία με το Βιβλιοπωλείο «Βιβλιοπανόραμα», υπό την αιγίδα του Ν.Π.Δ.Δ. Δ. Ήλιδας «Ο Ηλείος», διοργανώνουν το Σάββατο 28 Σεπτεμβρίου (στις 7.30 μ.μ.) την παρουσίαση του βιβλίου οικονομικής ιστορίας «Το Σταφιδικό Ζήτημα. Το χρονικό της κρίσης και οι συνέπειες της».

Η παρουσίαση θα γίνει στο αναγνωστήριο της Παπαχριστοπουλείου Δημοτικής Βιβλιοθήκης Αμαλιάδας.

Για το βιβλίο θα μιλήσουν ο Θανάσης Καλαφάτης, Καθηγητής του Πανεπιστημίου Πειραιώς, και ο συγγραφέας  του βιβλίου Σάκης Τραμπαδώρος.

 

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

«Το σταφιδικό ζήτημα δεν έκανε για πρώτη φορά την εμφάνισή του το 19o αιώνα  αλλά το 1655 στα βενετοκρατούμενα Επτάνησα, αντιπροσωπεύοντας µία κρίση για την κοινωνία και την οικονομία των νησιών.

Δύο και πλέον αιώνες μετά, κατά τη διάρκεια του 19ου αιώνα, οι αλλεπάλληλες κρίσεις του εμπορίου της σταφίδας ήταν το σημαντικότερο οικονομικό γεγονός στην Ελλάδα από την ίδρυση του νεοελληνικού κράτους. Αποκορύφωμα αυτών των εξελίξεων ήταν η μεγάλη σταφιδική κρίση η οποία εκδηλώθηκε στις αρχές της δεκαετίας του 1890 με το κλείσιμο της γαλλικής αγοράς. Η θεαματική ανάπτυξη της σταφιδοκαλλιέργειας που συντελείται από την ανεξαρτησία του ελληνικού κράτους και εντεύθεν είχε ως αποτέλεσμα να παρουσιάζεται η Ελλάδα ως χώρα μονοεξαγωγική, με την σταφιδική οικονομία να επιβάλλει σε μεγάλο βαθμό τους ρυθμούς στην οικονομική και κοινωνική ζωή. Οι συνέπειες της  κρίσης ήταν ιδιαίτερα σοβαρές αφού λειτούργησε ως καταλύτης για εξελίξεις οι οποίες είχαν σχέση με την αναδιάρθρωση των παραγωγικών δομών της Χώρας, την επιτάχυνση του κρατικού παρεμβατισμού στην ιδιωτική οικονομία, καθώς επίσης και με την εκδήλωση μεγάλων μεταναστευτικών ρευμάτων.

 

Ο συγγραφέας…

Ο Διονύσιος I. Τραμπαδώρος γεννήθηκε το 1966 στον Πύργο της Ηλείας. Είναι απόφοιτος του Οικονομικού Τμήματος του Πανεπιστημίου Μακεδονίας, καθώς επίσης  και του Τμήματος Ιστορίας του Ιονίου Πανεπιστημίου. Στο παρελθόν έχει ασχοληθεί με τη  διδασκαλία στην δευτεροβάθμια και την τριτοβάθμια εκπαίδευση, καθώς επίσης και ως ελεύθερος επαγγελματίας οικονομολόγος. Για το χρονικό διάστημα 2002-2008, οπότε και παραιτήθηκε, υπήρξε μόνιμος δημόσιος υπάλληλος στο Ταμείο Συντάξεων Μηχανικών και Εργοληπτών Δημοσίων Έργων (Τ.Σ.Μ.Ε.Δ.Ε.). Έχει αναπτύξει  δραστηριότητα ως ανεξάρτητος ερευνητής.