«Ανάσταση» και νέα εποχή για το αεροδρόμιο Επιταλίου – Περνά στα χέρια της ΠΕ Ηλείας και της Αερολέσχης Πύργου

Νέο «όπλο» αποκτά η Ηλεία στη μάχη για την προστασία της και την ανάπτυξή της, καθώς το αεροδρόμιο Επιταλίου περνά στη δικαιοδοσία της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας μετά την απόφαση του υπουργείου Υποδομών να άρει την άδεια λειτουργίας του ως κρατικού αερολιμένα.

Η απόφαση φέρει την υπογραφή του υπουργού Υποδομών, Χρήστου Σπίρτζη, ο οποίος αποδέχθηκε το αίτημα που είχε καταθέσει ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, Γ. Γεωργιόπουλος, μαζί με τον πρόεδρο της Αερολέσχης Πύργου, Θεόδ. Γιαννακούλια, προκειμένου να δρομολογηθεί νέο πλάνο «ανάστασης» του αεροδρομίου.

Όπως τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος, έγινε το πρώτο βήμα για να αποκτήσει η Ηλεία ένα ζωντανό αεροδρόμιο, το οποίο θα συμβάλει στην ανάπτυξη του νομού και στην αντιπυρική προστασία του.

Είχαμε ένα όνειρο να αποκτήσουμε ένα ζωντανό αεροδρόμιο, για αυτό δέχτηκα με ιδιαίτερη ικανοποίηση την απόφαση του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, η οποία αποτελεί το πρώτο αναγκαίο βήμα για την επαναλειτουργία του αερολιμένα Επιταλίου. Από το 1992 που το αεροδρόμιο χαρακτηρίστηκε ως κρατικός αερολιμένας, μέχρι σήμερα, κανένα ενδιαφέρον δεν είχε εκδηλωθεί για επιβατική ή εμπορική χρήση του. Από δε το 2010 όταν η Πολεμική Αεροπορία αποφάσισε τη μεταστάθμευση των Πυροσβεστικών  αεροσκαφών στην Ανδραβίδα, το αεροδρόμιο οδηγήθηκε στην εγκατάλειψη και την απαξίωση. Τον Ιούνιο του 2016 ξεκίνησα μια διαρκή και τεκμηριωμένη προσπάθεια για την επαναλειτουργία του ως πεδίο προσγείωσης ελαφρών αεροσκαφών», δήλωσε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας, αναλύοντας τον πολυδιάστατο αναπτυξιακό ρόλο ενός «ζωντανού» αεροδρομίου.

«Η Ηλεία με βάση τον Εθνικό και Περιφερειακό Χωροταξικό Σχεδιασμό αποτελεί σημαντικό τουριστικό προορισμό με επίκεντρο την Αρχαία Ολυμπία και τις θαλάσσιες ακτογραμμές, με ανεπτυγμένες και αξιόλογες ξενοδοχειακές υποδομές και τα λιμάνια της Κυλλήνης και του Κατακόλου με χιλιάδες επισκέπτες.  Άρα ήταν ζητούμενο για εμάς να βρούμε έναν τρόπο να αναδιατάξουμε, να δώσουμε όραμα κα σχέδιο σε έναν σημαντικό πλούτο της περιοχής», ανέφερε ο κ. Γεωργιόπουλος.

Ακολούθως επισήμανε πως σε αυτό το εγχείρημα είναι βασικός συνεργάτης η Αερολέσχη Πύργου, καθώς  θα αναλάβει τη λειτουργία και τη διαχείριση του αερολιμένα μετά την κατάθεση για αδειοδότηση του αεροδρομίου ως πεδίου προσγείωσης ελαφρών σκαφών, προσθέτοντας ότι είναι ήδη έτοιμη προς υλοποίηση η μελέτη συντήρησης των εγκαταστάσεων, και ευχαρίστησε τον κ. Σπίρτζη για την ικανοποίηση του αιτήματος.

Ανάπτυξη και αντιπυρική προστασία

Ο πρόεδρος της Αερολέσχης Πύργου, Θεόδ. Γιαννακούλιας, μίλησε χθες στο κεντρικό δελτίο της ΟΡΤ με έκδηλο το αίσθημα χαράς και ικανοποίησης, αναλύοντας τα πρώτα βήματα και τον γενικό στόχο για το αεροδρόμιο Επιταλίου.

«Είναι ένα διαμάντι για όλη την Πελοπόννησο. Στόχος μας είναι να ξεκινήσουμε με τις απλές πτήσεις Γενικής Αεροπορίας, ώστε να μπορεί ένας ιδιοκτήτης ή ενοικιαστής μικρού αεροσκάφους, μέχρι 15 θέσεων, να προσγειωθεί και να πληροφορηθεί για τα μοναδικά αξιοθέατα που μπορεί να επισκεφθεί στην Ηλεία», υπογράμμισε ο κ. Γιαννακούλιας και αναφέρθηκε στα πλεονεκτήματα του αεροδρομίου σε σχέση με τους υπόλοιπους περιφερειακούς αερολιμένες.

«Τα περιφερειακά αεροδρόμια είναι στρατιωτικά, ενώ σε αυτά που έχει η Φράπορτ, έχουν επιβληθεί τέλη προσγείωσης και στάθμευσης ύψους 200 ευρώ. Εμείς θέλουμε σε αυτή τη φάση να λειτουργήσουμε το αεροδρόμιο με μικρότερο κόστος, για να συμβάλουμε στην ανάδειξη του νομού αλλά και στη συνεργασία για την προστασία του», είπε ο κ. Γιαννακούλιας.

Από πέρυσι η αερολέσχη Πύργου συμμετέχει στην Πολιτική Προστασία και, όπως είπε ο κ. Γιαννακούλιας, επιδίωξη των μελών της είναι να εγκαινιαστεί συνεργασία με τους δήμους και την ΠΕ Ηλείας για την εναέρια επιτήρηση του νομού, με στόχο την έγκαιρη πρόληψη και τη γρήγορη αντίδραση της Πυροσβεστικής. Για το συγκεκριμένο αίτημα ο κ. Γεωργιόπουλος τόνισε ότι το βλέπει θετικά, επισημαίνοντας ότι με ειλικρινή και συλλογική προσπάθεια η Ηλεία μπορεί να αξιοποιήσει όλες τις δυνατότητες που έχει, προς όφελος των πολιτών της.