Ηλεία

Ηλεία: Χάνουν την στρεμματική ενίσχυση

Ακούστε το άρθρο

Αντιμέτωποι με την απώλεια της στρεμματικής ενίσχυσης βρίσκονται αρκετοί σταφιδοπαραγωγοί στο νομό Ηλείας, καθώς δεν συμπληρώνουν το πλαφόν των κιλών ανά στρέμμα που προβλέπει η νομοθεσία.

Οι δυσμενείς καιρικές συνθήκες που καταγράφηκαν τα τελευταία δύο χρόνια είχαν ως αποτέλεσμα να υποστεί μεγάλες ζημιές η Κορινθιακή σταφίδα, χάθηκε μεγάλο μέρος της παραγωγής και οι σταφιδοπαραγωγοί πέραν της απώλειας του εισοδήματος που υπέστησαν κινδυνεύουν πλέον να χάσουν και την στρεμματική ενίσχυση.

Να δοθεί λύση  

Η Ομάδα Παραγωγών Αμαλιάδας απέστειλε έγγραφο χθες προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων και τον αρμόδιο υφυπουργό, η οποία κοινοποιείται στους βουλευτές του νομού, τον Περιφερειάρχη Δυτικής Ελλάδας και τον αντιπεριφερειάρχη της περιφερειακής ενότητας Ηλείας και ζητά να ληφθεί απόφαση μείωσης των κιλών ανά στρέμμα, προκειμένου οι παραγωγοί να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση.

Όπως αναφέρεται στο σχετικό έγγραφο, μετά την ολοκλήρωση της παράδοσης Κορινθιακής σταφίδας για το έτος 2018, διαπιστώθηκε ότι υπάρχουν παραγωγοί που δεν συμπληρώνουν τα 150 κιλά ανά στρέμμα για να λάβουν την στρεμματική ενίσχυση.

Επισημαίνεται δε στον Υπουργό ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ πρέπει να συγκεντρώσει τις παραδόσεις και τα πορίσματα του ΕΛΓΑ έτσι ώστε να διαπιστώσει πόσοι σταφιδοπαραγωγοί δεν συμπληρώνουν το όριο των κιλών ανά στρέμμα και τονίζεται ότι οι σταφιδοπαραγωγοί τα τελευταία χρόνια υπέστησαν μεγάλες ζημιές από τα καιρικά φαινόμενα και δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθεί ούτε ένα ευρώ από τον Νομό Ηλείας.

Γι’ αυτό και η Ομάδα Παραγωγών καλεί τον Υπουργό να γίνει μείωση των κιλών ανά στρέμμα, έτσι ώστε να μπορέσουν όλοι οι σταφιδοπαραγωγοί να πάρουν την στρεμματική ενίσχυση.

«Το πρόβλημα είναι μεγάλο και είναι πραγματικά άδικο να χάσουν παραγωγοί τα χρήματα της ενίσχυσης επειδή υπέστησαν ζημιές από τις καιρικές συνθήκες και δεν μπόρεσαν να συμπληρώσουν το πλαφόν. Και χαμένοι από την παραγωγή και χαμένοι από την ενίσχυση. Το αίτημά μας είναι δίκαιο και πιστεύουμε ο Υπουργός να κατανοήσει το πρόβλημα και να δώσει λύση» ανέφερε ο πρόεδρος της Ομάδας Παραγωγών Χρήστος Βαλιανάτος.

Όλη η επικαιρότητα