Ηλεία

Ηλεία: Έντονη ανησυχία σε κτηνοτρόφους και κρεοπώλες – Τέλος οι σφραγίδες προέλευσης των κρεάτων

Ακούστε το άρθρο

Έντονος προβληματισμός υπάρχει τον τελευταίο καιρό σχετικά με το θέμα κατάργησης των πατροπαράδοτων σφραγίδων προέλευσης που έχουν τα κρέατα σε όλα τα κρεοπωλεία της χώρας. Οι σφραγίδες ανάλογα με το χρώμα τους, δίνουν τη δυνατότητα στους καταναλωτές να ξεχωρίζουν αν το κρέας είναι ντόπιο ελληνικό ή εισαγόμενο. Σύμφωνα με τους νέους Κανόνες Διακίνησης και Εμπορίας Προϊόντων και Παροχής Υπηρεσιών, που αναθεωρήθηκαν πριν λίγους μήνες και τέθηκαν σε ισχύ από Σεπτέμβριο του 2017, δεν είναι υποχρεωτική η σφραγίδα πάνω στα κρέατα.

Το σκηνικό αυτό αφήνει απροστάτευτους κρεοπώλες και σε μεγαλύτερο βαθμό τους κτηνοτρόφους από τυχόν φαινόμενα «ελληνοποιήσεων», που αυξάνονται ολοένα και περισσότερο την περίοδο πριν και μετά το Πάσχα. Η διαδικασία πλέον είναι περισσότερο πολύπλοκη συγκριτικά με παλαιότερα, αφού όσοι καταναλωτές επιθυμούν να γνωρίζουν την ταυτότητα χρειάζεται να ανατρέχουν στα σφαγεία και να αναζητούν παραστατικά και πιστοποιητικά των ζώων.

Τα τιμολόγια ως απόδειξη προέλευσης

Ιδιαίτερα ήρεμοι φαίνεται ότι παραμένουν οι κρεοπώλες του νομού μας, καθώς το νέο αυτό μέτρο δεν επηρεάζει έντονα τα συνοικιακά κρεοπωλεία. Χρόνια τώρα έχουν αναπτυχθεί σχέσεις εμπιστοσύνης ανάμεσα σε κρεοπώλες και καταναλωτικό κοινό, με αποτέλεσμα η καχυποψία όσον αφορά τις αγορές κρεάτων να μην είναι τόσο έντονη όσο στα μεγάλα αστικά κέντρα. Επιπλέον, σε περίπτωση κατάργησης των σφραγίδων, υπάρχει η δυνατότητα αναγνώρισης του τόπου προέλευσης των κρεάτων μέσα από τιμολόγια που διαθέτουν οι εκάστοτε επιχειρήσεις. Με τη δυνατότητα επίδειξης των συγκεκριμένων εγγράφων, η χρησιμότητα των σφραγίδων παύει να είναι αναγκαία. Οι ντόπιοι κρεοπώλες εκφράζουν την επιθυμία για διατήρηση της σφραγίδας, όμως δηλώνουν έτοιμοι ακόμα και στην περίπτωση που αυτή καταργηθεί.

Ο πρόεδρος των Κρεοπωλών Ηλείας Γιάννης Μαλλιόπουλος, αναφέρθηκε τόσο στις συζητήσεις που είχαν γίνει ξανά παλαιότερα για το ίδιο ζήτημα, όσο και στις επιπτώσεις που θα υπάρξουν σε περίπτωση κατάργησής τους: «Τα αμνοερίφια της τοπικής αγοράς είναι ντόπια και σε αφθονία. Ο καταναλωτής οφείλει να προσέχει τη σφραγίδα, που δεν έχει υποστεί αλλαγές για χρόνια και υποδεικνύει την προέλευση του κρέατος. Παλαιότερα, είχε αναφερθεί αλλαγή χρώματος σφραγίδας για να είναι ίδιο με των κρεάτων που έρχονται από Ευρώπη ή οπουδήποτε αλλού, αλλά τελικά αποσύρθηκε. Σε περίπτωση κατάργησής της ο καταναλωτής αντιμετωπίζει μεγάλο πρόβλημα, γιατί ναι μεν τα σημεία πώλησης όπως κρεοπωλεία θα έχουν τιμολόγια και παραστατικά που θα αποδεικνύουν τον τόπο προέλευσης, όμως θα υπάρχει παρεμπόριο, λαθροσφαγές και δε θα μπορεί να ελέγχει κανείς ποιότητα και καταλληλότητα. Η αντίδραση σε μια τέτοια ενέργεια θα ήταν σίγουρα έντονη από πλευράς κρεοπωλών και κτηνοτρόφων, γιατί είναι ένα λανθασμένο μέτρο».

Ουδέτερη στάση φαίνεται πως κράτησε ο κρεοπώλης Παναγιώτης Μαλλιόπουλος, αφού όπως υποστήριξε ακόμα και η κατάργηση των σφραγίδων δεν εμποδίζει τους καταναλωτές να μάθουν τους τόπους προελεύσεως των κρεάτων: «Οι σφραγίδες προέλευσης δεν είναι υποχρεωτικές, αφού υπάρχουν συνοδευτικά έγγραφα που αποδεικνύουν την εντοπιότητα ή μη του κρέατος, που πιστεύω δεν αποτελεί πρόβλημα ούτε και για τους καταναλωτές. Τα συνοικιακά κρεοπωλεία διασφαλίζουν την ποιότητα και προέλευση των ζώων, διότι υπάρχει επάρκεια αμνοεριφίων στο νομό. Ακόμα και στο επάγγελμά μας, υπάρχουν κακοί και καλοί επαγγελματίες. Ο καταναλωτής οφείλει να βρει κατάστημα άξιο εμπιστοσύνης, αφού οι σχέσεις στην επαρχία είναι προσωπικές. Να μην επιλέγει απρόσωπα ανώνυμα καταστήματα, αλλά συνοικιακά όπου γνωρίζει τον καταστηματάρχη και την οικογένεια του, με το χρήμα που θα καταναλώσει να επιστρέφει πίσω αφού έχει κάνει τον κύκλο του στην αγορά. Είτε ισχύσει η κατάργηση είτε όχι, δεν επηρεαζόμαστε αφού είναι διασφαλισμένη η ποιότητα και εντοπιότητα του προϊόντος. Η προέλευση ούτως ή άλλως δεν είναι κριτήριο ποιότητας».

Τέλος, ο κρεοπώλης Δημήτρης Διαμαντόπουλος εστίασε περισσότερο στα χαρτιά που υπάρχουν και υποδηλώνουν τον τόπο προέλευσης και πήρε θέση και για τη γενική επιθυμία των καταστηματαρχών για το συγκεκριμένο μέτρο: «Είχαν πει παλαιότερα να σταματήσει η προέλευση και όχι ο κωδικός του σφαγείου. Βέβαια, η σφραγίδα επέστρεψε ξανά λόγω των ημερών. Το βάζουμε για να γνωρίζει ο κόσμος ότι είναι ελληνικό. Βέβαια υπάρχουν και περιπτώσεις κρεάτων που έρχονται από εξωτερικό και σφάζονται εδώ. Σε περίπτωση κατάργησης των σφραγίδων, υπάρχουν τιμολόγια που υποδεικνύουν ότι είναι 100% ελληνικό. Επιθυμία μας είναι να παραμείνουν οι σφραγίδες, αλλά σε περίπτωση που δε συμβεί αυτό θα υπάρξει συνεννόηση και με άλλους κρεοπώλες για να υπάρξει αντίδραση. Θέλουμε να υπάρχει η σφραγίδα, για να ξέρουν και οι πελάτες τι αγοράζουν. Αυτές τις μέρες γίνονται πολλά περιστατικά με εισαγωγή ζώων από το εξωτερικό και ξεπούλημα τους ως ελληνικά, γι’ αυτό χρειάζεται προσοχή».

Μεγάλοι χαμένοι οι κτηνοτρόφοι

Η κατάργηση της σφραγίδας αφήνει πολλά περιθώρια δράσης στους επιτήδειους και δεν είναι λίγες οι υποθέσεις ελληνοποίησης προϊόντων κρέατος ή ακόμη και ζωντανών. Η ελληνική νομοθεσία οφείλει κάποια στιγμή να εναρμονιστεί με την ευρωπαϊκή, η οποία φροντίζει να διακρίνει τις χώρες προέλευσης κάθε σφαγείου με ειδικά χαρακτηριστικά, και που ισχύει από το 2015. Ιδιαίτερα χαμένοι απ’ όλη αυτή την κατάσταση φαίνεται ότι θα είναι οι κτηνοτρόφοι, που ξοδεύουν περιουσίες ολόκληρες για να συντηρούν το κοπάδι τους και έρχονται κάποιοι «επιτήδειοι» να εισάγουν ξένα κρέατα στη χώρα και να τα προσφέρουν ως ελληνικά, με αποτέλεσμα οι Έλληνες κτηνοτρόφοι να χάνουν το εισόδημά τους.

Όλη η επικαιρότητα