Ηλεία Πολιτισμός

Ηλεία: Έρχεται η άδεια λειτουργίας για το Σινέ Ρόδον μετά από 27χρόνια περιπέτειας

Ακούστε το άρθρο

Μετά από 27 χρόνια το Cine Rodon, αυτή η όαση Πολιτισμού στην Ηλεία, ξεπερνά δεκάδες γραφειοκρατικά εμπόδια και αποκτά επιτέλους άδεια λειτουργίας και το γιορτάζει με μια θεατρική παράσταση που έγραψε με μεράκι ο Σταφιδοκαμπίτης Γιάννης Γαλανόπουλος και ερμηνεύουν με απόλυτη επιτυχία οι Σταύρος Νικολαϊδης και Δημήτρης Καμπόλης.

Χθες το πρωΐ οι συντελεστές της θεατρικής παράστασης “Καραμέλες ούζου”, αλλά και άνθρωποι που αγωνίστηκαν για να μην κλείσει και να λειτουργήσει το cine Rodon,  το θερινό σινεμά με την μεγαλύτερη οθόνη στην Ελλάδα, έδωσαν συνέντευξη Τύπου. Ήταν εκεί ο δήμαρχος Ανδραβίδας Κυλλήνης κ. Ναμπίλ Μοράντ που δήλωσε δικαιολογημένος γιατί η περιπέτεια του σινέ είναι πλέον παρελθόν, ο ακούραστος εργάτης του σινέ, η ψυχή του σινέ Γιώργος Αλεβιζόπουλος που είναι και πρόεδρος του Πνευματικού Κέντρου Σταφιδοκάμπου, η πρόεδρος του ΝΠ Πολιτισμού Αθλητισμού και Περιβάλλοντος Άννα Γεωργιοπούλου, που από το δικό της μετερίζι και σε συνεργασία με τους προαναφερόμενους έχει δώσει τους αγώνες της για το θερινό σινεμά, ο αντιπρόεδρος του ΝΠ και αντιδήμαρχος Ανδρέας Χαμουζάς, ο πρόεδρος της ΤΚ Σταφιδοκάμπου κ. Παναγιώτης Ζορμπάνος που από τη θέση του στηρίζει το έργο του Σινέ Ρόδον, ο σταφιδοκαμπίτης Γιάννης Γαλανόπουλος που αν και κάτοικος Αθηνών η καρδιά του κτυπά στο πανέμορφο μικρό χωριό και οι ηθοποιοί της παράστασης που με χαρά δέχθηκαν να παίξουν στο Σταφιδόκαμπο αλλά και άλλα θέατρα της Ηλείας.

Η παράσταση βέβαια έχει ένα μήνυμα: να ολοκληρωθεί επιτέλους το κτίριο του Πνευματικού και Καλλιτεχνικού Κέντρου που παραμένει χρόνια ημιτελές.

Λίγα λόγια για το έργο…

Οι «Καραμέλες Ούζου» ξεκινούν με αρκετό μυστήριο και στοιχεία θρίλερ και καταλήγουν σπονδυλωτά σε μια σύγχρονη κωμωδία, μέχρι δακρύων. Περιέχουν βιτριολικές ατάκες και πολλές ανατροπές στην ιστορία των δύο πρωταγωνιστών: του βοηθού Σεφ (Σταύρος Νικολαΐδης) και του Σερβιτόρου (Δημήτρης Καμπόλης). Ποιος τους κλείδωσε στον τελευταίο όροφο του πολυτελούς ξενοδοχείου; Και γιατί μόνο αυτούς τους δυο; Όλο αυτό που ζουν στο παρόν, είναι άραγε προσχεδιασμένο από το παρελθόν; Ίσως… Όσο για το φινάλε: είναι αναπάντεχο και, συνάμα, γλυκόπικρα συγκινητικό. Υπάρχει τρόπος οι ήρωες της ιστορίας να βγουν από την «κατάσταση» που έχουν περιέλθει; Τι συμβαίνει όταν το θύμα αποφασίσει να γίνει θύτης; Τελικά, ότι δίνουμε στη ζωή, μας επιστρέφεται; Η εκδίκηση στις «Καραμέλες Ούζου» σίγουρα δεν είναι απλώς ένα πιάτο που τρώγεται κρύο…

Οι συντελεστές της παράστασης:Σκηνοθεσία: Σταύρος Νικολαΐδης,Σενάριο: Γιάννης Γαλανόπουλος,Παίζουν: Σταύρος Νικολαΐδης, Δημήτρης Καμπόλης, Γιάννης Γαλανόπουλος

Εκδηλώσεις παντού

Καλοκαίρι γεμάτο πολιτιστικές δράσεις είναι και το φετινό για το Δήμο Ανδραβίδας – Κυλλήνης.

Εκτός από τις εκδηλώσεις του Φεστιβάλ, ο Δήμος διοργανώνει εκδηλώσεις σε όλες σχεδόν τις τοπικές κοινότητες.

Το πρόγραμμα του Αυγούστου περιλαμβάνει χορευτικά ανταμώματα, λαικά γλέντια, μουσικές και θεατρικές παραστάσεις και εκδηλώσεις για την προβολή των τοπικών προϊόντων , όπως είναι η γιορτή σαρδέλας στα Λεχαινά και το Φεστιβάλ Ελληνικής Διατροφής  και Τοπικών Προϊόντων στη Μανωλάδα.

Δίνεται έτσι η ευκαιρία προβολής της Τοπικής Πολιτιστικής Παράδοσης, αναβιώνουν τα τοπικά πανηγύρια, κινιτιποιούνται οι πολιτιστικοί και αθλητικοί σύλλογοι, που συμμετέχουν δυναμικά και εθελοντικά.

Άλλωστε στόχος της Δημοτικής Αρχής είναι οι εκδηλώσεις να στηρίζονται στο πολιτιστικό δυναμικό του δήμου και δίνεται έμφαση συνεργασίας με τους τοπικούς φορείς,ώστε οι δημιουργικές δυνάμεις και οι ικανότητες των κατοίκων να βρίσκουν τρόπους έκφρασης.

Σύμφωνα με τον Δήμαρχο κ.Ναμίλ Μοράντ η στήριξη των πολιτιστικών φορέων του δήμου, η διατήρηση της τοπικής κληρονομιάς και η αυθόρμητη συμμετοχή των κατοίκων είναι η ουσία, ο στόχος και το ζητούμενο των πολιτιστικών δράσεων του Δήμου.

Όλη η επικαιρότητα