Ηλεία Τουρισμός

Ηλεία: Εξαιρετική πρωτοβουλία για τον Θρησκευτικό τουρισμό!

Ακούστε το άρθρο

Την παρουσίαση του πρώτου ψηφιακού δίσκου (CD) για την προώθηση και ανάδειξη του θρησκευτικού πλούτου, που κατέχει ο Νομός Ηλείας, έκαναν τα μέλη του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου, την περασμένη Δευτέρα το απόγευμα, στο χώρο του ξενοδοχείου «Αναγέννησις» στον Πύργο. Ο Σύλλογος Ξενοδόχων, από την πρώτη στιγμή ίδρυσής του, είχε αναλάβει πρωτοβουλία για την δημιουργία ενός οπτικού μέσου, το οποίο θα παρουσιάζει τα θρησκευτικά μνημεία και μοναστήρια της Ηλείας, μέσα σε ένα εξάλεπτο βίντεο θρησκευτικού και προσκυνηματικού ενδιαφέροντος. Έτσι, το συγκεκριμένο βίντεο, παρουσιάσθηκε την περασμένη Δευτέρα, παρουσία του Θεοφιλέστατου Επισκόπου Ωλένης, Αθανασίου και του πρωτοσύγκελου της Ιεράς Μητρόπολης Ηλείας, π. Ηλία Παπαγγελή, καθώς και του διευθυντή του δημόσιου ΙΕΚ, Παναγιώτη Σκαρτσιάρη. Επίσης στην παρουσίαση παραβρέθηκαν ξενοδόχοι του δήμου Πύργου.

«Ο Θρησκευτικός και γενικότερα ο προσκυνηματικός τουρισμός είναι μια από τις σημαντικές και δυναμικές μορφές ειδικού τουρισμού. Συνεπώς σαν Σύλλογος μας ενδιαφέρει η ενδυνάμωσή του, η στήριξή του, καθώς και η συστηματική προβολή. Ο Νομός Ηλείας έχει μεγάλες δυνατότητες στον Θρησκευτικό προσκυνηματικό τουρισμό ο οποίος μπορεί να προσφέρει στον τουριστικό κλάδο καθ’ όλη την διάρκεια του χρόνου. Για τον λόγο αυτό θα πρέπει να υπάρχει μια ισχυρή και γόνιμη συνεργασία με την Εκκλησία, προκειμένου να προωθήσουμε το οποιοδήποτε υλικό που αναδεικνύει τον Θρησκευτικό μας πλούτο.

Στον Νομό Ηλείας τα μνημεία της Ελληνικής Ορθοδοξίας είναι αναπόσπαστο τμήμα της εθνικής κληρονομιάς μας και ευελπιστούμε να αποτελέσουν αξιόλογο πόλο έλξης επισκεπτών. Βυζαντινές και μεταβυζαντινές εκκλησίες με την αξιόλογη εικονογράφησή τους, τα ψηφιδωτά, τις τοιχογραφίες και τις σπάνιες εικόνες τους οι επιβλητικοί καθεδρικοί ναοί, τα ξωκλήσια και τα προσκυνήματα της υπαίθρου, ιερές εικόνες, τα λειτουργικά βιβλία και σκεύη, τα ιερά άμφια και τα κειμήλια είναι όλα αυτά που μαρτυρούν τον κρυμμένο θρησκευτικό μας πλούτο αλλά και τα μοναστήρια μας, χτισμένα σε πανέμορφες τοποθεσίες, κάποια σε απόκρημνους βράχους και άλλα με φρουριακή αρχιτεκτονική που τα κάνει να θυμίζουν κάστρα», ανέφερε στην εισήγησή του ο πρόεδρος του Συλλόγου Ξενοδόχων Δήμου Πύργου, Γεράσιμος Ζαχαρόπουλος.

Στρατηγική επιλογή

Επίσης, συνεχίζοντας την τοποθέτησή του, ο κ. Ζαχαρόπουλος, τόνισε ότι για τον Σύλλογο Ξενοδόχων Δήμου Πύργου, η προβολή της πλούσιας θρησκευτικής και πολιτισμικής κληρονομιάς της περιοχής, αποτελεί στρατηγική επιλογή για την αναβάθμιση του τουριστικού προϊόντος και την ανάδειξή του ως ελκυστικού προορισμού.

«Ο Σύλλογός μας, ετοίμασε ένα εξάλεπτο βίντεο με τα πιο αξιοσημείωτα θρησκευτικά μνημεία του Νομού μας. Και μέσα από τις ενέργειες που θα κάνει από εδώ και πέρα, όπως η προβολή του στο YouTube, η προβολή του στην ιστοσελίδα του ΕΟΤ, στην ιστοσελίδα του Συλλόγου μας, στις ιστοσελίδες όλων των μελών των ξενοδοχείων αλλά και η προώθησή του σε εξειδικευμένα τουριστικά γραφεία αλλά και στο συνοδικό γραφείο της Εκκλησίας στην Αθήνα, ευελπιστεί να βοηθήσει στην αύξηση του θρησκευτικού τουρισμού στο Νομό Ηλείας», κατέληξε ο κ. Ζαχαρόπουλος και παράλληλα ευχαρίστησε τον δημοσιογράφο, Πάνο Δημητρακόπουλο, για την πολύτιμη όπως είπε, προσφορά του ώστε να δημιουργηθεί το σχετικό βίντεο.

Είχε θετικό αντίκτυπο

Αξίζει να σημειωθεί ότι αμέσως μετά την ολοκλήρωση παρουσίασης του βίντεο, ακολούθησε συζήτηση με τους παρευρισκόμενους, οι οποίοι, εξέφρασαν την άποψη πως πρόκειται για ένα αρκετά εμπεριστατωμένο αρχείο, που παρουσιάζει τα θαυμαστά μνημεία και μοναστήρια του Νομού, όπως το Σεπετό, την Παναγία Κρεμαστή, την Μονή Φραγκοπηδήματος κ.α. Ειδικότερα ο Θεοφιλέστατος Επίσκοπος Ωλένης, Αθανάσιος, επεσήμανε πως η πρωτοβουλία του Συλλόγου Ξενοδόχων είναι αξιέπαινη και από την πλευρά της Εκκλησίας θα υποστηριχθεί θετικά. Τέλος, την άποψη πως το σχετικό βίντεο μπορεί να βοηθήσει την ανάπτυξη του θρησκευτικού τουρισμού και όχι μόνο, εξέφρασε και ο διευθυντής του Δημόσιου ΙΕΚ, Παναγιώτης Σκαρτσιάρης, κατά την τοποθέτησή του.

Όλη η επικαιρότητα