Ηλεία

Ηλεία: Οι τιμές ανεβαίνουν η αγορά ακινήτων αρχίζει να κινείται

Ακούστε το άρθρο

Την κρίση πίσω της φαίνεται ότι αφήνει
και στην Ηλεία η αγορά ακινήτων.

Μετά από μια δεκαετία… ξηρασίας και εκδήλωση ενδιαφέροντος αυστηρά και μόνο για πωλήσεις, τους τελευταίους μήνες σημειώνεται αλλαγή δεδομένων στην αγορά ακινήτων όπως αναφέρουν στην ΠΑΤΡΙΣ γνωστοί μεσίτες.

Ας μην ξεχνάμε πως σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος η αγορά ακινήτων βρίσκεται σε φάση ανάκαμψης με όλους τους επιμέρους δείκτες

Με τις τιμές να έχουν πιάσει… πάτο τα προηγούμενα χρόνια η κατάσταση φαίνεται να αντιστρέφεται πλέον και –όπως επισημαίνεται- η αγορά ακινήτων έχει ξεκινήσει μια μικρή μεν, ανοδική πορεία δε τους τελευταίους μήνες…

Στην… αναζωογόνηση της αγοράς ακινήτων συμβάλλει και το γεγονός ότι, πλέον, οι τιμές ανακάμπτουν με επιταχυνόμενο ρυθμό. Μάλιστα, σύμφωνα με τα στοιχεία που έδωσε στη δημοσιότητα η Τράπεζα της Ελλάδος, οι τιμές των διαμερισμάτων σε όλη την Ελλάδα στο πρώτο τρίμηνο του 2019 κατέγραψαν αύξηση κατά 4%, έναντι αυξήσεως 1,4% που κατέγραψαν για το σύνολο του 2018…

Πλέον οι ενδιαφερόμενοι σπεύδουν να αγοράσουν πριν οι τιμές ανέβουν ακόμα περισσότερο…

«Θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος»…

Μιλώντας στην ΠΑΤΡΙΣ ο γνωστός μεσίτης του Πύργου Βασίλης Τσατάς τονίζει πως «Μετά από δέκα χρόνια κρίσης στην Ελλάδα και την Ηλεία αρχίζει να διαφαίνεται κάτι θετικό στον ορίζοντα όσον αφορά τις πωλήσεις ακινήτων. Άνθρωποι που είχαν φυλάξει χρήματα που διέθεταν αντιλήφθηκαν ότι οι τιμές των ακινήτων δεν θα κατέβουν άλλο αφού υπάρχει σταθεροποίηση το τελευταίο διάστημα. Κρίνουν λοιπόν ότι είναι η κατάλληλη εποχή για να επενδύσουν τα χρήματα τους. Δεν υπάρχουν και οι περιορισμοί που υπήρχαν με τα capital controls και άρα μπορούν να επενδύσουν πιο εύκολα. Έχει ξεκινήσει λοιπόν να υπάρχει ενδιαφέρον για αγορά ενώ μέχρι πριν λίγους μήνες στο γραφείο μας έρχονταν μόνο ενδιαφερόμενοι για να πουλήσουν ακίνητο, είτε ήταν σπίτι, είτε οικόπεδο. Γίνονται κάποιες πράξεις σε τιμές που είναι πολύ καλές και η κατάσταση συνεχίζεται προς το θετικότερο. Επειδή η κατάσταση δείχνει ότι δεν θα γίνει χειρότερη, όπως φανερώνουν και τα στατιστικά στοιχεία, προφανώς και είμαστε αισιόδοξοι ότι θα υπάρξει περαιτέρω άνοδος».

Αναφερόμενος στον Πύργο και τα ακίνητα που υπάρχουν για αγορά ο κ. Τσατάς δήλωσε πως «Υπάρχουν διαθέσιμα ακίνητα όλων των κατηγοριών. Διαμερίσματα ως επί το πλείστον και σε καλές τιμές, αγροτεμάχια και λιγότερα καταστήματα. Να τονίσω πως καταστήματα κεντρικά προς πώληση δεν υπάρχουν αφού οι ιδιοκτήτες προτίμησαν να τα κρατήσουν ανοίκιαστα παρά να τα πουλήσουν ποντάροντας ότι η κατάσταση θα αλλάξει προς το θετικότερο».

«Στην οικοδομική δραστηριότητα, αν και δεν έχουν ακόμα απορροφηθεί ακίνητα που προϋπήρχαν της κρίσης, δειλά-δειλά αρχίζει να κινείται κάτι. Φυσικά δεν θα επανέλθουμε στα επίπεδα δραστηριότητας που σημειώνονταν το 2007-8, αλλά σίγουρα θα κινηθεί η Αγορά»… συμπληρώνει ο κ. Τσατάς

«Παραμένουμε χωρίς ανάπτυξη»…

Γνωστή εκπρόσωπος του χώρου, η μεσίτρια Ολυμπία Βλαχαντώνη, καταθέτοντας την άποψη της δήλωσε στην ΠΑΤΡΙΣ πως «Η αγορά ακινήτων βρίσκεται, θα έλεγα, σε ομαλά επίπεδα. Υπάρχει μια στασιμότητα αυτό το διάστημα λόγω των αλλεπάλληλων εκλογικών διαδικασιών. Τα δυο τελευταία χρονιά πουλάμε διαμερίσματα κυρίως, αλλά και οικόπεδα… γενικότερα καταγράφεται μια σταθερή κίνηση ενδιαφέροντος με μια αύξηση σχεδόν 25% παραπάνω από τα προηγούμενα χρόνια της κρίσης».

Αναφερόμενη στις τιμές αγοράς ακινήτων η κα Βλαχαντώνη λέει πως «παραμένουν στα ίδια επίπεδα», ενώ διευκρινίζει ότι «Για την αγορά οικίας ρόλο παίζει και το γεγονός πως οι τράπεζες απαιτούν από τον δανειολήπτη να διαθέτει ένα 25% της αξίας του ακινήτου. Επίσης οι τράπεζες είναι πιο ευέλικτες, αξιολογούν το ακίνητο ενώ δίνουν πιο εύκολα το δάνειο σε δημόσιούς υπάλληλους ή άτομα που έχουν σταθερές δουλειές».

«Ο νομός μας δυστυχώς δεν έχει καμιά ανάπτυξη πέρα από το ενδιαφέρον για κάποιες επενδύσεις σε οικόπεδα-χωράφια, σε Πύργο και Αμαλιάδα, με σκοπό να γίνουν ελαιώνες ή να καλλιεργηθεί βιομηχανική και φαρμακευτική κάνναβη. Σε αυτές τις περιπτώσεις μιλάμε για αγορές οικοπέδων των 40-50 στρεμμάτων. Η οικοδομική δραστηριότητα είναι πολύ χαμηλή έως μηδαμινή… στην Αθήνα, την Θεσσαλία και σε κάποιες άλλες περιοχές οι τιμές των ακινήτων ανεβαίνουν. Εμείς είμαστε φτωχός συγγενής, τελευταίοι, χωρίς επενδύσεις και επενδυτές. Αν υπάρξει μια κατεύθυνση ανάπτυξης αυτή θα είναι προς τον αγροτικό τομέα»… καταλήγει η κα Βλαχαντώνη.

Όλη η επικαιρότητα