Ηλεία

Ηλεία: Κόκκινο στις… κόκκινες περιοχές – Απαγόρευση κυκλοφορίας οχημάτων σε δάση και άλλα επικίνδυνα σημεία

foloi.jpg
Ακούστε το άρθρο

Σε ισχύ τέθηκε από χθες και μέχρι τη λήξη της αντιπυρικής περιόδου στις 31-10-2017 η απόφαση του πρόσφατου Συντονιστικού Οργάνου Πολιτικής Προστασίας (ΣΟΠΠ) σχετικά με την απαγόρευση της κυκλοφορίας των οχηµάτων σε δάση και ευπαθείς περιοχές της Ηλείας, από τις 9 κάθε βράδυ έως τις 6 το πρωί, όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς.

Με βάση την απόφαση, απαγορεύεται η κυκλοφορία οχηµάτων και η παρουσία πολιτών στις δασικές περιοχές του ορεινού όγκου του όρου Φολόης, Λαµπείας, Μίνθης και Λάπιθα. Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωµένοι δηµοτικοί δρόµοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών και οι εργαζόµενοι στην υλοτοµία στα δάση του όρους Φολόης, Λαµπείας, Μίνθης και Λάπιθα, καθώς επίσης οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηµατίες.

Παράλληλα, για τις ίδιες ώρες και το ίδιο χρονικό διάστημα απαγορεύεται η κυκλοφορία οχηµάτων και η παρουσία πολιτών στο Δάσος της Στροφυλιάς-Κουνουπελίου, στο ∆άσος της Στροφυλιάς Ζαχάρως, στην περιοχή από το δάσος Κατάκολου έως το δάσος Σκαφιδιάς, στο δάσος ∆ρούβα Αρχ. Ολυµπίας, στο ∆άσος Θινών, στο ∆άσος Επιταλίου – Αλφειούσας, στο Φράγµα Αλφειού, στο ∆άσος που καλύπτει την περιοχή Ράχες-Ανεµοχώρι-Καλλίκωµο στο δάσος Σµίλα, και Στρέφι (∆ρόµος ΤΟΕΒ από Καρούτες–Στρέφι), στο ∆άσος Πλουτοχωρίου, στην περιοχή από το ∆άσος Κρεστένων ως την περιοχή που καλύπτει το ∆άσος Σεφερλή – Κάτω Σαµικού και τους Κρουνούς, στο ∆άσος της περιοχής Καλυβάκια – Μπάµπες – Σκιλλουντία –Γρύλλος – στο ∆άσος Νέδα-Φιγαλεία – στο ∆άσος Θολό, στο ∆άσος Μιράκα –Βασιλάκι – Νεµούτα – Φολόη έως τα όρια της Ηλείας, στο ∆άσος του ∆ήµου Κάστρου Κυλλήνης και Λουτρών Κυλλήνης (εγκαταστάσεις GRECOTEL) και στις δασικές περιοχές των ποταµών Νέδας, Αλφειού, Πηνειού και Ερυµάνθου.

Από την απαγόρευση εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωµένοι δηµοτικοί δρόµοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηµατίες.

Σε ναούς και ΧΑΔΑ

Η απόφαση απαγόρευσης ισχύει και για τις περιοχές γύρω από τους εξής αρχαιολογικούς χώρους: της Αρχαίας Ολυµπίας, της Αρχαίας Ήλιδας και του Ναού του Επικούριου Απόλλωνα, καθώς κι των εξής θρησκευτικών χώρων: Μονή Αγ. Ελεούσας, Μονή Βλαχέρνας, Παναγία Εισοδιώτισσα Αγίου Ιωάννου, Ι. Μονή Σκαφιδιάς, Ι. Μονή Κρεµαστής Λανθίου, Ι. Μονή Αγίου Ιωάννου Πελοπίου, Ι. Μονή Άνω ∆ίβρης, Ι. Μονή Φραγκοπηδήµατος Βουνάργου, Ι. Μονή Αναλήψεως, Ι. Μονή Μεταµορφώσεως Σωτήρος Βουλιαγµένης, Ι. Μονή Προφήτη Ηλία, Ι. Μονή Σεπετού Αλιφείρας, Ι. Μονή Αγίας Παρασκευής Μακρισίων.

Εξαιρούνται οι εθνικοί, επαρχιακοί και ασφαλτοστρωµένοι δηµοτικοί δρόµοι, καθώς επίσης εξαιρούνται οι κάτοικοι των ανωτέρω περιοχών, οι έχοντες εργασία και οι παρόδιοι κτηµατίες.

Η απαγόρευση επίσης ισχύει και για παλιούς σκουπιδότοπους και ΧΑΔΑ που είναι στις εξής περιοχές: Κρεστένων, Ανδρίτσαινας, Φολόης, Ζαχάρως, Λαµπείας, Βώλακο, Αλιφείρας, Πύργου (Αγκινάρα), ∆ροσελή ∆ήµου Λεχαινών, Βουρλιά Τραγανού ∆ήµου Ανδραβίδας, Κουγέικα ΤΚ Καπελέτου ∆ήµου Βουπρασίας, Βυτινέικα ∆ήµου Κάστρου Κυλλήνης, Μπαλί Θινών ∆ήµου Βαρθολοµιού, στην περιοχή Κονιδέικα του ∆ήµου Ήλιδας και στην ΤΚ Κόροιβου του ∆ήµου Γαστούνης.

Η πραγµατοποίηση πολιτιστικών και θρησκευτικών εκδηλώσεων στις προαναφερόµενες περιοχές, κατά τη διάρκεια των ωρών απαγόρευσης, απαιτεί ειδική άδεια από την Πυροσβεστική Υπηρεσία και αφού ληφθούν τα μέτρα πυρασφάλειας που από αυτή κρίνονται αναγκαία. Εξαιρούνται τα µηχανήµατα και τα οχήµατα των υπηρεσιών, των δήµων, ως και τα οχήµατα παροχής βοηθείας όπως επίσης και οι υπάλληλοι των υπηρεσιών και των δήµων όταν εκτελούν υπηρεσία.

Στην απόφαση τονίζεται πως οι δήµοι πρέπει να μεριμνήσουν για την τοποθέτηση σχετικών πινακίδων για την ενηµέρωση των δηµοτών τους και οι τοπικές οµάδες πυρασφάλειας πρέπει να εντάξουν στις περιπολίες τους και τις περιοχές όπου ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας, ιδιαίτερα όταν οι καιρικές συνθήκες ευνοούν εκδήλωση πυρκαγιάς.

Όλη η επικαιρότητα