Ηλεία Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας

Ηλεία: Μέτωπο δημάρχων – Απαιτούν την άμεση ολοκλήρωση της «Ολυμπίας Οδού» μέχρι την Τσακώνα

Ακούστε το άρθρο

Έτοιμοι να διεκδικήσουν με «δυναμικό παρών», την ολοκλήρωση του έργου της Ολυμπίας Οδού, στην Ηλεία, χωρίς καθυστερήσεις και «παρατράγουδα» στις δημοπρατήσεις των τμημάτων, δήλωσαν οι δήμαρχοι της Ηλείας, στην συνεδρίαση της Περιφερειακής Ένωσης Δήμων Ηλείας, προχθές το απόγευμα. Αρχικά, οι δήμαρχοι έλαβαν την απόφαση να παρακολουθήσουν την εξέλιξη του διεθνούς διαγωνισμού που αφορά την δημοπράτηση του 4ου τμήματος της Ολυμπίας Οδού, αφού ήδη έχουν βγει τρείς από τις οκτώ δημοπρασίες του έργου. Ωστόσο, εξέφρασαν τον προβληματισμό τους, για την πλήρη ολοκλήρωση του έργου, με δεδομένο, όπως αναφέρθηκε, πως αυτή τη στιγμή ακόμα τα πάντα βρίσκονται στον «αέρα» καθώς από τη μία δεν έχουν υπογραφεί οι συμβάσεις για την έναρξη των τριών δημοπρασιών που έχουν δημοσιευθεί και αφετέρου δεν υπάρχει καμία διαβεβαίωση από το αρμόδιο υπουργείο πως το έργο θα χρηματοδοτηθεί και από ποιο Φορέα.

Ο δήμαρχος Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, στην τοποθέτησή του, επεσήμανε μεταξύ των άλλων, όλα τα δεδομένα, που έχουν γίνει γνωστά για το ζήτημα της Ολυμπίας Οδού και τόνισε τα σοβαρά ερωτήματα που εγείρονται από τις τόσες καθυστερήσεις που υπάρχουν για το συγκεκριμένο κομμάτι.

Πάνω σε αυτό συμφώνησαν και οι υπόλοιποι δήμαρχοι της Ηλείας καθώς και οι εκπρόσωποι των δημάρχων Πηνειού και Αρχαίας Ολυμπίας, που συμμετείχαν στη σύσκεψη ενώ σημείωσαν πως για το σοβαρό ζήτημα της Ολυμπίας Οδού, θα πρέπει να υπάρξει μια ενιαία στρατηγική και τόνισαν πως θα πρέπει όλοι να αναλάβουν πρωτοβουλία και να επισκεφθούν οι ίδιοι τον αρμόδιο υπουργό, Χρήστο Σπίρτζη, προκειμένου να λάβουν ξεκάθαρες απαντήσεις.

«Ο καλός δήμαρχος ήταν εχθρός των πολιτικών», τόνισε με έμφαση στην τοποθέτησή του ο δήμαρχος του Πύργου και πρόεδρος της ΠΕΔ Ηλείας, Γαβρίλης Λιατσής, που έριξε έμμεσα ευθύνες στους τοπικούς πολιτικούς άρχοντες για την αδιαφορία τους στη διεκδίκηση των σοβαρών ζητημάτων της Ηλείας. Ο κ. Λιατσής, πρότεινε δε, να υπάρξει μια ευρεία σύσκεψη στην οποία θα προσκληθούν και οι τοπικοί βουλευτές όλων των κομμάτων ώστε να συζητηθεί το θέμα της Ολυμπίας Οδού και από εκεί να παρθούν τελικές αποφάσεις.

«Η Ευρωπαϊκή Ένωση χρηματοδοτεί έργα λειτουργικά και ολοκληρωμένα», σημείωσε ο κ. Χριστοδουλόπουλος τονίζοντας πως η Ολυμπία Οδός είναι ένα έργο που δεν ξεκινά κάπου και δεν καταλήγει κάπου ενώ σχολίασε ότι η δημιουργία της Ολυμπίας Οδού, ήταν η «δικαιολογία» του υπουργείου Υποδομών για την μη επέκταση του Σιδηροδρόμου στην Ηλεία. «Ο δρόμος δεν άφησε το τρένο να έλθει στην Ηλεία. Χάνουμε το τρένο, ο δρόμος δεν προχωρά και από την άλλη δεν έχουμε αεροδρόμιο», επεσήμανε.

Εκείνο που επισημάνθηκε ιδιαίτερα στη συνεδρίαση ήταν πως η Ηλεία, παραμένει ο «τελευταίος τροχός της αμάξης» για την κεντρική εξουσία η οποία δίδει προτεραιότητα σε άλλους Νομούς και αφήνει στο περιθώριο την Ηλεία. Χαρακτηριστικό ήταν το παράδειγμα που ανέφερε ο δήμαρχος της Ήλιδας, Χρήστος Χριστοδουλόπουλος, για το μεγάλο έργο του Σιδηροδρόμου, το οποίο φτάνει μέχρι την Αχαΐα. «Τα 800 εκατ. ευρώ του προγράμματος για την αναβάθμιση του Σιδηροδρόμου, είναι ο προϋπολογισμός μόνο του έργου που φτάνει μέχρι την Αχαΐα», δήλωσε με έμφαση ο κ. Χριστοδουλόπουλος, εννοώντας την απαξίωση της περιοχής μας και την μη συμπερίληψή της στα μεγάλα έργα.

Παράλληλα, οι δήμαρχοι, τόνισαν πως θα πρέπει να ζητηθεί και η θέση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας και του Περιφερειάρχη, Απόστολου Κατσιφάρα ενώ στο «τραπέζι» τέθηκε και η πρόταση, οι δήμοι της Ηλείας ακόμα – ακόμα να προχωρήσουν σε δυναμικές κινητοποιήσεις – μέχρι και το κλείσιμο δρόμων – για να διεκδικήσουν το έργο της Ολυμπίας Οδού. Πάντως τις επόμενες ημέρες αναμένονται νέες εξελίξεις στο θέμα, το οποίο η Περιφερειακή Ένωση Δήμων Ηλείας, παρακολουθεί στενά.

Όλη η επικαιρότητα