Ηλεία: Νέος γύρος για τους μετανάστες.. – Συνάντηση Υπουργών με Κυβερνητικούς Βουλευτές

Εβδομάδα εξελίξεων αναμένεται να είναι αυτή που διανύουμε για το μεταναστευτικό ζήτημα τόσο για την περιοχή μας όσο και σε Πανελλαδικό επίπεδο, αφού τα συναρμόδια Υπουργεία έχουν προγραμματίσει συναντήσεις αρχικά  σήμερα με κυβερνητικούς βουλευτές, συγκεκριμένων Νομών της χώρας.

Ειδικότερα οι Βουλευτές του Νομού μας και συγκεκριμένα η κα Αυγερινοπούλου, ο κ Τζαβάρας και ο κ Νικολακόπουλος έχουν κληθεί να συμμετάσχουν σε σύσκεψη σήμερα το απόγευμα, στην οποία θα λάβουν μέρος  και οι κυβερνητικοί Βουλευτές του Νομού Αιτωλοακαρνανίας, με ότι αυτό σημαίνει…

Σύμφωνα λοιπόν με ασφαλείς πληροφορίες οι Υπουργοί Εσωτερικών κ Τάκης Θεοδωρικάκος, Εθνικής Άμυνας  κ Νίκος Παναγιωτόπουλος καθώς και ο Ειδικός συντονιστής Μεταναστευτικού   Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας κ  Αλκιβιάδης Στεφανής έχουν προσκαλέσει τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, στις περιοχές των οποίων εξετάζεται ή υπάρχει ήδη έτοιμος σχεδιασμός για την δημιουργία δομών φιλοξενίας προσφύγων.

Όπως είναι φυσικό περισσότερες πληροφορίες δεν έχουν διαρρεύσει όμως η ατζέντα των συναντήσεων, οι οποίες  θα γίνουν τμηματικά  ανά περιοχές, έχει ως μοναδικό θέμα το μεταναστευτικό και την διαχείριση και κατανομή τω ν προσφύγων στην ενδοχώρα.

Επανέρχεται το «Αιγαίο»;

Θα πρέπει να θυμίσουμε ότι σε προηγούμενη σύσκεψη που είχε πραγματοποιηθεί με την συμμετοχή των Κυβερνητικών Βουλευτών, του Περιφερειάρχη Νεκτάριου Φαρμάκη καθώς και του Δημάρχου Πύργου Τάκη Αντωνακόπουλου ο Υπουργός Εσωτερικών  αποδέχτηκε τα επιχειρήματα του Δημάρχου Πύργου για την μη δημιουργία κλειστής δομής προσφύγων στις εγκαταστάσεις του παλιού εργοστασίου «Αιγαίο» στην περιοχή του Επιταλίου.

Η παρέμβαση του κ Αντωνακόπουλου , η οποία «στηρίχθηκε» τόσο από τους Βουλευτές όσο και από τον Περιφερειάρχη, είχε αποτρέψει τότε την υλοποίηση του σχεδιασμού του Υπουργείου.

Πάντως σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες το σενάριο αυτό ίσως επανέλθει και πάλι στο προσκήνιο, αφού μην ξεχνάμε ότι, με ότι αυτό σημαίνει,  ολοκληρώθηκε ο διαγωνισμός που είχε προκηρύξει ο Διεθνής Οργανισμός Μετανάστευσης για την δημιουργία κλειστής δομής σε περιοχή του Νομού μας.

Και με Δημάρχους…

Πάντως έως το τέλος της εβδομάδας και αναλόγως την εξέλιξη των συναντήσεων με τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, αναμένεται να υπάρξει νέος κύκλος επαφών και συναντήσεων αυτή την φορά με Δημάρχους και φορείς περιοχών.

Οπότε δεν θα αποτελέσει έκπληξη αν Δήμαρχοι και του Νομού μας κληθούν να μεταβούν στην Αθήνα προκειμένου να έχουν συναντήσεις με τους αρμόδιους Κυβερνητικούς φορείς , οι οποίοι διαχειρίζονται το συγκεκριμένο ζήτημα.

Έως τώρα πάντως οι Δήμαρχοι του Νομού μας δεν έχουν καμία ενημέρωση, αφού προσφιλής τακτική του Υπουργείου έως τώρα είναι οι οποίες διαδικασίες να εξελίσσονται υπό άκρα μυστικότητα.

Αναβολή…στους Περιφερειάρχες

Στο σημείο αυτό θα πρέπει να αναφέρουμε ότι τα συναρμόδια Υπουργεία είχαν προγραμματίσει αντίστοιχη συνάντηση και με το σύνολο των Περιφερειαρχών, η οποία όμως ανεβλήθη προς το παρόν.

Ίσως το Υπουργείο έχει επιλέξει σε πρώτη φάση να πραγματοποιήσει επαφές με τους Κυβερνητικούς Βουλευτές, οι οποίοι θα σηκώσουν  το πολιτικό «βάρος» του σχεδιασμού δημιουργίας των μεταναστευτικών δομών και με τους Δημάρχους των περιοχών που έχουν επιλεγεί, οι οποίοι όπως είναι λογικό εκφράζουν ή θα δεχτούν τις οποίες αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών.

ΟΙ ΒΟΥΛΕΥΤΕΣ

Ανδρέας Νικολακόπουλος

«Η αυριανή (σ.σ. σημερινή) σύσκεψη είναι μόνο για βουλευτές και θα έχουμε την συμμετοχή του υπουργού Εσωτερικών, υφυπουργού παρά τω πρωθυπουργό, και άλλους από την προεδρία της Κυβέρνησης. Θα δούμε τι θα μας πουν, αφού προφανώς θα ακολουθήσει την Πέμπτη και άλλη σύσκεψη με δημάρχους, όπου εκεί θα δούμε αν γίνει κάτι με το Αιγαίο. Δεν έχουμε κάποια συγκεκριμένα πράγματα για την σύσκεψη, απλά ξέρουμε ότι το θέμα θα είναι το μεταναστευτικό».

 

Διονυσία Θεοδώρα Αυγερινοπούλου

«Δεν έχουμε κάποια ενημέρωση για το Αιγαίο, γι’ αυτό θα πάμε αύριο (σ.σ. σήμερα) στην σύσκεψη. Θα είμαστε στην σύσκεψη όλοι οι βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας στην Δυτική Ελλάδα. Δεν ξέρουμε κάτι συγκεκριμένο και θα δούμε τι θα ειπωθεί στην σύσκεψη που θα γίνει. Την Πέμπτη θα ακολουθήσει και άλλη ενημέρωση, πιο επίσημη, με τον περιφερειάρχη, τους Αντιπεριφερειάρχες κ.α. Θα γίνουν δηλαδή δύο συσκέψεις. Μια με τους βουλευτές του κόμματος και μια με όλους τους φορείς».

 

Κώστας Τζαβάρας

«Αύριο (σ.σ. σήμερα) θα έχουμε μια σύσκεψη με όλους τους βουλευτές, ενώ την Πέμπτη θα υπάρχει σύσκεψη με όλους τους φορείς για το μεταναστευτικό. Αν τεθεί θέμα με το Αιγαίο θα το δούμε εκείνη την ώρα. Ακόμη δεν ξέρω κάτι».