Ηλεία: «Νοσεί» η Παθολογική Κλινική

Για «συνειδητή αδιαφορία» εκ μέρους της Διοίκησης του Γενικού Νοσοκομείου Ηλείας, όσον αφορά στη διασφάλιση των παρεχόμενων υπηρεσιών υγείας στους πολίτες του νομού Ηλείας, με αποκορύφωμα την επισφαλή λειτουργία της Παθολογικής κλινικής της Ν.Μ. Πύργου, κάνει λόγο η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών του Γ.Ν Πύργου – Κ.Υ Γαστούνης – Γ.Υ Ανδρίτσαινας.

Μετά την καταγγελία του Συλλόγου Εργαζομένων του Νοσοκομείου Πύργου – στις αρχές Μαρτίου – για την λειτουργία της Παθολογικής Κλινικής, η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών «επαναφέρει» το θέμα της λειτουργίας της Παθολογικής Κλινικής, περιγράφει με γλαφυρό τρόπο τις συνθήκες εργασίας και νοσηλείας των ασθενών, εκφράζοντας την ανησυχία των γιατρών και απαιτούν άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού. Μέχρι τότε, ζητούν τη μεταφορά προσωπικού στη Ν.Μ Πύργου, ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Ηλείας – όπως αναφέρεται χαρακτηριστικά στην ανακοίνωση που υπογράφεται από την πρόεδρο Θεοδώρα Νικολοπούλου και τον γραμματέα Γεράσιμο Ρούμπη – να είναι αυτές που τους αρμόζουν.

Η κατάσταση

 

«Από τον Δεκέμβριο του 2018, μετά την σιωπηλή αναστολή λειτουργίας της Παθολογικής κλινικής τη ΝΜ Αμαλιάδας, η Παθολογική κλινική της ΝΜ Πύργου βρίσκεται σε συνθήκες καθημερινής υπερπληρότητος με αποκορύφωμα την 4 Μαρτίου που νοσηλεύονταν στον Νοσοκομείο μας 70 παθολογικοί ασθενείς σε μια συνήθη δύναμη 42 κλινών, την ίδια ώρα που από μηνός περίπου δεν έχει σημειωθεί εισαγωγή στην Παθολογική κλινική της ΝΜ Αμαλιάδας, η οποία με δυναμικότητα 33 κλινών δεν νοσηλεύει πλέον κανέναν ασθενή!!!

Για να καλυφθεί ο υπερβολικά αυξημένος αριθμός νοσηλευομένων ασθενών οι πεντάκλινοι θάλαμοι της Παθολογικής κλινικής μετατράπηκαν σε εξάκλινοι, ασθενείς και συνοδοί στοιβάχτηκαν και εξακολουθούν να στοιβάζονται σε λίγα τετραγωνικά με πλήρη απαξίωση της ιδιωτικότητας της προσωπικότητάς τους, αλλά η Διοίκηση μπορεί να θριαμβολογεί γιατί «αντέξαμε και δεν βγάλαμε ράντζα στους διαδρόμους»!!!

Και όσοι ασθενείς περισσεύουν και είναι πολλοί, φιλοξενούνται σε άλλες κλινικές (χειρουργική, ορθοπεδική, ουρολογική και καρδιολογική), ανάμεσα σε ασθενείς υψηλού κινδύνου με τον κίνδυνο αμφοτερόπλευρης μετάδοσης λοιμώξεων και ανθεκτικών μικροβίων. Άλλοι ασθενείς φιλοξενούνται για μέρες στην Βραχεία νοσηλεία και άλλοι ταλαιπωρούνται παραμένοντας νοσηλευόμενοι στο ΤΕΠ πάνω σε εξεταστικά φορεία, αναμένοντας την εύρεση κενής διαθέσιμης κλίνης με συνεπακόλουθο την συμφόρηση του τμήματος επειγόντων περιστατικών.

Όσοι συμπολίτες μας το τελευταίο διάστημα, λόγω και της αυξημένης νοσηρότητας συνεπεία της εποχικής γρίπης, χρειάζονται άμεση ιατρική βοήθεια και βρίσκονται στο ΤΕΠ είναι μάρτυρες πολύωρης αναμονής που αγγίζει και τις 12 ώρες και τριτοκοσμικών συνθηκών παροχής υπηρεσιών.

Και όταν συμβεί η στραβή , γιατί θα συμβεί, μιας και η κόπωση σωματική και ψυχική για όλους εμάς που βιώνουμε αυτή την κατάσταση εκ των έσω είναι τεράστια, οι ιθύνοντες θα νίψουν τας χείρας τους, ως άλλοι πόντιοι Πιλάτοι. Αρκούν δημοσιεύματα στον τοπικό τύπο και στο FB για την υψηλή αποτελεσματικότητα και τους ευχαριστημένους ασθενείς και το πρόβλημα λειτουργίας της παθολογικής κλινικής και κατά συνέπεια και όλης της ΝΜ Πύργου κρύβεται κάτω από το χαλί…».

Απορίες

«-Υπάρχει πράγματι άτυπη απόφαση αναστολής της λειτουργίας της παθολογικής κλινικής της ΝΜ Αμαλιάδας; Αν όχι γιατί δεν γίνονται εισαγωγές εδώ και ένα μήνα; Και με ποιον τρόπο θα «διατηρήσετε όρθιες και τις δύο κλινικές με σεβασμό στην ασφάλεια των ασθενών και του προσωπικού».

– Ποιος θα έχει την φροντίδα και την επίβλεψη των ασθενών τις μέρες της μη εφημέρευσης της εκάστοτε νοσηλευτικής μονάδας; Είναι δυνατόν να νοσηλεύονται παθολογικοί, χειρουργημένοι και ορθοπεδικοί ασθενείς και η παρακολούθηση τους να ανατίθεται σε έναν ανειδίκευτο αγροτικό ιατρό ή σε ιατρό άλλης προς το αίτιο νοσηλείας του ασθενούς ειδικότητας, όπως συμβαίνει με την ΝΜ Αμαλιάδας; Αυτή την ποιότητα παροχής υγείας επιθυμείται για τους συμπολίτες μας;

-Τι κάνατε όλο αυτό το διάστημα για να εξασφαλίσετε την πρόσληψη του απαιτούμενο αριθμό ιατρών που θα καλύψουν και τις δύο παθολογικές κλινικές;»

Και σε άλλες κλινικές

«Τα προβλήματα λειτουργίας της παθολογικής κλινικής είναι μόνο το κερασάκι στην τούρτα της ΝΜ Πύργου. Η Μονάδα τεχνητού νεφρού στα όρια της αντοχής της για ότι σημαίνει αυτό για τους εκατοντάδες αιμοκαθαρόμενους ασθενείς , η Ορθοπεδική κλινική μετά την μετακίνηση των δυο μόνιμων ιατρών δεν εφημερεύει καθημερινώς , η Ουρολογική κλινική υποστελεχωμένη, η Γυναικολογική κλινική και το παιδιατρικό τμήμα-μοναδικές κλινικές στον νομό Ηλείας – τα ίδια, στηρίζονται στο φιλότιμο και στη υπερεφημέρευση των γιατρών τους, η Αιμοδοσία καλύπτεται από δυο μόνο γιατρούς και λίγο νοσηλευτικό προσωπικό , ενώ μεταγγίζει τη συντριπτική πλειοψηφία των ασθενών της Ηλείας , το Μικροβιολογικό εργαστήριο δεν εφημερεύει καθημερινά, το Ακτινολογικό τμήμα με τον απαρχαιωμένο αξονικό τομογράφο δεν μπορεί να λειτουργήσει καθημερινά χωρίς και την συνδρομή και των ακτινολόγων της ΝΜ Αμαλιάδας .Το ΤΕΠ… πονεμένη ιστορία, ένα χρόνο μετά την προκήρυξη ακόμα περιμένουμε τους δύο μόνιμους ιατρούς. Όσο για την αυτονομία του.. έχουμε δρόμο ακόμα…. Σε όλα τα τμήματα γιατροί κουρασμένοι, σωματικά και ψυχικά εξαντλημένοι, στους οποίους χρωστάτε ρεπό και κανονικές άδειες από έτη».

Προσλήψεις και μετακινήσεις

 

«Απαιτούμε άμεσες προσλήψεις ιατρικού και νοσηλευτικού προσωπικού ΤΩΡΑ.

Μέχρι τότε, κύριοι της Διοίκησης , της 6ης ΥΠΕ και του Υπουργείου Υγείας καλείστε να εξασφαλίσετε την εύρυθμη και έννομη λειτουργία ενός τουλάχιστον νοσοκομείου στον νομό Ηλείας που να διαθέτει την απαραίτητη υλικοτεχνική υποδομή με την μεταφορά και την ενσωμάτωση σε αυτό ιατρικού, νοσηλευτικού και λοιπού προσωπικού, έτσι ώστε οι παρεχόμενες υπηρεσίες υγείας στους πολίτες της Ηλείας να είναι αυτές που τους αρμόζουν. Και αυτό το νοσοκομείο την δεδομένη χρονική στιγμή δεν μπορεί να είναι άλλο από την Ν Μ Πύργου».