Εκπαίδευση Ηλεία

Ηλεία: Ο ανθρώπινος εγκέφαλος στην επιτυχημένη ημερίδα της Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης

Ακούστε το άρθρο

Μια μοναδική ημερίδα με βασικό αντικείμενο της τον ανθρώπινο εγκέφαλο, πραγματοποιήθηκε χθες το πρωί στις 10:00 στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου. Ιδιαίτερη ήταν η παρουσία καθηγητών και μαθητών Δημοτικών Σχολείων, Γενικών και Ειδικών Γυμνασίων και Λυκείων της Ηλείας, όπου μίλησαν για τις αξιοθαύμαστες και μη κατανοητές πλήρως λειτουργίες του εγκεφάλου μας μέσα από διάφορες παρουσιάσεις τους, δράσεις, θεατρικά και κατασκευές.

Πρόκειται για την 4η συνεχή χρονιά που πραγματοποιείται η ημερίδα, η οποία είχε τίτλο «Ο Εγκέφαλός μας». Διοργανώτρια αρχή ήταν η Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας, σε συνεργασία με την Ελληνική Εταιρία για τις Νευροεπιστήμες και το Πανεπιστήμιο Πατρών και εντάσσεται στο πλαίσιο της Διεθνούς Εβδομάδας Ενημέρωσης για τον Εγκέφαλο. Όσοι βρέθηκαν στο αμφιθέατρο του 1ου Γυμνασίου Πύργου, είχαν την ευκαιρία να απολαύσουν τις παρουσιάσεις των εργασιών των μαθητών των σχολείων, στις οποίες είχαν και την καθοδήγηση εκπαιδευτικών και διευθυντών. Συγκεκριμένα, οι μαθητές του ΓΕΛ Πελοπίου παρουσίασαν εργασία με θέμα  «Ταξιδεύοντας στην Ονειροχώρα»,  του 4ου Γυμνασίου Πύργου με θέμα  «Ο πλαστικός μου….εγκέφαλος!»,   του Γυμνασίου Καράτουλα με θέμα «Οι λειτουργίες του εγκεφάλου μέσα από Αρχαία Ελληνικά κείμενα»,  του  Γυμνασίου Γουμέρου με θέμα  «Η ουσία με νικάει;;;», του 5ου Δημ. Σχολείου Αμαλιάδας  με θέμα «Τι σου περνάει απ’ το μυαλό (μέσα από τους αιώνες)» και του Ε.Ε.Ε.Ε.Κ. Πύργου με θέμα «Tο νησί των συναισθημάτων».

Μια σύντομη εισήγηση αλλά και το συντονισμό της εκδήλωσης ανέλαβε η Αναπληρώτρια Καθηγήτρια Φυσιολογίας Ανθρώπου και Ζώων του Τμήματος Βιολογίας του Πανεπιστήμιου Πατρών, Μαριγούλα  Μαργαρίτη,  ιδρυτικό μέλος της Ελληνικής Εταιρείας  για  τις Νευροεπιστήμες   και  τακτικό μέλος της  European Dana Alliance for the Brain, η οποία εστίασε στο ενδιαφέρον που δείχνουν τα παιδιά να γνωρίσουν καλύτερα ένα όργανο ιδιαίτερα ακατανόητο προς όλους: «Υπάρχει πάντα ενδιαφέρον από μαθητές, που είτε έχουν έρθει στο εργαστήριό μου στην Πάτρα είτε έχω επισκεφθεί τα σχολεία τους. Ευχαριστώ διευθυντές και καθηγητές των σχολείων που έχουν εμπλακεί στην ημερίδα. Υπάρχει μεγάλη υπευθυνότητα, άμεση επικοινωνία παρά τη χιλιομετρική απόσταση και ευχαριστώ τον κόσμο που είναι εδώ για να δει την προσπάθεια που γίνεται. Τέλος, ευχαριστώ το διευθυντή 1ου Γυμνασίου Πύργου Γιώργο Μπίρμπα που παραχώρησε την αίθουσα εκδηλώσεων του σχολείου για την ημερίδα, καθώς και τον κ. Δημητρέλλο για τη στήριξή του».

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, εξήρε τη σημασία που έχει ο εγκέφαλος για τον άνθρωπο αλλά και την προσπάθεια των σχολείων στην έρευνα: «Για 4η συνεχή χρονιά συνεχίζονται στην Ηλεία οι εκδηλώσεις για τον εγκέφαλο, το πιο πολύπλοκο όργανο του οργανισμού μας του οποίου τη σημασία προσπαθούμε να διαβιβάσουμε για να την καταλάβουν παιδιά της σχολικής ηλικίας. Σε συνεργασία με το Πανεπιστήμιο Πατρών και την κ. Μαργαρίτη, η εκδήλωση έχει τεράστια απήχηση και αποτελεσματικότητα για την παραπέρα πορεία και στα μέλη της κοινωνίας αύριο. Συμμετέχουν έξι σχολικές μονάδες της Ηλείας και εκτιμώ ότι θα πάνε όλα καλά».

Το παρόν στην εκδήλωση έδωσαν ο πρώην βουλευτής του ΠΑΣΟΚ Μιχάλης Κατρίνης, ο Διευθυντής Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Ηλείας Βασίλης Δημητρέλλος, η αναπληρώτρια Καθηγήτρια του Πανεπιστημίου Πατρών Μαριγούλα  Μαργαρίτη, οι διευθυντές του 4ου Γυμν. Πύργου Μαρία Μπαντούνα, του Γυμνασίου Καράτουλα Αθανάσιος Παπαγρηγορίου και ο φιλόλογος Γεώργιος Κουρκούτας, του Γυμνασίου Γουμέρου Ιουλίας Χάρμπαλη, του ΕΕΕΕΚ Πύργου Αγγελικής Πετρόγιαννη και του 5ου Δημοτικού Αμαλιάδας Νίκος Κουσάβελος, με αντιπροσωπεία μαθητών.

Όλη η επικαιρότητα