Ηλεία: Ο δασικός τομέας επαγρυπνεί – προβληματίζεται

Την ευκαιρία να συνομιλήσει και να μάθει για τις ελλείψεις και τα προβλήματα των δασαρχείων, είχε το πρωί της Τρίτης ο Διευθυντής Δασών Ηλείας Παναγιώτης Κορισιάνος σε συνάντηση που πραγματοποίησε στο γραφείο του με το Δασάρχη Πύργου Παναγιώτη Λάττα, Αμαλιάδος Σάκη Θωμόπουλο και Ανδρίτσαινας-Κρεστένων Βασίλη Γιακουμή.

Η συνάντηση πραγματοποιήθηκε σε άριστο κλίμα, με τους τέσσερις άνδρες να ανταλλάσουν απόψεις για την καλύτερη αξιοποίηση των εποχιακών εργατών και εργατριών που προσλήφθηκαν. Επιπλέον, ο κ. Κορισιάνος με τη σύμφωνη γνώμη των δασαρχών απέστειλε προσωπικό έγγραφο διαμέσου της Γενικής Διεύθυνσης Δασών και Αγροτικών Υποθέσεων της Αποκεντρωμένης της Πάτρας προς το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, με το οποίο ζητάει την διευθέτηση όλων των απαραίτητων διαδικασιών για τον εξοπλισμό μηχανικών μέσων και προσωπικών ειδών, όπως κράνη ασφαλείας, γάντια, αλυσοπρίονα, θαμνοκοπτικά κ.ά. στα οποία τα δασαρχεία δεν έχουν τον απαιτούμενο αριθμό για την κάλυψη όλων των εργατών και σίγουρα είναι αυτά που θα βοηθήσουν να υπάρξει ένα άριστο αποτέλεσμα όσον αφορά την αντιπυρική προστασία. Δεύτερο θέμα συζήτησης το οποίο έχρισε της αποδοχής και των δασαρχών, ήταν η προσπάθεια συνεργασίας τους με τους δήμους και τα τοπικά κλιμάκια της Π.Υ. για το σωστό καθαρισμό των αντιπυρικών ζωνών. Ενδεικτικό παράδειγμα της θέλησης των δασαρχείων για πρόληψη, είναι αυτό της περιοχής Ανδρίτσαινας-Κρεστένων όπου ο δήμος έθεσε στη διάθεση του κ. Γιακουμή λεωφορείο για τη μεταφορά εργατών, προκειμένου να γίνεται σωστός καθαρισμός ακόμα και στις πιο απομακρυσμένες περιοχές.

Σημείο αδυναμίας των εν λόγω δράσεων δείχνει να είναι όμως η μεταφορά των εργατών στα μέρη αυτά, αφού ουδείς διαθέτει τους πόρους για τη μεταφορά εργατών στις δασικές περιοχές. Η κυβέρνηση και πιο συγκεκριμένα το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας, οφείλει να προσφέρει κονδύλι που θα επιτρέπει τη μίσθωση οχημάτων για την εν λόγω μεταφορά. Ζητήματα τέτοιας φύσεως προκαλούν έντονους προβληματισμούς, με το Υπουργείο μέχρι στιγμής να μη δίνει λύσεις.

Από την πλευρά του, ο Διευθυντής Δασών Ηλείας Παναγιώτης Κορισιάνος αναφέρθηκε τόσο στο κλίμα της συζήτησης όσο και σε όσα ειπώθηκαν σ’ αυτήν: «Έγινε ένας εποικοδομητικός διάλογος στον οποίο ανταλλάχθηκαν απόψεις, ενώ ακόμα συμφωνήθηκαν από κοινού η αποστολή εγγράφου προς το Υπουργείο που εστίαζε στις αδυναμίες του συγκεκριμένου προγράμματος μιας και οι ελλείψεις είναι πολλές και να επιληφθεί του θέματος προκειμένου όσα ζητήθηκαν να βρίσκονται εγκαίρως στα χέρια μας».

Οι καθαρισμοί που αναμένεται να πραγματοποιήσουν τα δασαρχεία, αναμένεται να λάβουν χώρα μετά από σεμινάρια στα εκάστοτε δασαρχεία και στόχο θα έχουν να προσφέρουν τις απαραίτητες γνώσεις στους εποχιακούς εργάτες προκειμένου να γίνονται σωστά οι δράσεις καθαρισμού.