Ηλεία

Ηλεία: Οδοιπορικό στη Βουλιαγμένη – «Μείναμε εμείς και εμείς…» (PHOTOS)

Ακούστε το άρθρο

“Όσο πάμε γινόμαστε και λιγότεροι…”, αυτό είναι το παράπονο αλλά ταυτόχρονα και η κραυγή αγωνίας των κατοίκων της Τοπικής Κοινότητας Βουλιαγμένης Πηνείας του δήμου Ήλιδας.

Το χωριό αριθμεί πλέον μόλις 170 μόνιμους κατοίκους, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, αφού οι νεότεροι έχουν ακολουθήσει το δρόμο της φυγής, ενώ όσοι έχουν απομείνει πασχίζουν να δημιουργήσουν κάτι καλύτερο, σε μία εποχή όμως που δεν βοηθά η οικονομική κρίση και ούτε λίγο ούτε πολύ είναι σαν να ‘κρατούν Θερμοπύλες’.

Το δημοτικό σχολείο έχει κλείσει περισσότερο από μία δεκαετία, παιδιά δεν γεννιούνται αφού δεν υπάρχουν και νέοι να παντρευτούν, ενώ οι ηλικιωμένοι τρέμουν για το αύριο και για τη μοίρα του χωριού τους, αφού όντας συνειδητοποιημένοι γνωρίζουν καλά ότι το μέλλον και η προοπτική δεν είναι η τρίτη ηλικία αλλά τα νιάτα!

Όσοι δεν είναι συνταξιούχοι ασχολούνται ως επί το πλείστον με την κτηνοτροφία και τις ελιές έρχονται αντιμέτωποι με τα προβλήματα της καθημερινότητας για την επιβίωση.

Και δεν είναι μόνο τα προβλήματα της παραγωγής και της διάθεσης των προϊόντων, αντιμετωπίζουν πολλά προβλήματα με τις μετακινήσεις τους  εξαιτίας των προβλημάτων στους αγροτικούς δρόμους, ενώ είναι χαρακτηριστικό ότι δεν έχουν επισκευαστεί ακόμη τα τμήματα του δρόμου και στις δύο εισόδους του χωριού, τόσο από Καλό Παιδί όσο και από Γαβράκια, με αποτέλεσμα η μετακίνηση, ειδικά τους χειμερινούς μήνες, να γίνεται με δυσκολία.

Τόσο οι ίδιοι οι κάτοικοι όσο και ο πρόεδρος του χωριού κ. Σπύρος Κολοβός αισθάνονται ότι είναι με δεμένα τα χέρια σε ότι αφορά τις όποιες επεμβάσεις μπορούν να κάνουν για να βελτιώσουν την καθημερινότητα του χωρίου τους, αφού όπως λένε και αυτοί, ‘Καποδίστριας’ και ‘Καλλικράτης, αποτέλεσαν ταφόπλακα για τα χωριά.

Ταύτιση απόψεων με τους κατοίκους και των υπολοίπων μικρών χωριών που ερημώνουν και δεν είναι λίγοι πια αυτοί που φοβούνται ότι θα έρθει η ημέρα που τα χωριά θα σβήσουν από τον χάρτη…

Όλη η επικαιρότητα