Ηλεία Ηλειούπολη

Ηλεία: Οδοιπορικό στις Ράχες Δήμου Ανδρίτσαινας – Κρεστένων – «Οι νέοι φεύγουν… το χωριό ερημώνει»!

Ακούστε το άρθρο

Στις Ράχες του Δήμου Ανδρίτσαινας Κρέστενας ταξιδεύει… σήμερα η «Πατρίς της Κυριακής», συναντώντας φιλόξενους ανθρώπους, και έναν πρόεδρο, τον κ. Κώστα Παναγόπουλο εξίσου το ίδιο! Οι Ράχες (Τοπική Κοινότητα Ραχών – Δημοτική Ενότητα ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ), ανήκουν στον δήμο ΑΝΔΡΙΤΣΑΙΝΑΣ – ΚΡΕΣΤΕΝΩΝ της Περιφερειακής Ενότητας ΗΛΕΙΑΣ που βρίσκεται στην Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, σύμφωνα με τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας όπως διαμορφώθηκε με το πρόγραμμα “Καλλικράτης”.Η επίσημη ονομασία είναι “αι Ράχαι”. Έδρα του δήμου είναι τα Κρέστενα και ανήκουν στο γεωγραφικό διαμέρισμα Πελοποννήσου.Κατά τη διοικητική διαίρεση της Ελλάδας με το σχέδιο “Καποδίστριας”, μέχρι το 2010, οι Ράχες ανήκαν στο Τοπικό Διαμέρισμα Ραχών, του πρώην Δήμου ΣΚΙΛΛΟΥΝΤΟΣ του Νομού ΗΛΕΙΑΣ.Οι Ράχες έχουν υψόμετρο 80 μέτρα από την επιφάνεια της θάλασσας, σε γεωγραφικό πλάτος 37,5842221526 και γεωγραφικό μήκος 21,5604085851. Σήμερα η πλειοψηφία των κατοίκων των Ραχών ασχολείται με την καλλιέργεια ελιών (είναι το βασικό προϊόν), και σε μικρό ποσοστό με διάφορες άλλες καλλιέργειες(ντομάτας, καλαμποκιού και βάμβακος), καθώς και  με την κτηνοτροφία.

Δεσπόζει ο Ι.Ν. των Αγ. Αποστόλων!

Στο κέντρο του χωριού δεσπόζει η εκκλησία των Αγ. Αποστόλων! Η εκκλησία αυτή είναι το καμάρι των απανταχού Ραχαίων  ! Έγινε δε από δωρεές ομογενών, και χάρις την προσωπική εργασία των κατοίκων της! Είναι δε χαρακτηριστικό το παραδοσιακό πανηγύρι που γίνεται προς τιμήν τους  στις 30 Ιουνίου! Εδώ και μερικά χρόνια έκλεισε το Δημοτικό σχολείο, λόγω έλλειψης παιδιών,  και οι λίγοι μαθητές πηγαίνουν σχολείο στο  Καλλίκωμο(Δημοτικό) και στα Κρέστενα, με λεωφορεία του ΚΤΕΛ οι μαθητές του Γυμνασίου και Λυκείου!

Aναζητούν αλλού την τύχη τους!

Χρόνο με το χρόνο βέβαια ο πληθυσμός γίνεται όλο και λιγότερο, οι νέοι αναζητούν αλλού την τύχη τους,  και η πρώτη εικόνα που αντικρίζει κανείς όταν φθάνει στην τοπική κοινότητα Ραχών είναι… έρημοι δρόμοι… Στο χωριό αυτή την στιγμή ζουν μόνιμα περίπου 200  κάτοικοι, εκ των οποίων οι περισσότεροι είναι ηλικιωμένοι, ένας μικρός αριθμός ανήκει στην κατηγορία των νέων και ακόμη πολύ λιγότερα είναι τα παιδιά. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο χωριό λειτουργούν  μόνο δύο καφενεία και αυτά είναι ανοιχτά κυρίως  τα βράδια, αφού την ημέρα δεν υπάρχουν θαμώνες. Και τα βράδια όμως, μόλις 5-6 άνθρωποι θα περάσουν από εκεί, για να ανταλλάξουν μια κουβέντα και να ξεφύγουν λίγο από την καθημερινότητα που είναι ίδια και απαράλλαχτη.

Ο  δραστήριος πολιτιστικός σύλλογος!

Εδώ και περίπου δυο χρόνια ο Πολιτιστικός Σύλλογος του χωριού, υπό την προεδρία της ακούραστης προέδρου κας Βάσως Μάγκρα και των συνεργατών της(κυρίως των γυναικών του χωριού), αποτελεί μια όαση για το χωριό, που πραγματικά τον έχει αγκαλιάσει! Διοργανώνοντας συνεχώς εκδηλώσεις, όπως π.χ. την τσικνοπέμπτη, την Καθαρά Δευτέρα, αλλά και την Πρωτομαγιά στην παραλία των Ραχών, ενώ βέβαια είναι αμέτρητες οι εκδρομές που διοργανώνει, δίνοντας μια διαφορετική ζωή  στο χωριό, που ξεφεύγει για λίγο από τη ρουτίνα και την καθημερινότητα!

Όλη η επικαιρότητα