Ηλεία

Ηλεία: Όλο και πιο κοντά σε λίγα χέρια η αγροτική γη

Ακούστε το άρθρο

Όλο και πιο κοντά στα μεγάλα μονοπώλια πλησιάζει η αγροτική γη της Ηλείας, καθώς το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης όχι μόνο δεν βελτίωσε τη μοριοδότηση στο νέο καθεστώς εκμίσθωσης των αγροτικών εκτάσεων στις πρώην λίμνες Αγουλίνιτσας και Μουριάς, αλλά με αιφνιδιαστική απόφαση μεταφέρει την ευθύνη στην Περιφέρεια και για τις εκτάσεις άνω των 100 στρεμμάτων ώστε να γίνει κατάτμηση και διαγωνισμός βάσει της μοριοδότησης.

Χωρίς βελτιωτικές αλλαγές ο νέος νόμος για την εκμίσθωση των αγροτεμαχίων σε Αγουλίνιτσα και Μουριά

Σύμφωνα με τον νόμο 4061/2012, ο οποίος ύστερα από διαδοχικές παρατάσεις του παλαιού αναμένεται να εφαρμοστεί χωρίς βελτιωτικές τροποποιήσεις για τους ντόπιους παραγωγούς, τα αγροτεμάχια χωρίζονται σε δύο κατηγορίες, πάνω και κάτω από 100 στρέμματα.

Για όσα είναι κάτω από 100 στρέμματα, έχει αρμοδιότητα η Περιφέρεια για τον διαγωνισμό, με κριτήρια εντοπιότητας, ενώ για τα αγροτεμάχια άνω των 100 στρεμμάτων, που είναι και τα περισσότερα, έχει την ευθύνη το υπουργείο.

«Εδώ και έναν χρόνο καταθέσαμε προτάσεις για να ενισχύσουμε τους αγρότες που είναι κάτοικοι της περιοχής και καλλιεργούν τη λίμνη επί χρόνια και ζουν από αυτές τις εκτάσεις, διότι για τα αγροτεμάχια άνω των 100 στρεμμάτων προβλέπονται πλειοδοτικές διαδικασίες με τις οποίες μπορούν να παραχωρηθούν σε όποιον θέλει από όπου κι αν προέρχεται, να πλειοδοτεί και να τα παίρνει στην εκμετάλλευσή του. Έχει αναστατωθεί ο αγροτικός κόσμος της περιοχής που ξέρει ότι θα τεθεί κάτω από νέα δεδομένα», τόνισε ο κ. Γεωργιόπουλος και διατύπωσε ευθαρσώς την ενόχλησή του για την απόφαση του υπουργείου να δώσει στην περιφέρεια το δικαίωμα της κατάτμησης χωρίς καμία προεργασία.

Ανέφικτες οι αλλαγές ως τη νέα σεζόν

«Εκτός του ότι δεν άλλαξαν τα κριτήρια, ο νέος υπουργός ενεργοποίησε το Νόμο και -θα έπρεπε κανείς να το περιμένει αλλά αυτό το οποίο έγινε και μας αιφνιδιάζει κι εμάς και τους αγρότες- με έγγραφο το οποίο λάβαμε προ ημερών, μας γνωστοποιεί ότι ως Περιφέρεια μπορούμε στα άνω των 100 στρεμμάτων τμήματα να κάνουμε κατάτμηση προκειμένου να τα δώσουμε με τη διαδικασία της μοριοδότησης. Αυτό δεν είναι κακό, αλλά θα μπορούσε να γίνει από το υπουργείο με μία τροπολογία η οποία θα πέρναγε, και να μας δώσει κι εμάς τον χρόνο μέσα από διαδικασίες που πρέπει να κάνουμε για να προβούμε νομικά και τεχνικά στην κατάτμηση αυτή», είπε ο αντιπεριφερειάρχης Ηλείας προσθέτοντας ότι και από τις υπηρεσίες διαπιστώθηκε πόσο χρονοβόρα είναι η διαδικασία, κάτι που σημαίνει ότι δεν μπορεί να γίνει κάτι ενόψει της νέας καλλιεργητικής περιόδου.

«Δεν γίνεται ως τη νέα καλλιεργητική περίοδο οι παραγωγοί να κάνουν τις προετοιμασίες τους και να ετοιμάζουν χωράφια και προμήθειες και να μην γνωρίζουν ποιο αγροτεμάχιο τους αντιστοιχεί, πόσα στρέμματα είναι κι αν θα το πάρουν. Είναι ένα γενικότερο αλαλούμ σε χρόνο που ούτε οι υπηρεσίες μπορούν να ανταποκριθούν. Επιπλέον, οι αγρότες από τώρα και μέχρι τον Ιούλιο έχουν καταθέσει στον ΟΣΔΕ τις δηλώσεις του και έχουν δηλώσει στρέμματα. Αυτό δημιουργεί μεγαλύτερο πρόβλημα καθώς θα πρέπει να διευθετηθεί και αυτή η κατάσταση και να βγούμε από το αδιέξοδο», σημείωσε ο κ. Γεωργιόπουλος και απηύθυνε κάλεσμα στους αγρότες ώστε να ενημερωθούν και να συζητήσουν τι θα κάνουν, επισημαίνοντας ότι είναι αναγκαία νέα συνάντηση και συνεννόηση με το υπουργείο.

Όλη η επικαιρότητα