Ηλεία Καταναλωτές

Ηλεία: Σαρακοστιανά με… μέτρο!

Ακούστε το άρθρο

Αυξημένη είναι από την Παρασκευή κιόλας, η κίνηση στην αγορά του Πύργου καθώς οι καταναλωτές σπεύδουν να προμηθευτούν Σαρακοστιανά εδέσματα και όλα τα απαραίτητα για το τραπέζι της Καθαράς Δευτέρας.  Βέβαια, τα περισσότερα καταστήματα τροφίμων και τη Δευτέρα θα παραμείνουν ανοιχτά μέχρι και το μεσημέρι, για την εξυπηρέτηση του κόσμου.

Οι τιμές, σύμφωνα με τους επαγγελματίες, παρέμειναν στα περσινά επίπεδα ή και λίγο πιο χαμηλές, σε μια προσπάθεια να βοηθήσουν τους καταναλωτές να στρώσουν όσο πιο…πλούσιο γίνεται το τραπέζι για την Καθαρά Δευτέρα. «Σημείο των καιρών» φαίνεται ότι είναι η προμήθεια μικρότερων ποσοτήτων όχι μόνο στα θαλασσινά είδη αλλά και στα υπόλοιπα που συμπληρώνουν το τραπέζι, όπως ο χαλβάς, ο ταραμάς, το τουρσί κ.λπ. τα οποία έτσι και αλλιώς δεν κοστίζουν ιδιαίτερα ακριβά. Σε κάθε περίπτωση, πάντως, οι καταναλωτές κάνουν πάντα έρευνα αγοράς και επιμένουν στην ποιότητα, για την οποία οι επαγγελματίες φροντίζουν να παραμένει σε υψηλό επίπεδο στα καταστήματα της πόλης.

Οι επαγγελματίες αναμένουν σήμερα το μεσημέρι την κορύφωση της κίνησης, αν και τη Δευτέρα, η πλειοψηφία των καταστημάτων τροφίμων θα παραμείνουν ανοιχτά για την εξυπηρέτηση του κόσμου, μέχρι το  μεσημέρι.

Στην Αμαλιάδα

Μετρημένη είναι η κίνηση στην Αμαλιάδα σε ότι αφορά την αγορά Σαρακοστιανών, αν και οι καταστηματάρχες αισιοδοξούν ότι σήμερα και την Καθαρά Δευτέρα ενδεχομένως να είναι καλύτερα τα πράγματα.

Οι καταναλωτές διστάζουν να ψωνίσουν και έχουν επικεντρωθεί στην έρευνα αγοράς, αφού οι τιμές σε σχέση με πέρυσι παρουσιάζουν αυξομειώσεις, γεγονός που προκαλεί προβληματισμό αφού δεν υπάρχουν περιθώρια για επιβαρύνσεις στον οικογενειακό προϋπολογισμό.

Λίγα για το… καλό

Η εκτίμηση είναι ότι όλοι θα αγοράσουν Σαρακοστιανά, θα αγοράσουν όμως μικρές ποσότητες και κυρίως για το ‘καλό της ημέρας’, πάντα στα πλαίσια των οικονομικών τους δυνατοτήτων.

Άλλωστε, υπάρχουν προϊόντα με σταθερές τιμές τα τελευταία χρόνια, υπάρχουν όμως και αυξήσεις, κυρίως στα κατεψυγμένα που έχουν καταγραφεί από τον περασμένο Αύγουστο.

Οι περισσότεροι θα στρώσουν το Σαρακοστιανό τραπέζι, κυρίως για να τηρήσουν το έθιμο, χωρίς σπατάλες και την αφθονία που καταγραφόταν τα προηγούμενα χρόνια.

Οι καταστηματάρχες από την πλευρά τους επισημαίνουν ότι οι τιμές είναι σταθερές και οι ίδιοι δεν εκμεταλλεύονται την ευκαιρία να αυξήσουν τις τιμές ένεκα Καθαράς Δευτέρας. Αντιθέτως, προσπαθούν με κάθε τρόπο να κρατήσουν σταθερές τιμές για να εξυπηρετηθούν οι καταναλωτές.

Χθες, η ζήτηση ήταν περιορισμένη και όλοι ευελπιστούν ότι σήμερα θα είναι καλύτερα τα πράγματα, αν και θα υπάρχουν καταστήματα ανοιχτά το πρωί της Καθαράς Δευτέρας για να ψωνίσουν όσοι είναι της τελευταίας στιγμής!

Την τιμητική της την Καθαρά Δευτέρα θα έχει φυσικά η παραδοσιακή λαγάνα, όπως το απαιτεί το έθιμο. Τα αρτοποιεία θα λειτουργήσουν το  πρωί της Δευτέρας μόνο για την πώληση λαγάνας και υπήρχε από χθες ενδιαφέρον από τους καταναλωτές. Η τιμή της θα κυμανθεί από 2 έως 3 ευρώ.

Νάνσυ Σπυροπούλου / Μαρία Καραμπάτση

Όλη η επικαιρότητα