Ηλεία: Ιπτάμενοι βράχοι στο Λέπρεο – Από θαύμα δεν υπήρξαν θύματα (PHOTOS)

Τεράστιες ήταν οι ζημιές που προκλήθηκαν χθες από αποκόλληση τεράστιων βράχων και πτώση τους σε μια οικεία, στην τοπική κοινότητα Λεπρέου της ορεινής ζώνης του δήμου Ζαχάρως. Αιτία του φαινόμενου αυτού ήταν η έντονη κακοκαιρία που είχε πλήξει από τη νύχτα την περιοχή. Η σκεπή του σπιτιού στο οποίο κατέπεσαν οι βράχοι καταστράφηκε, ενώ από τύχη γλίτωσαν και οι διπλανές κατοικίες.

Συγκεκριμένα, περίπου στις 9 το πρωί ειδοποιήθηκαν τα τεχνικά κλιμάκια του δήμου καθώς και η Πολιτική Προστασία αυτού και της Περιφέρειας, προκειμένου να εξετάσουν το συμβάν και να δώσουν άμεσα λύση στο πρόβλημα. Η ανταπόκριση των μηχανημάτων του δήμου Ζαχάρως ήταν άμεση, καθώς έφτασαν στο σημείο μισή ώρα μετά το συμβάν και ξεκίνησαν να αποκαθιστούν την κυκλοφορία σταδιακά. Στο σημείο βρέθηκαν και παρακολούθησαν την προσπάθεια αυτή ο Αντιπεριφερειάρχης Αγροτικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας Κώστας Μητρόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Ηλείας Γιώργο Γεωργιόπουλος και φορείς του δήμου, πρώην και μη.

Ο κ. Μητρόπουλος εκπροσωπώντας την Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας, αναφέρθηκε στο συμβάν και τις κινήσεις της Περιφέρειας για πρόληψη ενός παρόμοιου γεγονότος στο μέλλον: «Υπήρξαν φθορές σε ένα σπίτι. Η επέμβαση της Πολιτικής Προστασίας Περιφέρειας και Δήμου για τη διάνοιξη του επαρχιακού δικτύου ήταν άμεση. Αναμένουμε τις τεχνικές υπηρεσίες της Π.Ε. Ηλείας να εκτιμήσουν τη ζημιά και να δουν ποια μέτρα πρέπει να πάρουμε για να αποκλείσουμε τέτοιου είδους φαινόμενα ξανά. Έχουν ενημερωθεί ο Περιφερειάρχης και Αντιπεριφερειάρχης». Για το δήμο, στο σημείο βρέθηκε ο Αντιδήμαρχος Ζαχάρως και Υπεύθυνος Πολιτικής Προστασίας Δημήτρης Κόσσυφας, που δήλωσε: «Το φαινόμενο προκλήθηκε από τις τελευταίες έντονες βροχοπτώσεις. Ευτύχημα ήταν που δε θρηνήσαμε θύματα. Όπως δήλωσε και ο κ. Μητρόπουλος, ανταποκριθήκαμε άμεσα εντός μισής ώρας.  Ανοίξαμε το επαρχιακό δίκτυο που ήταν τελείως κλειστό και περιμένουμε τα τεχνικά κλιμάκια της Περιφέρειας για να βρούμε μια λύση».

Έχοντας επιτελέσει δώδεκα χρόνια πρόεδρος της Τοπικής Κοινότητας Λεπρέου και πονώντας για τον τόπο του, ο πρώην πρόεδρος Αλέξιος Κοκόνης παρακολούθησε τη διαδικασία απομάκρυνσης των βράχων και δήλωσε: «Τα τοιχώματα που βλέπετε, τα είχα φτιάξει στις πρώτες πυρκαγιές. Κατέστρεψε το σπίτι αυτό, ενώ κρατήθηκε και ένα μέρος από τις πέτρες που ήρθαν με ορμή, χάρη στο συρματόπλεγμα. Ο φόβος όμως συνεχίζει να παραμένει. Με την πρώτη βροχή πλέον μπορεί να πέσουν. Λύση στο ζήτημα μπορούν να δώσουν μόνο αρμόδιοι. Το φαινόμενο αυτό παρουσιάστηκε έντονα μετά τις πυρκαγιές του 2007. Το υπέδαφος εδώ έχει νερά. Δεν είναι το πρώτο περιστατικό, διότι και από την άλλη πλευρά υπήρχαν σπίτια που κάηκαν και εν τέλει έπεσαν. Είναι το έδαφος τέτοιο που δεν κρατάει».

Αρκετοί ήταν οι κάτοικοι που βρέθηκαν στο σημείο και παρακολουθούσαν έντρομοι την προσπάθεια για απομάκρυνση των βράχων. Ένας από αυτούς, ο Νικόλαος Κουνάδης, εστίασε στην αδιαφορία των αρμόδιων φορέων να διορθώσουν την κατάσταση καιρό πριν: «Ευτυχώς δεν πέρναγε κάποιο αμάξι. Το σπίτι δεν ήταν κατοικήσιμο τώρα, αφού έλειπαν οι ιδιοκτήτες. Τρέμουμε στη σκέψη ότι έχουμε από πάνω μας βράχια. Η Πολιτεία έπρεπε να είχε λάβει μέτρα προκειμένου να μην έρχονται τα νερά στο βουνό. Τα φαινόμενα αυτά είναι φυσικό επακόλουθο των καταστροφικών πυρκαγιών του 2007».

 

Δείτε φωτογραφίες από το σημείο: