Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Το χαλάζι αποτελείωσε το πορτοκάλι – Ξεκίνησε αυτοψίες στις πληγείσες καλλιέργειες ο ΕΛΓΑ

Ακούστε το άρθρο

Τελειωτικό «χτύπημα» στη φετινή παραγωγή πορτοκαλιού της Ηλείας ήταν η προχθεσινή χαλαζόπτωση που έπληξε τον νομό. Ελάχιστοι παραγωγοί πρόλαβαν να προβούν σε συγκομιδή και προώθηση του προϊόντος στο εμπόριο, με συνέπεια να χάσουν σημαντικό εισόδημα και να πάνε στράφι όλος ο κόπος και τα έξοδα των προηγούμενων μηνών.

Χθες επισκέφθηκε την Ηλεία η Επόπτρια ΕΛΓΑ της ΠΕ Ηλείας, Αγγελική Πανταζοπούλου, προκειμένου να κάνει μια πρώτη αυτοψία στις πληγείσες καλλιέργειες, ξεκινώντας από την περιοχή του Στρεφίου.

Εκεί συζήτησε με παραγωγούς εσπεριδοειδών για την κατάσταση που έχει διαμορφωθεί από προχθές και έκανε μια πρώτη εκτίμηση της ζημιάς.

Ο παραγωγός Κων/νος Παναγιωτακόπουλος από το Στρέφι τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι το χαλάζι προκάλεσε ολοκληρωτική καταστροφή στα πορτοκάλια, κάνονας λόγο για οικονομική ζημιά που «αγγίζει» τις 10.000 ευρώ.

«Η ζημιά είναι στο 100%. Μετά τον πάγο στις αρχές του μήνα, ήρθε προχθές και το χαλάζι να διαλύσει ό,τι είχε απομείνει. Έχω 25 στρέμματα και το εισόδημα που χάνω, είναι στις 10.000 ευρώ. Τα πορτοκάλια έπεσαν κάτω, ενώ όσα έμειναν πάνω στα δέντρα, δεν μπορούν να πουληθούν. Δεν προλάβαμε να πουλήσουμε τίποτα, πήγανε χαμένοι οι κόποι μας. Περιμένουμε τους γεωπόνους για να δούμε τι θα γίνει με τις αποζημιώσεις, επί της ουσίας όμως τα πορτοκάλια σάπισαν, είναι χαμένη η χρονιά», δήλωσε ο κ.Παναγιωτακόπουλος.

Ο παραγωγός Κων/νος Μπρίκος ανέφερε στην εφ. «Πατρίς» πως χάθηκε σημαντικό εισόδημα, το οποίο ο ΕΛΓΑ δεν θα αναπληρώσει ούτε στο 50%.

«Δεν προλάβαμε να πουλήσουμε τίποτα. Η ζημιά που έχω υποστεί είναι τουλάχιστον στις 6.000 ευρώ, όμως από τον ΕΛΓΑ το πολύ να πάρουμε τα μισά, διότι δίνουμε χαμηλές ασφαλιστικές εισφορές. Όπως καταλαβαίνετε, ούτε τα έξοδά μας δεν  θα βγάλουμε. Πρώτα ο πάγος και τώρα το χαλάζι, που ήταν μεγάλο σε μέγεθος, προκάλεσαν ολοκληρωτική ζημιά. Πάνω από τα μισά πορτοκάλια έπεσαν κάτω και όσα είναι ακόμα πάνω, δεν πουλιούνται πουθενά.

Όλη η επικαιρότητα