Αγροτικά Ηλεία

Ηλεία: Το υψηλό κόστος «καίει» την πατάτα – «Δεν πρέπει η τιμή να πέσει κάτω από 40 λεπτά το κιλό»

Ακούστε το άρθρο

ΟΙ ΠΑΡΑΓΩΓΟΙ ΠΛΗΡΩΝΟΥΝ 800- 900 ΕΥΡΩ ΤΟ ΣΤΡΕΜΜΑ ΓΙΑ ΤΗΝ ΠΑΤΑΤΑ

Αγρότες: «Δεν πρέπει η τιμή να πέσει κάτω από 40 λεπτά το κιλό»

«Πατάτα Κοροίβου ή Δουνεΐκων;»: Ποια είναι η διαφορά

Γ. Κολοκατίνης: «Ο Δήμος Πηνειού είναι στο πλευρό των αγροτών»

Δυσβάσταχτο είναι για τους πατατοπαραγωγούς το κόστος της καλλιέργειας ενώ την ίδια στιγμή είναι αντιμέτωποι με τον καιρό που μπορεί να καταστρέψει την καλλιέργειά τους που θα σημάνει και την οικονομική καταστροφή τους.

Οι καλλιεργητές του Κάμπου, στον Κόροιβο και το Ρουπάκι, δίνουν και φέτος τον δικό τους αγώνα για ποιοτική πατάτα, όπως πάντα.

Ο καλλιεργητής  κ. Γκρίτζαλης Ιωάννης δήλωσε: «Καλλιεργώ εδώ στον Κόροιβο μαζί με τον αδελφό μου 120 στρέμματα πατάτες. Τις φυτέψαμε  17-20 Αυγούστου και τελειώσαμε μια βδομάδα μετά. Η καλλιέργεια μέχρι στιγμής αν εξαιρέσουμε μια παρένθεση κακοκαιρίας  στις 25 Σεπτεμβρίου, πήγε πολύ καλά αφού βοήθησε ο καιρός. Οι πατάτες θέλουν ακόμη 40-45 μέρες μέχρι να βγει ο Νοέμβριος και μετά να κάνει καιρό για να αρχίσει να βγαίνουν από τα χωράφια. Θέλουμε λίγες βροχές και ήπιες.Στις 25 Σεπτέμβρη το φαινόμενο ήταν ακραίο. Προ ημερών ήλθε εδώ κλιμάκιο του ΕΛΓΑ με τον αντιδήμαρχο Γιώργο Κολοκατίνη που κάνει μεγάλο αγώνα για τους αγρότες. Η νέα δημοτική αρχή δείχνει καλά δείγματα γραφής. Εμείς θέλουμε όλα να πάνε καλά για να κάνουμε συγκομιδή και να φάει κόσμος ποιοτικές πατάτες, που είναι πιστοποιημένες και δεν είναι αγνώστου και αμφιβόλου προελεύσεως.»

«Ελληνοποιήσεις χωρίς συλλήψεις»

Ο κ. Γκρίτζαλης απαντώντας σε σχετική ερώτηση περί ελληνοποιήσεων δήλωσε:

«Οι ελληνοποιήσεις είναι μεγάλη κουβέντα. Έχουνε πιάσει κανέναν να κάνει ελληνοποιήσεις; Είναι όντως μεγάλο πρόβλημα για τους έλληνες παραγωγούς  αλλά το κράτος πρέπει να βρει την άκρη του κακού. Έχει συλληφθεί κανείς; Ρωτάω. »

Υψηλό το κόστος

Αναφερόμενος στο κόστος δήλωσε: «Εμείς θέλουμε να μειωθεί το κόστος παραγωγής, να είμαστε ανταγωνιστικοί  και να μπορεί ο ελληνικός λαός να φάει ποιοτικές πατάτες. Δεν χρειάζονται οι αιγυπτιακές πατάτες. Ένας παραγωγός που προσέχει την καλλιέργειά του το κόστος αγγίζει τα 800-900 ευρώ ανά στρέμμα. Την άνοιξη πάμε λίγο παραπάνω γιατί αγοράζουμε και τον πατατόσπορο. Τώρα πόσο πρέπει να πουλήσουμε: αν υπολογίσουμε μια μέση παραγωγή περίπου 3 τόνους ανά στρέμμα,πρέπει να πουλήσουμε  τουλάχιστον 40 -45 λεπτά το κιλό  για να βγει μεροκάματο. Αν η παραγωγή ανά στρέμμα είναι μεγαλύτερη και να πουλήσουμε 5 λεπτά λιγότερο πάλι κάτι γίνεται. Αν δεν βγάλουμε κέρδος πώς θα σταθούμε με τέτοιο κόστος;»

Κοροίβου ή Δουνέϊκων

Ο παραγωγός κ. Γκρίτζαλης Αριστείδης δήλωσε: «Τέλη Νοεμβρίου αρχίζει η συγκομιδή. Η χρονιά είναι καλή  και πιστεύουμε ανά στρέμμα να πιάσουμε τους 3 τόνους. Με ρωτήσατε πατάτες από τα Δουνέϊκα ή από τον Κόροιβο; Τα Δουνέϊκα φυτεύουν την Άνοιξη εμείς το χειμώνα. Αυτή είναι η διαφορά και έχει μείνει ο όρος «πατάτες Δουνέϊκων», ενώ  οι δικές μας είναι τώρα πρώτες. Η δημοτική αρχή είναι στο πλευρό μας όπως και ο αντιδήμαρχος Γιώργος Κολοκατίνης, που έφερε δύο φορές το κλιμάκιο του ΕΛΓΑ.»

Ο Δήμος στηρίζει τους αγρότες

Ο αντιδήμαρχος Προγραμματισμού του Δήμου Πηνειού Γιώργος Κολοκατίνης  δήλωσε: «Η καλλιέργεια πατάτας στον Κόροιβο και το Ρουπάκι είναι η καλύτερη. Τα εδάφη είναι ιδανικά. Βέβαια υπάρχει κόστος γιατί οι καλλιεργητές προσέχουν το προϊόν. Θέλουν να είναι άριστο ποιοτικά. Λιπάσματα και φάρμακα είναι πανάκριβα. Η τιμή πώλησης πρέπει να είναι πάνω από 40 λεπτά το κιλό, για να μπορέσει να βγάλει μεροκάματο ο παραγωγός. Ως δημοτική αρχή , με πρώτο τον δήμαρχο Ανδρέα Μαρίνο, είμαστε στο πλευρό όλων των αγροτών»

Όλη η επικαιρότητα