Ηλεία

Ηλεία: «Βρείτε την αιτία  για τη θαλάσσια ρύπανση» – Έντονες καταγγελίες κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρηματιών

Ακούστε το άρθρο

– Έντονες καταγγελίες κατοίκων, επισκεπτών και επιχειρηματιών για την απαράδεκτη κατάσταση που δυσφημεί τον νομό μας

– Ενημερώθηκε το Λιμεναρχείο Κατακόλου που θα φωτογραφίσει την περιοχή και θα συντάξει έκθεση

Καθημερινά φθάνουν στα γραφεία της εφημερίδας «Πατρίς» καταγγελίες πολιτών συνοδευόμενες από πλούσιο φωτογραφικό υλικό για εκτεταμένη ρύπανση σε πολλές από τις  καταγάλανες ακτές μας. Ειδικά τις τελευταίες ημέρες το πρόβλημα δείχνει να διογκώνεται. Οι καταγγελίες προέρχονται όχι μόνο από κατοίκους της Ηλείας που δεν μπορούν να χαρούν τις ομορφιές του νομού μας  αλλά και από ετεροδημότες και Ηλείους του εξωτερικού που επέλεξαν να έλθουν για διακοπές στον γενέθλιο τόπο τους.

Δυο μάλιστα περιπτώσεις είναι χαρακτηριστικές. Πρόκειται για ζευγάρι Ηλείων που μαζί με τα παιδιά τους και Αθηναίους φίλους τους επί δύο μέρες πήγαιναν από παραλία σε παραλία για να βρουν σημείο που να μπορούν να κάνουν μπάνιο. Μάταια!

«Κάλεσα τους φίλους μου να τους φιλοξενήσω για να γνωρίσουν τον τόπο μου που τους τον είχα περιγράψει ως γη της Επαγγελίας – και από άποψη φυσικού περιβάλλοντος είναι» μας είπε ο Δ.Κ. «πήγαμε για μπάνιο στην … και τα παιδιά  ανυποψίαστα «βούτηξαν» αμέσως στη θάλασσα. Φανταστείτε πως νιώσαμε όταν συνειδητοποιήσαμε πως  τα μικρά παιδιά μας, που πολλές φορές καταπίνουν και θαλασσινό νερό, κολυμπούσαν μέσα στα λύματα και τις ακαθαρσίες. Φύγαμε άρον άρον και δυο μέρες τώρα ψάχνουμε θάλασσα χωρίς λύματα για να κάνουμε ένα μπάνιο. Ντρέπομαι τόσο πολύ!»

«Μην  ξέροντας τι να κάνω πήρα τηλέφωνο το λιμεναρχείο και μου είπαν πως θα καταγράψουν την καταγγελία» τόνισε φανερά εκνευρισμένος και επισήμανε « δεν ξέρω ποια είναι η διαδικασία αλλά αυτό που ξέρω είναι πως με καταγραφές και υπομνήματα δε λύνεται το πρόβλημα. Το Λιμεναρχείο ή όποιος άλλος είναι αρμόδιος να ψάξει και να βρει την αιτία. Από πού προέρχονται τα λύματα. Δεν … γεννά τη βρωμιά η θάλασσα. Κάποιος παρανομεί».

Άλλη χαρακτηριστική περίπτωση Ελληνοκαναδών που έλκουν την καταγωγή τους από την Ηλεία και που ήρθαν μετά από χρόνια να ξαναδούν τον τόπο τους και μας μίλησαν «για θλιβερό φαινόμενο».

«Πήγαμε για μπάνιο και η εικόνα ήταν επιεικώς αποτρεπτική. Τα λύματα στην επιφάνεια του νερού, δεν άφηναν περιθώρια για δεύτερες σκέψεις κι έτσι μείναμε στην ακτή κι απλά κοιτούσαμε τη θάλασσα … Η εικόνα αυτή σίγουρα δεν αρμόζει στον τόπο μας. Κάτι πρέπει να γίνει. Να προστατεύουμε τις θάλασσές μας από την περαιτέρω υποβάθμιση. Οι αρμόδιοι να αναζητήσουν τις ευθύνες αυτού του φαινομένου» τόνισαν και συνέχισαν «μιλήσαμε με κατοίκους και με επιχειρηματίες που δραστηριοποιούνται στην περιοχή κι από ότι έχουμε καταλάβει οι αιτίες γι’ το θλιβερό αυτό φαινόμενο   είναι πολυδιάστατες. Το πρόβλημα, κατά πως φαίνεται, οφείλεται στον συνδυασμό της τεράστιας έλλειψης υποδομών από την Πολιτεία, με την επιχειρηματική ασυνειδησία ορισμένων, οι πράξεις ή οι παραλείψεις των οποίων έχουν οδηγήσει σε αυτή την κατάσταση».

Η εφημ. «Πατρίς» επικοινώνησε με το Λιμεναρχείο Κατακόλου στην αρμοδιότητα του οποίου υπάγονται κάποιες από τις «προβληματικές» θάλασσες.

Όπως μας ενημέρωσε ο αξιωματικός Υπηρεσίας θα μεταβούν στις περιοχές, για να  βγάλουν φωτογραφίες και θα συντάξουν έκθεση προς το Τμήμα Υγιεινής της Περιφερικής Ενότητας Ηλείας.

Το ερώτημα που εύλογα προκύπτει είναι το εξής: την αιτία του κακού την αναζητά κανείς? Υπάρχει κάποιος αρμόδιος? Τι πρέπει να κάνουμε για να  σταματήσουμε την υποβάθμιση της ποιότητας ζωής μας και τη δυσφήμιση του τόπου μας?;

Είμαστε υποχρεωμένοι σαν πολίτες αυτού του τόπου να παλέψουμε και να διεκδικήσουμε το αυτονόητο, δηλαδή ένα καθαρό και ευχάριστο περιβάλλον.

Έχουμε το δικαίωμα να κολυμπάμε και να χαιρόμαστε καθαρές θάλασσες και ακτές σε όλες τις παραλίες. Διαφωνεί κανείς;

Όλη η επικαιρότητα