Ηλεία: Ξεκινά η φύτευση της βιομηχανικής πιπεριάς

Εκτός από τα υψηλά καλλιεργητικά έξοδα, οι παραγωγοί έχουν να αντιμετωπίσουν τις πολλές καλλιεργητικές απαιτήσεις και το μεγάλο εργατικό κόστος.

Εδώ και τριάντα χρόνια ο Δημήτρης Αντωνακόπουλος καλλιεργεί βιομηχανική πιπεριά στην Βουπρασία, στην περιοχή της Αετοράχης. Σήμερα τα σκήπτρα της καλλιέργειας έχει παραδώσει στον 27χρονο γιό του Τάσο, ο οποίος είναι και μελισσοκόμος.

Η καλλιέργεια βιομηχανικής πιπεριάς της οικογένειας Αντωνακόπουλου είναι  η μεγαλύτερη στην περιοχή της Βουπρασίας, αφού στο Στρούσι Ανδραβίδας υπάρχου επίσης μεγάλες εκτάσεις με την συγκεκριμένη καλλιέργεια  που χρησιμοποιείται για τουρσί.

«Στις 10 Ιανουαρίου ξεκίνησε η διαδικασία με τα φυτά και σε περίπου 10 μέρες ξεκινάμε την φύτευση στα χωράφια», μας λέει ο Τάσος Αντωνακόπουλος και συνεχίζει: «Η ποικιλία που θα φυτέψουμε λέγεται “σταυρός” και θα καλύψουμε  μια έκταση 50 στρεμμάτων. Στην Βουπρασία είμαστε από τους μεγαλύτερους παραγωγούς. Η διαδικασία είναι δύσκολη και η καλλιέργεια θέλει ιδιαίτερη προσοχή γιατί ένα λάθος για παράδειγμα στο πότισμα θα κάνει ζημιά».

O 27χρονος Τάσος…

Συγκομιδή και απόδοση

Ο 27χρονος Τάσος μας μιλά για την συγκομιδή που γίνεται με το χέρι και την απόδοση: «Η απόδοση ανά στρέμμα είναι περίπου 4 τόνοι και κάτι. Εμείς κάθε χρόνο μαζεύουμε περίπου 240 τόνους από όλη την έκταση. Η συγκομιδή ξεκινά από τον Ιούνιο και πάμε μέχρι και τον Σεπτέμβριο. Η συγκομιδή γίνεται με εργάτες αλλοδαπούς οι οποίοι εργάζονται νόμιμα αν και οι διαδικασίες  για την νόμιμη εργασία λόγω γραφειοκρατίας είναι χρονοβόρες. Στην δική μας καλλιέργεια απασχολούμε 30 εργάτες. Στις 10 Ιουνίου θα ξεκινήσουν την συγκομιδή με το χέρι και σε τρεις μέρες θα πρέπει να έχουν τελειώσει. Δουλειά κουραστική και θέλει πολύ προσοχή για να μην γίνει ζημιά στο φυτό, αφού σε περίπου 6 μέρες οι εργάτες θα μπουν και πάλι μέσα για να μαζέψουν πιπέρια. Η ποιότητα του προϊόντος είναι άριστη και το αναγνωρίζουν και τα εργοστάσια στα οποία προωθούμε το πιπέρι»

Χαμηλές τιμές

Ο κ. Αντωνακόπουλος δεν είναι καθόλου ευχαριστημένος από την τιμή πώλησης ενώ το κόστος της καλλιέργειας είναι υψηλό: «Πουλάμε 29-30 λεπτά το κιλό αφού σε αυτές τις τιμές αγοράζουν όλα τα εργοστάσια τα οποία έχουν συνεννοηθεί. Για να καταλάβετε, 11 λεπτά παίρνει ο εργάτης  στο κιλό , ενώ 9 λεπτά κοστίζουν ανά κιλό τα πάγια (λίπανση, υβρίδια, φυτοπροστασία), με την φορολογία να είναι δυσβάσταχτη. Η τιμή θα έπρεπε να ήταν τουλάχιστον 40 λεπτά το κιλό για να πεις ότι καλύπτεις τα έξοδα και μένουν και κάτι ψίχουλα…Το τουρσί κατά 90% φεύγει για το εξωτερικό ειδικά στην Αμερική και την Αφρική»