Ηλεία Οικονομία

Ηλεία: «Παγωμένες» οι τσέπες των βενζινοπωλών…

Ακούστε το άρθρο

Η παρατεταμένη καλοκαιρία και τα οικονομικά προβλήματα των νοικοκυριών, είναι δύο βασικοί παράγοντες που κρατούν σε στασιμότητα τη διάθεση του πετρελαίου θέρμανσης σύμφωνα με τους πρατηριούχους υγρών καυσίμων.

Παρά το γεγονός ότι βρισκόμαστε στο τελευταίο δεκαήμερο του Νοεμβρίου, σε πολύ χαμηλά επίπεδα παραμένει η ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης, κάτι που ευνοεί τους πολίτες και ιδιαίτερα όσους αδυνατούν να προμηθευτούν το συγκεκριμένο αγαθό. Η τιμή του «μαύρου χρυσού» κρίνεται αρκετά υψηλή πάντως καθώς κυμαίνεται γύρω στο 1,05 ευρώ, γεγονός που δυσκολεύει το ευρύ κοινό να το προμηθευτεί. Έτσι όλοι σπεύδουν να υλοποιήσουν τα άκρως απαραίτητα παραμερίζοντας το θέμα της θέρμανσης, αν και αυτό είναι εξίσου σημαντικό, αρκεί να σκεφτούμε ότι τα περισσότερα σπίτια έχουν είτε ένα μικρό παιδί, είτε ένα ηλικιωμένο άτομο.

Ένας άλλος παράγοντας που συμβάλλει στη μη ζήτηση του πετρελαίου είναι ότι μέχρι και αυτή τη στιγμή παραμένει κλειστή για το κοινό η ηλεκτρονική υπηρεσία για αιτήσεις προκειμένου να καταβληθεί το επίδομα θέρμανσης στους δικαιούχους. Από το κυβερνητικό επιτελείο εξετάζεται πάντως για φέτος οι δικαιούχοι να είναι περισσότεροι και να μοιραστούν περισσότερα χρήματα.

Ο πρόεδρος των βενζινοπωλών Ηλέιας κ. Χρήστος Στεφανόπουλος αναφερόμενος στη ζήτηση του πετρελαίου θέρμανσης δήλωσε στην εφημ. Πατρίς ότι ο καιρός σίγουρα καθυστερεί το αγοραστικό ενδιαφέρον, ωστόσο είναι θέμα ωρών να ανοίξει η πλατφόρμα και οι δικαιούχοι να κάνουν την αίτησή τους. Αυτό μόλις ξεκινήσει θα φέρει και την ανάλογη κίνηση, πρόσθεσε.

Πολύ χαλαρή τη ζήτηση στο πετρέλαιο θέρμανσης τη χαρακτήρισε και ο κ. Σάκης Κωτσάκης, με τιμή σχεδόν στα περσινά επίπεδα και με ελάχιστο ενδιαφέρον μέχρι στιγμής. Όταν ο καιρός χειμωνιάσει τότε θα σημειωθεί και η ανάλογη αύξηση, κατέληξε.

Με δεδομένο τις καλοκαιρινές καιρικές συνθήκες που επικρατούν, υπάρχει ικανοποιητική κίνηση μας είπε ο κ. Παν. Σπυρογιάννης και πρόσθεσε ότι μέχρι αυτή τη στιγμή πετρέλαιο προμηθεύονται κυρίως ιδιοκτήτες μονοκατοικιών στον Πύργο και τα περίχωρα, ενώ καθόλου δεν υπάρχει ενδιαφέρον σε πολυκατοικίες.

Υποτονική χαρακτήρισε τη μέχρι τώρα κίνηση ο κ. Ηρ. Διονυσόπουλος λέγοντας ότι είναι από τις χειρότερες χρονιές αυτή που διανύουμε. Από τη μια ο καιρός δε βοηθά και από την άλλη η τιμή παραμένει σε υψηλά επίπεδα. Πλέον προμηθεύονται πετρέλαιο μόνο όσοι έχουν τη δυνατότητα, κατέληξε.

Ελαφρώς καλύτερη από πέρυσι χαρακτήρισε την τιμή ο κ. Χρ. Μπούκλης και πρόσθεσε ότι ο καιρός έχει παίξει καθοριστικό ρόλο στη μη ζήτηση του πετρελαίου. Επίσης όταν ξεκινήσουν να γίνονται και οι αιτήσεις για επίδομα θέρμανσης, σίγουρα η αγορά θα ανακάμψει μας  είπε.

ΤΑ ΕΙΣΟΔΗΜΑΤΙΚΑ ΚΡΙΤΗΡΙΑ

Τα εισοδηματικά και περιουσιακά κριτήρια για τους δικαιούχους του επιδόματος θέρμανσης είναι:

α) Άγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι κατά το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 12.000 ευρώ και κατείχαν την 1/1/2019 αστική ακίνητη περιουσία (κτίσματα και εντός σχεδίου πόλεως οικόπεδα) συνολικής αντικειμενικής αξίας μέχρι 100.000 ευρώ.

β) Έγγαμοι φορολογούμενοι οι οποίοι το φορολογικό έτος 2018 είχαν ετήσιο συνολικό οικογενειακό εισόδημα μέχρι 20.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 20.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο. Δηλαδή:

– Έγγαμος με 1 παιδί: Εισόδημα έως 22.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 2 παιδιά: Εισόδημα έως 24.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

– Έγγαμος με 3 παιδιά και άνω: Εισόδημα έως 26.000 ευρώ και αξία ακινήτων έως 200.000 ευρώ.

γ) Μονογονεϊκές οικογένειες που κατά το προηγούμενο έτος είχαν ετήσιο συνολικό εισόδημα μέχρι 22.000 ευρώ και την 1/1/2019 κατείχαν αστική ακίνητη περιουσία αντικειμενικής αξίας μέχρι 200.000 ευρώ. Το εισοδηματικό όριο των 22.000 ευρώ προσαυξάνεται κατά 2.000 ευρώ για κάθε εξαρτώμενο τέκνο μετά το πρώτο.

Όλη η επικαιρότητα