Τεχνολογία

Ηλιοθερμία και ζεστό νερό χρήσης

screenshot_1.jpg
Ακούστε το άρθρο

Τα ηλιακά θερμικά συστήματα συλλέγουν την ηλιακή ακτινοβολία και την μετατρέπουν σε θερμότητα. Η διαδικασία αυτή ονομάζεται ηλιοθερμία.

Η ηλιοθερμία μπορεί να χρησιμοποιηθεί για θέρμανση ζεστού νερού χρήσης (ΖΝΧ) και για υποβοήθηση συστήματος θέρμανσης χώρων, προθερμαίνοντας το νερό. Και στις δύο περιπτώσεις εκμεταλλεύεται την ηλιακή ακτινοβολία και ως εκ τούτου η χρήση της είναι δωρεάν.

Τα ηλιοθερμικά συστήματα μπορούν να καλύψουν από 10%-60% τις ανάγκες μίας κατοικίας σε θέρμανση και σε ζεστά νερά χρήσης, προσφέροντας και αντίστοιχη εξοικονόμηση σε ρεύμα, πετρέλαιο, υγραέριο, … κλπ

Τα ηλιακά συστήματα θέρμανσης μπορούν να λειτουργήσουν σε συνδυασμό με οποιοδήποτε σύστημα θέρμανσης χώρων (καυστήρας πετρελαίου, ξύλου, βιομάζας, υγραερίου, αντλία θερμότητας, κλπ), είτε αφορά υφιστάμενο σύστημα θέρμανσης είτε αφορά καινούργια εγκατάσταση.

Τα βασικά μέρη από τα οποία αποτελείται το ηλιοθερμικό σύστημα είναι :

  • Ο ηλιακός συλλέκτης. Υπάρχουν δύο τύποι ηλιακών συλλεκτών. Ο επίπεδος συλλέκτης και ο συλλέκτης με σωλήνες κενού.

Οι επίπεδοι συλλέκτες απαρτίζονται από μία απορροφητική πλάκα, που περιέχει αγωγούς από τους οποίους διέρχεται το προς θέρμανση ρευστό. Προτείνονται για συστήματα παραγωγής ΖΝΧ και συστήματα θέρμανσης χώρων κατοικιώνξενοδοχείωννοσοκομείων, κολυμβητηρίων, κλπ

Οι συλλέκτες με σωλήνες κενού (vacuum tubes) παγιδεύουν την ηλιακή ενέργεια στο εσωτερικό του γυαλοσωλήνα κενού (το κενό αέρος έχει τον μικρότερο συντελεστή θερμικής απώλειας), με αποτέλεσμα να έχουμε χαμηλές ως μηδαμινές θερμικές απώλειες στο περιβάλλον. Όπως και οι επίπεδοι ηλιακοί συλλέκτες έτσι και οι συλλέκτες κενού προτείνονται για θέρμανση ΖΝΧ και θέρμανση χώρων. Η διαφορά με τους επίπεδους είναι ότι έχουν μεγαλύτερη απόδοση κατά 30%-40% και παράγουν ζεστό νερό μεγαλύτερων θερμοκρασιών. Πρωτοπόρα στην κατασκευή ηλιακών συλλεκτών κενού είναι η ελληνική εταιρεία MAG.

  • Ο ταμιευτήρας ζεστού νερού (boiler), ο οποίος περιέχει θερμομονωτική επένδυση για την διατήρηση της θερμοκρασίας του νερού. Στον ταμιευτήρα αποθηκεύεται ζεστό νερό, του οποίου την θερμοκρασία μπορούμε να αξιοποιήσουμε όταν δεν έχουμε ηλιοφάνεια.
    Ανάλογα με την χρήση που θέλουμε, τοποθετούμε τον αντίστοιχο ταμιευτήρα, είτε για ΖΝΧ είτε για υποστήριξη θέρμανσης, είτε για συνδυασμό και των δύο.
 
  • Ο ηλιακός ελεγκτής, μέσω του οποίου ελέγχονται οι συσκευές θέρμανσης και όλες οι λειτουργίες του συστήματος. Μέσω των ηλιακών ελεγκτών δίνεται ακόμα και η ένδειξη του κέρδους.
 

Τα πλεονεκτήματα:

  1. Σχεδόν μηδενικό κόστος λειτουργίας
  2. Ετήσια εξοικονόμηση καυσίμων και χρημάτων έως και 60%
  3. Συνεργασία με το υπάρχον σύστημα θέρμανσης ή με αντλία θερμότητας για μέγιστη οικονομία
  4. Εύκολη εγκατάσταση και ελάχιστες απαιτήσεις συντήρησης
  5. Πράσινη ανανεώσιμη πηγή ενέργειας που δεν επιβαρύνει το περιβάλλον με καυσαέρια.
  6. Μεγάλη διάρκεια ζωής. Με την τυπική συντήρηση ξεπερνάει τα 20 έτη.
 

Παράδειγμα Ηλιοθερμίας σε κατοικία 120τμ

Οικογενειακή (4-6 άτομα) μονοκατοικία ή διαμέρισμα 120τμ

Θα εγκαταστήσουμε σύστημα ηλιοθερμίας και παραγωγής ζεστού νερού χρήσης, το οποίο θα περιλαμβάνει :

  • 4 ηλιακούς συλλέκτες συνολικού εμβαδού 10- 12 τετραγωνικών μέτρων
  • 1 παραγωγό φρέσκου ΖΝΧ
  • 1 μπόιλερ (ταμιευτήρας) 1000 λίτρων με δυνατότητα σύνδεσης λέβητα ή αντλία θερμότητας και ενσωματωμένη ηλ. αντίσταση
  • 1 δοχείο διαστολής 25lt
  • 1 ηλιακός ελεγκτής
  • Βάνες, σωληνώσεις, εξαρτήματα, κλπ
 

Ποσοστό κάλυψης αναγκών με την χρήση της ενέργειας του ήλιου

  • 80% κάλυψη αναγκών σε ζεστά νερά χρήσης
  • 40%-50% κάλυψη  αναγκών σε θέρμανση

Εξοικονόμηση περίπου 4500-5500kWh ενεργειακών κιλοβατωρών. Το χρηματικό ποσό που εξοικονομείται ετησίως ανέρχεται περίπου στα 800€ με 1000€.

Λαμβάνοντας υπ’όψιν πως το παραπάνω σύστημα ηλιοθερμίας κοστίζει 5000€ με 6000€, συμπεραίνουμε πως ο χρόνος απόσβεσης είναι 5 με 6 έτη.

Ο μέσος χρόνος ζωής των ηλιακών θερμικών συστημάτων με την κατάλληλη συντήρηση υπερβαίνει τα 20 έτη. Κάνοντας απόσβεση στα πρώτα 6 χρόνια, έχετε ακόμα αρκετά έτη για να απολαύσετε τα οφέλη της δωρεάν ενέργειας του ήλιου.

Επικοινωνήστε μαζί μας για περισσότερες λεπτομέρειες ή περάστε από τα γραφεία μας για μία γνωριμία.

OLYMPIC ENGINEERING & CONSULTING

Σιδηροκαστρίτης Ζώης
Ηλεκτρολόγος Μηχανικός ΕΜΠ
Αρχιμήδους 5 (έναντι ΔΕΗ), Πύργος, 27100, Ηλεία
2621026907 / www.oleng.eu

Όλη η επικαιρότητα