Ηλεία

Ημερίδα για την οδική ασφάλεια στο ΤΕΙ Πύργου

tei7.jpg
Ακούστε το άρθρο

Με στόχο να ευαισθητοποιήσει και να πληροφορήσει τους νέους σπουδαστές, για την σωστή οδική συμπεριφορά και την πρόληψη των τροχαίων ατυχημάτων που εξελίσσονται σε μάστιγα για τη νέα γενιά, καθώς αποτελούν την πρώτη αιτία θανάτου για τις ηλικίες από 15 ως 29 ετών, πραγματοποιήθηκε χθες στο ΤΕΙ Πύργου ενημερωτική ημερίδα με την συνδιοργάνωση της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και του Ινστιτούτου Οδικής Ασφάλειας «Πάνος Μυλωνάς».

Οι άνθρωποι του Ινστιτούτου «Πάνος Μυλωνάς» μετέφεραν τις πολύτιμες γνώσεις που έχουν αποκτήσει μετά από τόσα χρόνια ενασχόλησής τους με την οδική ασφάλεια, και με τη βοήθεια βίντεο και εικόνων σκηνοθετημένων τροχαίων ατυχημάτων προκάλεσαν πραγματικό «σοκ» στους σπουδαστές, που προβληματίστηκαν έντονα, αναθεωρώντας ριζικά την αντίληψή τους για την πρόληψη, και την εφαρμογή του Κώδικα Οδικής Κυκλοφορίας.

Στους σπουδαστές τονίστηκαν οι κύριες αιτίες των τροχαίων ατυχημάτων που δεν είναι άλλες από τη χρήση αλκοόλ, την υπερβολική ταχύτητα, την κόπωση, την κακή συντήρηση των οχημάτων, το κάκιστο οδικό δίκτυο και πολλές άλλες που δυστυχώς κατατάσουν τη χώρα μας πρώτη σε τροχαία ατυχήματα σε αναλογία με τον πληθυσμό, ανάμεσα στις χώρες της Ευρώπης.

Τα λόγια του Μητροπολίτη Ηλείας κ.κ.Γερμανού που χαιρέτισε την εκδήλωση συγκλονίζουν «κουράστηκα να έρχομαι στις κηδείες νέων ανθρώπων» τόνισε χαρακτηριστικά κάνοντας τους πάντες στην αίθουσα να παγώσουν από την τραγική πραγματικότητα που περιέγραψε έξω από τα δόντια ο Σεβασμιότατος.

Αναφορά στην Ολυμπία Οδό

Από τη συζήτηση δε θα μπορούσε να λείψει και η εκτενής αναφορά στην Ολυμπία Οδό και στο κομμάτι Πατρών-Πύργου. Ο συντονιστής της εκδήλωσης, περιφερειακός σύμβουλος και πρόεδρος του Συμβουλίου Οδικής Ασφάλειας της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας, Δημήτρης Δριβίλας, αναφερόμενος στον αυτοκινητόδρομο υπογράμμισε πως η Περιφέρεια έχει αναδείξει το θέμα με τις δύο πρόσφατες συνεδριάσεις του Περιφερειακού Συμβουλίου στον Πύργο, εκφράζοντας την πεποίθηση του ότι τελικά το έργο θα πραγματοποιηθεί, φέροντας ανάπτυξη στην περιοχή και σημαντική μείωση των τροχαίων ατυχημάτων.

Το θέμα έθιξε και ο Επίκουρος καθηγητής του τμήματος Πληροφορικής Γιώργος Παναγιωτόπουλος και ο Περιφερειακός Σύμβουλος Κώστας Μητρόπουλος λέγοντας «το οδικό δίκτυο είναι στα μαύρα του τα χάλια. Καταγράψαμε όμως κάποια σημεία και ήδη από τον προηγούμενο μήνα γίνονται στοχευμένες παρεμβάσεις από τον Πύργο μέχρι και το Γιαννιτσοχώρι» σημείωσε ενώ στον δρόμο αναφέρθηκε και ο εντεταλμένος σύμβουλος του δήμου Πύργου, Νίκος Βλαχαντώνης. Χαιρετισμό απεύθυνε και η πρόεδρος του τμήματος Διοίκησης Οικονομίας, Επικοινωνίας Τουριστικών και Πολιτιστικών Μονάδων Αναστασία Ζαφειροπούλου, ο πρόεδρος του Συλλόγου Σπουδαστών Βασίλης Στεργίου, ενώ το μήνυμα του προέδρου του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας Σωκράτη Καπλάνη μετέφερε η υπεύθυνη του τμήματος Περίθαλψης και Κοινωνικής Μέριμνας του Ιδρύματος, Ιωάννα Αναστασοπούλου.

Ξεχωριστή ήταν και η παρουσία του Διοικητή της Τροχαίας Πύργου Ευάγγελου Αναγνωστάκη ο οποίος αναφέρθηκε στο ρόλο της τροχαίας. Καθένας πάντως είχε να διηγηθεί και μια προσωπική ιστορία τροχαίου ατυχήματος είτε στον ίδιο είτε σε άτομο του φιλικού και οικογενειακού του περιβάλλοντος.

Συνθήκες ατυχήματος

Μετά τους χαιρετισμούς και το θεωρητικό κομμάτι ακολούθησε μια πραγματικά πρωτόγνωρη εμπειρία για τους σπουδαστές. Άπαντες μεταφέρθηκαν στο προαύλιο εκεί που το Ι.Ο.ΑΣ. «Πάνος Μυλωνάς» είχε στήσει ειδικούς προσομοιωτές, με τη βοήθεια των οποίων οι σπουδαστές βίωσαν σε ελεγχόμενες συνθήκες την αίσθηση ενός τροχαίου ατυχήματος, με τους περισσότερους να δηλώνουν πως πήραν ένα μάθημα ζωής. Να σημειώσουμε, πως στους σπουδαστές δόθηκε και βεβαίωση παρακολούθησης.

Βασίλης Σφήνας

(vasilis.sfinas@gmail.com)

Όλη η επικαιρότητα