Ζώα Ηλεία

Ημερίδα στον Πύργο: «Φιλόδημος ΙΙ» – Σύμμαχος για δημιουργία καταφυγίων για τα αδέσποτα ζώα

Ακούστε το άρθρο

Ημερίδα με θέμα «ΦΙΛΟΔΗΜΟΣ ΙΙ – Οδηγίες υποβολής αιτήσεων χρηματοδότησης Κατασκευής, Επισκευής, Συντήρησης και Εξοπλισμού Εγκαταστάσεων Καταφυγίων Αδέσποτων Ζώων

Συντροφιάς», πραγματοποιήθηκε χθες  στην αίθουσα της Π.Ε.Δ. Δυτικής Ελλάδος, στον Πύργο.

Στην ημερίδα (διοργάνωση από την International Forum Training & Consulting), κεντρικός ομιλητής ήταν ο Θωμάς Πρασσάς (Μηχανικός – Σύμβουλος Εφαρμογής & Διαχείρισης Προγράμματος Αδέσποτων Ζώων στους ΟΤΑ).

Κατά την διάρκεια της ημερίδας ο κ. Πρασσάς (με την ιδιότητα του ειδικού μελετητή με 25ετή και πλέον πρακτική και συμβουλευτική  εμπειρία για την ίδρυση και λειτουργία Κυνοστασίων, Κυνοκομείων, Γατοκομείων, Δημοτικών Κτηνιατρείων κ.α.), ενημέρωσε τους παρόντες για το πρόγραμμα «Φιλόδημος ΙΙ» που καλεί  τους Δήμους και τα Νομικά Πρόσωπα αυτών να υποβάλλουν προτάσεις για την κατασκευή, επισκευή, συντήρηση και εξοπλισμό εγκαταστάσεων καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς.

Σημειώνεται ότι ο συνολικός προϋπολογισμός του προγράμματος ανέρχεται σε 20 εκατομμύρια ευρώ και το ανώτατο ποσό χρηματοδότησης για κάθε δικαιούχο OTA ορίστηκε σε 300.000 ευρώ (πλέον Φ.Π.Α.). Η υποβολή προτάσεων θα διαρκέσει έως την 31η Δεκεμβρίου 2019.

Όπως εξήγησε ο κ. Πρασσάς μέσω του Προγράμματος «οι δήμοι όλης της χώρας μπορούν να αποκτήσουν για πρώτη φορά σύγχρονες υποδομές για τη φιλοξενία και την προστασία των αδέσποτων ζώων συντροφιάς, σύμφωνα με τους ευρωπαϊκούς κανόνες και πρακτικές.

«Σύμφωνα με την πρόσκληση», πρόσθεσε ο κ. Πρασσάς, «η κατασκευή εγκατάστασης καταφυγίου αδέσποτων ζώων συντροφιάς συνίσταται στην εκ θεμελίων κατασκευή, στη διαμόρφωση και επισκευή υφιστάμενων δομών, καθώς και στην προσθήκη κτιριακών εγκαταστάσεων σε ήδη υφιστάμενη εγκατάσταση καταφυγίου. Αναφορικά με την επισκευή και συντήρηση των υφιστάμενων καταφυγίων των δήμων, ενδεικτικά μπορούν να πραγματοποιηθούν παρεμβάσεις που αποσκοπούν στην αναβάθμιση, όπως αντικατάσταση σκεπής και δαπέδων, ενίσχυση της μόνωσης των κτιρίων, ώστε να διασφαλίζεται η προστασία από τις ακραίες καιρικές συνθήκες, η κατασκευή ιατρείου μικρών ζώων, η τοποθέτηση αυτόματων ταϊστρών και ποτίστρων, ο εξοπλισμός παρασκευής τροφής και καθαρισμού σκευών και χώρων, η επέκταση του καταφυγίου με επισκευή υφιστάμενων εγκαταστάσεων, η βελτίωση χώρου παρασκευής και αποθήκευσης τροφής, η διαμόρφωση κατάλληλου χώρου για απομόνωση των ζώων (σε περίπτωση λοιμωδών νοσημάτων), η κατασκευή κατάλληλων υποδομών αποχέτευσης και  παροχέτευσης των όμβριων υδάτων της εγκατάστασης του καταφυγίου κ.ά.».

Ο κ. Πρασσάς κοστολόγησε την μελέτη στα 73.000 ευρώ (σ.σ. εκτός αν την εκπονήσει Υπηρεσία ενός δήμου) και προσδιόρισε ότι το διάστημα που απαιτείται για την έγκριση της –από τη στιγμή που θα κατατεθεί- σε περίπου 3 με 4 μήνες. Επισήμανε ακόμα πως αν ένας χώρος που λειτουργεί ως καταφύγιο αδέσποτων ζώων είναι παράνομος, μπορεί να νομιμοποιηθεί με τον νόμο περί αυθαιρέτων. Τέλος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή στην Ελλάδα λειτουργούν νόμιμα 31 καταφύγια αδέσποτων ζώων.

Στην ημερίδα, μεταξύ άλλων, έδωσαν το παρόν εκπρόσωποι της Τοπικής Αυτοδιοίκησης (αντιδήμαρχοι Περιβάλλοντος και Ποιότητας Ζωής, στελέχη και μέλη επιτροπών Δήμων που έχουν στην ευθύνη τους θέματα Προγράμματος Διαχείρισης Αδέσποτων Ζώων), κτηνίατροι, όπως και μέλη φιλοζωικών συλλόγων.

Όλη η επικαιρότητα