Μεσσηνία

Ημίμετρα και χωρίς σχέδιο για τα αδέσποτα ζώα στην Τριφυλία που επιδιώκει τουρισμό!

Ακούστε το άρθρο

ΧΩΡΙΣ πολιτική για το θέμα των αδέσποτων με την δημιουργία καταφυγίου που θα έλυνε το βασικό θέμα που αφορά την περιοχή, παραμένει ο Δήμος Τριφυλίας εντός της τουριστικής περιόδου.

Επειδή η περιοχή θέλει τουρισμό ουσίας αποτελεί οξύμωρο σχήμα πως η Δημοτική αρχή δεν έχει φροντίσει για την φροντίδα των αδέσποτων, αποτελώντας υποχρέωση εκ του νόμου.

Μάλιστα ορισμένες φορές μάθαμε ότι γκρίνιαξαν σύμβουλοι για τα ελάχιστα 50 εμβόλια που διέθεσε ο Δήμος αλλά δυστυχώς δεν επαρκούν για όλη τη Τριφυλία. Θυμίζουμε ότι από το 2015 στο Δημοτικό Συμβούλιο Τριφυλίας προωθήθηκε το «Σχέδιο δράσης για τα αδέσποτα ζώα μεταξύ Δήμου Τριφυλίας και Φιλοζωικού Ομίλου Καλαμάτας και συγκρότηση επιτροπής επίβλεψης του προγράμματος».

ΗΜΙΜΕΤΡΑ

Ωστόσο 2 χρόνια μετά φαίνεται ότι δεν υπάρχει ολοκληρωμένο σχέδιο και πρόγραμμα δράσης, το οποίο θα προσεγγίζει και αντιμετωπίζει το πρόβλημα με τα αδέσποτα συνολικά. Τότε μάλιστα η εισήγηση του θέματος ήταν ότι: «Το πρόγραμμα διαχείρισης αδέσποτων ζώων του Δήμου Τριφυλίας έχει ως βασικούς άξονες την περισυλλογή, την καταγραφή και τη σήμανση, τον εμβολιασμό, τη στείρωση, την αποπαρασίτωση, την περίθαλψη και, τέλος, την υιοθεσία ή επανατοποθέτησή τους στο φυσικό τους χώρο». Ωστόσο ουδέποτε αναφέρθηκε  η δημιουργία και λειτουργία καταφυγίου – κέντρου ή χώρου περίθαλψης και προσωρινής φιλοξενίας! Λύση, χωρίς τέτοιο χώρο, χωρίς καταφύγιο, αποτελεί μισή λύση ή ημίμετρα χωρίς τέλος!

Τέλος να υπογραμμίσουμε ότι υπάρχει εδώ και καιρό η ΚΥΑ των υπουργών Οικονομικών, Εσωτερικών και Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων (ΦΕΚ Β’ 3249/04-12-2014) έγινε καθορισμός των προϋποθέσεων για την ένταξη στο πρόγραμμα οικονομικής ενίσχυσης και πληρωμής των δικαιούχων Δήμων ή Συνδέσμων Δήμων, με σκοπό την ίδρυση και λειτουργία των καταφυγίων αδέσποτων ζώων συντροφιάς, περιλαμβάνοντας την εφαρμογή ενεργειών διαχείρισης, δηλαδή της περισυλλογής, σήμανσης, καταγραφής, στείρωσης, εμβολιασμού, αποθεραπείας, υιοθεσίας ή επανένταξης των αδέσποτων σκύλων κ.λπ.

Όλη η επικαιρότητα