Κόσμος

Η Ινδονησία προσπαθεί να μετρήσει τα αμέτρητα νησιά της

Ακούστε το άρθρο

Πόσα νησιά υπάρχουν στο μεγαλύτερο αρχιπέλαγος του κόσμου; Ούτε η ίδια η κυβέρνηση της Ινδονησίας δεν γνωρίζει.

Σε μια προσπάθεια να προστατεύσει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και να πατάξει την παράνομη αλιεία, η Ινδονησία προσπαθεί τώρα να καταμετρήσει εκ νέου τα νησιά της και να τα δηλώσει στον ΟΗΕ.

Σύμφωνα με εκτίμηση της κυβέρνησης το 1996, το αχανές αρχιπέλαγος της Ινδονησίας, έκτασης 1,9 εκατομμυρίων τετραγωνικών χιλιομέτρων, περιλαμβάνει 17.508 νησιά.

Το 2012, όμως, η κυβέρνηση της Τζακάρτα δήλωσε στην Σύνοδο του ΟΗΕ για την Τυποποίηση των Γεωγραφικών Ονομάτων μόνο 13.466 νησιά που είχαν εντοπιστεί και ονομαστεί επίσημα.

Στην επόμενη σύνοδο που θα πραγματοποιηθεί τον Αύγουστο, η ομάδα καταμέτρησης στο υπουργείο Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας θα δηλώσει τουλάχιστον 1.700 επιπλέον νησιά.

«Αυτά έχουμε στη λίστα μας μέχρι στιγμής. Ο αριθμός όμως πιθανότατα θα αυξηθεί καθώς βρισκόμαστε ακόμα στη διαδικασία της επιβεβαίωσης νησιών, την οποία θα συνεχίσουμε μέχρι το τέλος Ιουλίου» δήλωσε στο BBC ο Μπάλοκ Μπουντιγιάντο, αξιωματούχος του υπουργείο που ηγείται της προσπάθειας.

«Πρέπει να επισκεφτούμε όλα τα νησιά, να σημειώσουμε τις συντεταγμένες, τα ονόματα, τις σημασίες των ονομάτων, την ιστορία της γης, την περιγραφή του τοπίου και την γεωγραφική ιστορία τους» εξήγησε.

Σύμφωνα με τη διεθνή Συνθήκη για το Νόμο της Θάλασσας, τα νησιά ορίζονται ως εκτάσεις ξηράς που σχηματίστηκαν από φυσικές διαδικασίες, περιβάλλονται από νερό και δεν βυθίζονται εντελώς από την πλημμυρίδα.

Το όνομα ενός νησιού μπορεί να αναγνωριστεί επίσημα εφόσον το γνωρίζουν τουλάχιστον δύο κάτοικοι της περιοχής.

Η καταχώρηση όλων των νησιών στον ΟΗΕ θα έδινε στην Ινδονησία κυριαρχικά δικαιώματα στα γύρω ύδατα, δεδομένου ότι γειτονικές χώρες προβάλλουν τις δικές τους αξιώσεις. Θα επέτρεπε επίσης στη χώρα να πατάξει την παράνομη αλιεία, η οποία σύμφωνα με την κυβέρνηση προκαλεί ζημία δισεκατομμυρίων δολαρίων το χρόνο από απολεσθέντα έσοδα.

Το 2002, δύο νησιά που διεκδικούσε η Ινδονησία πέρασαν στην κατοχή της Μαλαισίας με απόφαση του Διεθνούς Ποινικού Δικαστηρίου, ενώ άλλα δύο πέρασαν στο Ανατολικό Τιμόρ όταν αναγνωρίστηκε ως χώρα.

Η Ινδονησία είναι σεισμογόνος χώρα, και νέα νησιά δεν αποκλείεται να γεννηθούν στο μέλλον από ηφαιστειακές δραστηριότητες.

Λόγω της κλιματικής αλλαγής, όμως, αρκετά νησιά του αρχιπελάγους θα μπορούσαν να εξαφανιστούν από την άνοδο της στάθμης των ωκεανών.

Newsroom ΔΟΛ

Όλη η επικαιρότητα