Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου: «Ταλέντο-πάθος για δημιουργία-επιμονή-φαντασία, τα μυστικά της καταξίωσης»

Πολλοί έχουν προσπαθήσει να ασχοληθούν με τη λογοτεχνία, άλλα λίγοι έχουν το «χάρισμα». Ανάμεσα σε αυτούς και μια ταλαντούχα, παθιασμένη με τη συγγραφή και διακεκριμένη σε έγκριτους πανελλήνιους λογοτεχνικούς διαγωνισμούς, η Ιωάννα Παναγιωτακοπούλου. Δυναμική, δραστήρια και με άποψη, αλλά ταυτόχρονα ευγενική, επιλεκτική και ευαίσθητη, ζει στην καθημερινότητά της ανάμεσα στον υπαρκτό και τον φανταστικό  κόσμο των βιβλίων της. Ικανοποιημένη για όσα έχει επιτύχει έως τώρα, συνεχίζει με μότο ζωής της το «οι άνθρωποι μπορεί να μη θυμούνται τι έκανες ή τι τους είπες, αλλά πάντα θα θυμούνται πώς τους έκανες να αισθανθούν». Αναλυτικά η συνέντευξή της στην «ΠΑΤΡΙΣ»:

Συστήστε μας με λίγα λόγια το νέο βιβλίο.

«Το ονειρογέννητο δάσος» είναι ένα παιδικό βιβλίο, για την ακρίβεια ένα παραμύθι, το οποίο σε καλωσορίζει με ευαισθησία στον κόσμο του και  σε οδηγεί στην  γαλήνια αγκαλιά της φύ­σης. Οι ήρωες του σε βοηθούν να ταυτιστείς μαζί της, να γνωρίσεις και να νιώσεις την ευεργετική και ανιδιοτελή προσφορά της και παράλληλα σε εμπνέουν  να αναπτύξεις ηθικές αξίες και συναι­σθήματα, που θα κάνουν τις διαπροσωπικές σχέσεις και τη ζωή σου καλύτερη. Αποτελεί το έργο με το οποίο αποφάσισα να εγκαινιάσω την εκδοτική μου παρουσία, παρότι  ανήκει στο λογοτεχνικό εί­δος, που για  μένα είναι  ιδιαίτερα απαιτητικό και  δύσκολο. Καθότι η  επιφανειακή ευκολία που για πολλούς παρουσιάζει, εξαιτίας της στερεότυπης ρήσης »παραμύθι για παιδιά», είναι υποτιθέμενη και »ολισθηρή» .

 

Πείτε μας πόσα βιβλία έχετε γράψει πριν «Το Ονειρογέννητο Δάσος» και δύο λόγια για αυτά.

Τα έργα που υπάρχουν στο συρτάρι του κάθε δημιουργού είναι ασφαλώς  περισσότερα από αυτά που  με κάποιον τρόπο έχει γνωστοποιήσει κατά καιρούς και συνήθως τα γνωρίζει το πολύ στενό του περιβάλλον. Έχω λοιπόν γράψει παραμύθια, μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους, μια μικρή συλλογή από ποιήματα, ένα διήγημα και συνεχίζω. Όλα όσα προανέφερα αποτελούν μια κα­τάθεση της δικής μου αλήθειας, την αλήθεια δηλαδή των προβληματισμών και των σκέψεων μου, συνοδευόμενη πάντα και από ένα έντονο αίσθημα ευθύνης. Διότι όποιος ασχολείται  με τη λογοτε­χνία, οφείλει μεν να είναι επαρκής συγγραφέας αλλά και χωρίς ματαιοδοξία να αναδειχθεί παράλ­ληλα και σε πνευματικό άνθρωπο.

Ποιοι είναι οι αγαπημένοι σας Έλληνες και ξένοι συγγραφείς και πώς επηρέασαν -εάν επηρέα­σαν- το έργο σας.

Η παγκόσμια λογοτεχνία έχει επιδείξει ανά τους αιώνες συγγραφείς ογκόλιθους,  οι οποίοι έχουν με την τέχνη τους »φωτίσει», »καλλιεργήσει» και »ποτίσει» τη Γη των ανθρώπων. Είναι πολλοί αυτοί που ευγνωμονώ για τους ανεκτίμητους θησαυρούς  που μου χάρισαν. Ενδεικτικά και με τυ­χαία σειρά αναφέρω Σοφοκλής, Καζαντζάκης, Παπαδιαμάντης, Τσέχοφ, Τολστόι, Ντοστογιέφσκι, Ζολά. Είναι ορισμένοι από αυτούς που με  δίδαξαν να αναγνωρίζω και να απεχθάνομαι την αδικία, την απληστία, την αχαριστία, τη συκοφαντία και όχι μόνο. Να αισθάνομαι, να σκέφτομαι, να περι­μένω, να υπομένω  να διακρίνω  και να επιλέγω τελικά το ουσιώδες κι όχι το εύκολο, το ύποπτα πρόθυμο και το προφανές. Να αγαπώ τον εαυτό μου και να επιδιώκω να είμαι η καλύτερη εκδοχή του, όσο ταπεινός κι αν είναι ανάμεσα στους άλλους και όχι αντίγραφο τους. Ασφαλώς κι έχουν επηρεάσει με τον τρόπο τους το έργο μου, έχουν επιδράσει καταλυτικά στη διαμόρφωση της προ­σωπικότητας μου.

Τι πιστεύετε ότι πρέπει να κάνει ένας γονιός για να αγαπήσει το παιδί τα βιβλία;

Οι γονείς είναι ωφέλιμο να μυήσουν το παιδί τους στο μαγικό κόσμο του βιβλίου από πολύ νωρίς. Δε νομίζω ότι χρειάζεται κάποια ιδιαίτερη διαδικασία για να το μάθουν να αγαπά τα βιβλία. Αρκεί να στηριχτούν  στην έμφυτη περιέργεια και την τάση του παιδιού να μιμείται το παράδειγμά τους, γι’ αυτό και είναι πολύ  σημαντικό να του δείξουν με διάφορους τρόπους ότι τους αρέσει το διάβασμα. Όσο κι αν σας φαίνεται παράξενο, τα τραγουδάκια, τα στιχάκια  ή τα παραμύθια, που τόσο ευχάριστα ακούνε τα παιδιά ακόμα κι από τον πρώτο χρόνο της ζωής τους και τα συντροφεύουν στο παιχνίδι, στο φαγητό ή στον ύπνο, είναι ένα είδος λογοτεχνίας και προετοι­μάζουν το παιδί.  Η συμβολή των γονιών είναι σημαντική και απαραίτητη. Οφείλουν να το συντρο­φεύουν την ώρα που διαβάζει, συζητώντας με το παιδί το βιβλίο που διάβασε, εξηγώντας του ό,τι δεν κατάλαβε και σχολιάζοντας το.  Η δημιουργία επίσης ενός χώρου στη βιβλιοθήκη με τα δικά του βιβλία, η  καθιέρωση της συνήθειας  σε κάθε γιορτή  να του χαρίζουν κι ένα βιβλίο, αλλά και η προσφορά βιβλίων σε φίλους όταν το καλούν μπορούν επίσης να συμβάλουν.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Ποιο μήνυμα θα θέλατε να περάσετε στους αναγνώστες με το βιβλίο σας.

«Το ονειρογέννητο δάσος» είναι ένα παιδικό  βιβλίο το οποίο  δίνει στο παιδί παραπάνω ερεθίσματα, για την ανάπτυξη του συναισθηματικού του κόσμου, της σκέψης και της κριτικής του  ικανότητας. Μέσα από ένα ευαίσθητο, ευγενικό και περιπετειώδες ονειρικό ταξίδι, τόσο ο μικρός όσο και ο μεγάλος σε ηλικία αναγνώστης αντιλαμβάνεται, λαμβάνει  και απολαμβάνει την ανεκτίμητη αξία της ανιδιοτελούς αγάπης, της προσφοράς και του σεβασμού απέναντι στη φύση, στο συνάνθρωπο  και κατ επέκταση στον ίδιο του τον εαυτό.

Τα όνειρα σας για το μέλλον, σε επαγγελματικό και προσωπικό επίπεδο;

Τα όνειρα είναι  το αλάτι της ζωής, αρκεί την «αλατιέρα σου» να μπορείς να τη διαχειρίζε­σαι, ρίχνοντας αναλόγως στις συνθήκες τις σωστές δόσεις. Ανήκω στους ανθρώπους που ονειρεύο­νται άλλα δεν ονειροβατούν, κινούνται στα πλαίσια της πραγματικότητας, δεν βιάζονται, έχουν ρεαλιστικές προσδοκίες και αγωνίζονται να πραγματοποιήσουν εφικτούς στόχους. Προχωρώντας υπομονετικά βήμα-βήμα. Σε επαγγελματικό λοιπόν επίπεδο επιθυμώ, «το ονειρογέννητο δάσος» μου να συνεχίσει την πορεία του να  εκτιμηθεί  να αγαπηθεί από το κοινό και να διαγράψει μια αξιοπρεπή πορεία. Και στη συνέχεια να ακολουθήσουν τα βήμα­τά του κι άλλα μου έργα. Σε προσωπικό επίπεδο επιθυμώ υγεία, μακροζωία και ευκαιρίες για δη­μιουργία,  τόσο για μένα  όσο και για τους αγαπημένους μου συγγενείς και φίλους, διότι τίποτα στη ζωή δεν είναι δεδομένο.

Έχετε ήδη κάποιο επόμενο βιβλίο στα σχέδιά σας;

Ασφαλώς. Βρίσκομαι στο στάδιο της προετοιμασίας για τη συγγραφή ενός κοινωνικό-ψυχολογικού μυθιστορήματος.