Ιωάννης Μάρκου : «Ο Σύλλογος αποτελεί «ασπίδα» για τους φοιτητές»

 

Από την πρωτεύουσα βρέθηκε στην Αμαλιάδα λόγω σπουδών και μέσα από την θέση του ως πρόεδρος του Συλλόγου φοιτητών του τμήματος ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων’ του ΤΕΙ Αμαλιάδας, έχει καταφέρει μαζί με τα υπόλοιπα μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου να κάνουν πιο δυνατή την φωνή των φοιτητών. Ο λόγος για τον Ιωάννη Μάρκου, ο οποίος μιλά στην ‘Π’ και επισημαίνει ότι η στήριξη του Τμήματος είναι προς όφελος ολόκληρης της περιοχής.

 

-Έχουν συμπληρωθεί εννέα μήνες από τις εκλογές στο Σύλλογό σας. Τότε είχαμε διαπιστώσει συνοχή μεταξύ των φοιτητών και συμπόρευση για τα προβλήματα του τμήματος, υπάρχει ακόμη αυτό το κλίμα; Οι φοιτητές πορεύονται ενωμένοι;

Στις προηγούμενες εκλογές οι φοιτητές έδειξαν απόλυτη εμπιστοσύνη στην παράταξη ‘Όλοι μαζί για το ΤΕΙ’ και σήμερα οι φοιτητές είναι ενωμένοι περισσότερο από ποτέ, αφού οι καταστάσεις και οι συγκυρίες που επικρατούν είναι δύσκολες και πρέπει να υπάρχει ενότητα.  Το Διοικητικό Συμβούλιο ως ασπίδα προστασίας θα στέκεται κάθε φορά και θα προστατεύει τους φοιτητές και θα τους κρατάει ενωμένους.

 

-Βρισκόμαστε προ των πυλών της συγχώνευσης Πανεπιστημίου Πατρών, ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας και Ελληνικού Ανοιχτού Πανεπιστημίου, υπάρχει ανησυχία μεταξύ των φοιτητών για την επόμενη ημέρα;

Έντονη ανησυχία επικρατεί μεταξύ των φοιτητών για τις τροποποιήσεις που θα γίνουν στην Ανώτατη εκπαίδευση, πράγμα που αφορά και το δικό μας τμήμα. Το 2013 το τμήμα ‘Θερμοκηπιακών καλλιεργειών’ μεταφέρθηκε στην Αμαλιάδα και μετονομάστηκε σε τμήμα ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων.  Εκείνη την εποχή φοιτητές ξεριζώθηκαν κυριολεκτικά από την περιοχή που επέλεξαν να πάνε και μεταφέρθηκαν στην Αμαλιάδα και σήμερα κινδυνεύουμε να ξαναζήσουμε το ίδιο έργο πράγμα. Είναι κάτι που δεν θα το επιτρέψουμε να γίνει σε καμία περίπτωση.

 

-Η μέχρι τώρα πληροφόρηση είναι ότι το τμήμα παραμένει στην Αμαλιάδα, θεωρείτε ότι αυτό αρκεί από μόνο του για την απρόσκοπτη λειτουργία του, ανησυχείτε μήπως απαξιωθεί και τι πρέπει να γίνει για την ενίσχυση και αναβάθμισή του;

Μέχρι σήμερα και από το 2013 το τμήμα ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων’ αποτελεί το ‘μαύρο πρόβατο’ του ΤΕΙ Δυτικής Ελλάδας. Η πανεπιστημιοποίηση του δεν αποτελεί παράγοντα πραγματικής άνθησης της ακαδημαϊκής αυτής κοινότητας.  Ευελπιστούμε όμως πως το εκπαιδευτικό προσωπικό θα ενισχυθεί με περισσότερους καθηγητές, συνεργείο επισκευών θα προβεί σε ενέργειες προκειμένου να επιδιορθωθούν υλικές ζημιές που έχουν προκύψει και ευελπιστούμε ακόμα ότι το κονδύλι των 6,5 εκατομμυρίων ευρώ θα αποδεσμευτεί και θα ξεκινήσουν τα έργα για τα νέα κτήρια αφού οι κτιριακές εγκαταστάσεις του τμήματος σήμερα είναι ελλιπείς.  Θα πρέπει να δημιουργήσουμε από την αρχή μία καινούργια Πανεπιστημιούπολη η οποία θα εδρεύει στην Αμαλιάδα αφού ο νομός Ηλείας αποτελεί μία από τις μεγαλύτερες περιοχές Γεωργικής και γεωπονικής άνθησης.

 

-Πέραν των συγχωνεύσεων, ποια ζητήματα έχετε θέσει σε προτεραιότητα σαν Σύλλογος;

Ο Σύλλογός μας προσπαθούσε και προσπαθεί όσο καλύτερα μπορεί να εκπροσωπεί τους φοιτητές στα Ανώτατα όργανα και ακόμα μεγάλο αγώνα δίνουμε προκειμένου να κάνουμε πιο πρακτικά τα εργαστήριά μας,  με τη δημιουργία καλλιεργειών στα θερμοκήπια ή υπαίθρια χωρίς κάλυψη. Επιπλέον έχουμε ξεκινήσει συζητήσεις προκειμένου να δημιουργήσουμε χώρους στους οποίους οι φοιτητές θα μπορούν να συναναστρέφονται μεταξύ τους, διότι λόγω της οικονομικής κρίσης αδυνατούν να δραστηριοποιούνται και να αθλούνται. Ο Σύλλογος των φοιτητών λοιπόν είναι το μέσο προκειμένου οι φοιτητές να είναι ενωμένοι  και να έχουν φωνή.

 

-Υπάρχει πιθανότητα να δούμε κάποιους φοιτητές υποψήφιους στις επικείμενες εκλογές της Αυτοδιοίκησης;

Η πιθανότητα κάποιοι φοιτητές να ασχοληθούν με την Τοπική Αυτοδιοίκηση είναι υπαρκτή, αφού χρόνια τώρα αγαπούν το δήμο και την Αμαλιάδα και κάποιοι από αυτούς έχουν σκοπό να κατοικήσουν μόνιμα στην πόλη και να στηρίξουν τον πρωτογενή τομέα και όχι μόνο.

 

-Και κάτι τελευταίο, υπάρχει κάτι που θέλετε να πείτε στην κοινωνία της Αμαλιάδας και της Ηλείας;

Στην κοινωνία της Αμαλιάδας θα θέλαμε να μεταφέρουμε ότι όσο μεγαλύτερη είναι η συνεισφορά των κατοίκων αυτής της πόλης και των φορέων της στο τμήμα ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων’, τόσο θα υπάρξει άνθηση της  επιστήμης της γεωπονίας καθώς και μεγαλύτερος αριθμός φοιτητών, οι οποίοι θα κατοικήσουν για τουλάχιστον τέσσερα χρόνια μόνιμα σε αυτή την πόλη, με ότι αυτό συνεπάγεται για την ανάπτυξη της περιοχής σε όλους τους τομείς.

 

Who is Who

Ο Ιωάννης Μάρκου γεννήθηκε στις 29 Φεβρουαρίου του 1996. Ως μαθητής στο Γυμνάσιο και το Λύκειο ήταν ένας από τους πιο δυναμικούς μαθητές, καθώς συμμετείχε στα πενταμελή μαθητική συμβούλια και στην Γ’ Λυκείου εξελέγη πρόεδρος του δεκαπενταμελούς μαθητικού συμβουλίου του μεγαλύτερου επαγγελματικού Λυκείου στο Ίλιον Αττικής. Επίσης, είχε εκλεγεί και εκπρόσωπος των μαθητών στην σχολική επιτροπή του δήμου Ιλίου με διετή θητεία. Μετά τις πανελλαδικές εξετάσεις εισήχθη  στο ΤΕΙ Πελοποννήσου με σειρά κατάταξης πρώτος και έκανε μεταγραφή στο τμήμα ‘Τεχνολόγων Γεωπόνων’ στην Αμαλιάδα. Το δεύτερο Ακαδημαϊκό έτος εξελέγη αντιπρόεδρος του Συλλόγου των φοιτητών και το τρίτο έτος εξελέγη πρόεδρος του Συλλόγου.