Χωρίς κατηγορία

ΗΠΑ: Συνταξιοδοτείται ο αστυνομικός που είπε «εμείς σκοτώνουμε μόνο μαύρους»

Ακούστε το άρθρο

Aστυνομικός στην Τζόρτζια των ΗΠΑ, ο οποίος απειλούνταν με απόλυση αφού βιντεοσκοπήθηκε να κάνει ρατσιστικά σχόλια, ανακοίνωσε πως παίρνει τη σύνταξή του, έκανε γνωστό την Παρασκευή η τοπική αστυνομία.

Ένα βίντεο έδειχνε τον αστυνομικό Γκρεγκ Άμποτ να δηλώνει σε γυναίκα που καθόταν φοβισμένη μέσα σε σταματημένο όχημα, πως δεν χρειάζεται να ανησυχεί επειδή «εμείς σκοτώνουμε μόνο μαύρους».

Παρόλο που της είχε δώσει την άδεια να πιάσει το κινητό τηλέφωνό της, η γυναίκα του εξηγούσε πως φοβόταν να κουνήσει τα χέρια της για να το πιάσει επειδή είχε δει πάρα πολλά βίντεο με αστυνομικούς.

«Μα δεν είστε μαύρη», της απαντά ο Άμποτ στο βίντεο αυτό που τραβήχθηκε τον Ιούλιο 2016 από την κάμερά του, «θυμηθείτε, εμείς δεν σκοτώνουμε παρά τους μαύρους».

Το βίντεο, η ημερομηνία του οποίου συμπίπτει με μια περίοδο ρατσιστικών εντάσεων, κυρίως μετά τον θάνατο του Φιλάντο Καστίλε, ενός μαύρου που σκοτώθηκε μέσα στο αυτοκίνητό του από την αστυνομία μπροστά στα μάτια της συντρόφου του, δημοσιοποιήθηκε αυτή την εβδομάδα από ένα τοπικό τηλεοπτικό σταθμό, ο οποίος είχε διατυπώσει αίτημα να ανοίξουν αρχεία.

Ο Μάικ Ρέτζιστερ, ο υπεύθυνος της αστυνομίας της κομητείας Κομπ κοντά στην Ατλάντα, όπου σημειώθηκε το περιστατικό, δήλωσε την Πέμπτη στους δημοσιογράφους πως ο αστυνομικός θα απομακρυνθεί από τη δύναμη της αστυνομίας επειδή «δεν υπάρχει χώρος γι’ αυτού του είδους τα σχόλια κατά την επιβολή του νόμου». Ο υπεύθυνος χαρακτήρισε «ασυγχώρητα και ανάρμοστα» τα λόγια του αστυνομικού.

Η εφημερίδα Atlanta Journal-Constitution αναφέρει πως παραλλήλως ο αστυνομικός Γκρεγκ Άμποτ ανακοίνωσε μέσω ηλεκτρονικού ταχυδρομείου στους ανωτέρους του ότι παίρνει τη σύνταξή του έπειτα από σχεδόν τριάντα χρόνια υπηρεσίας. Συγκεκριμένα, έκανε χρήση ενός δικαιώματος που είχε βάσει νόμου.

ΑΠΕ-ΜΠΕ

Όλη η επικαιρότητα