Κόσμος

ΗΠΑ, Βρετανία και Γαλλία έπληξαν με πυραύλους τη Συρία – Κέντρα παραγωγής χημικών όπλων οι στόχοι της επίθεσης

Ακούστε το άρθρο

Τα πλήγματα που πραγματοποιήθηκαν τη νύχτα από τις ΗΠΑ, τη Βρετανία και τη Γαλλία είχαν στόχο «το κύριο κέντρο έρευνας» και «δύο κέντρα παραγωγής» του «παράνομου χημικού προγράμματος» του συριακού καθεστώτος, ανακοίνωσε σήμερα η Γαλλίδα υπουργός Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

«Επλήγη η δυνατότητα ανάπτυξης, τελειοποίησης και παραγωγής χημικών όπλων», πρόσθεσε στη δήλωση που έκανε στο προεδρικό μέγαρο των Ηλυσίων. «Ο στόχος είναι απλός: να εμποδισθεί το καθεστώς να χρησιμοποιήσει και πάλι χημικά όπλα», δήλωσε.

«Οι υποδομές που έγιναν στόχοι χρησίμευαν για την ανάπτυξη και την παραγωγή ουσιών που χρησιμοποιήθηκαν για να σκοτωθούν άνδρες, γυναίκες και παιδιά της Συρίας σε περιφρόνηση όλων των κανόνων του δικαίου και του πολιτισμού», επέμεινε.

«Δεν επιδιώκουμε την αντιπαράθεση και αρνούμαστε κάθε λογική στρατιωτικής κλιμάκωσης, αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο φροντίσαμε με τους συμμάχους μας να έχουν ειδοποιηθεί οι Ρώσοι εκ των προτέρων», υπογράμμισε η υπουργός.

Η Γαλλία από την πλευρά της κινητοποίησε τόσο φρεγάτες πολλαπλών ρόλων στη Μεσόγειο όσο και καταδιωκτικά αεροπλάνα για να πλήξουν τη Συρία, ανακοίνωσε η Παρλί.

«Φρεγάτες πολλαπλών ρόλων, συνοδευόμενες από πολεμικά πλοία προστασίας και υποστήριξης, αναπτύχθηκαν στη Μεσόγειο. Ταυτόχρονα μια αεροπορική αποστολή αναχώρησε στην αρχή της νύκτας από αεροπορικές βάσεις στη Γαλλία για να φθάσει στις ακτές της Συρίας», είπε.

«Αυτά τα διαφορετικά μέσα εκτόξευσαν με τέλειο συντονισμό πυραύλους κρουζ (…) σε στενό συγχρονισμό με τους αμερικανούς και βρετανούς συμμάχους μας», σύμφωνα με την υπουργό.

Εξάλλου ο γάλλος υπουργός Εξωτερικών Ζαν-Ιβ Λεντριάν δήλωσε μερικές ώρες μετά τα πλήγματα πως η Γαλλία θέλει «να εργασθεί ήδη από τώρα για την επανάληψη» της πολτικής διαδικασίας στη συριακή κρίση.

«Πρέπει να βρεθεί ένα σχέδιο εξόδου από την κρίση, με μια πολιτική λύση. Είμαστε έτοιμοι να εργασθούμε ήδη από τώρα γι’ αυτό με όλες τις χώρες που μπορούν να συμβάλλουν», τόνισε ο Λεντριάν σε κοινή δήλωσή του με την υπουργό Άμυνας Φλοράνς Παρλί.

Εκτοξεύθηκαν περισσότεροι από 100 πύραυλοι

Σύμφωνα με το ρωσικό υπουργείο Άμυνας, κατά τη διάρκεια της επίθεσης των δυτικών δυνάμενων κατά των συριακών στόχων εκτοξεύθηκαν περισσότερους από 100 πύραυλοι  και «ένας σημαντικός αριθμός» απ’ αυτούς αναχαιτίσθηκε από τις συριακές δυνάμεις.

«Περισσότεροι από 100 πύραυλοι κρούζ και πύραυλοι αέρος-εδάφους εκτοξεύθηκαν από τις Ηνωμένες Πολιτείες, τη Βρετανία και τη Γαλλία από τη θάλασσα και τον αέρα εναντίον συριακών στρατιωτικών και πολιτικών στόχων», αναφέρει το υπουργείο σε ανακοίνωσή του που μεταδόθηκε από το επίσημο πρακτορείο ειδήσεων RIA Novosti.

«Ένας σημαντικός αριθμός» από τους πυραύλους αυτούς καταρρίφθηκε από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα, πρόσθεσε το ρωσικό υπουργείο.

Σύμφωνα με το πρακτορείο ειδήσεων Interfax, το ρωσικό υπουργείο Άμυνας ανακοίνωσε επίσης ότι η Συρία αναχαίτισε τις αμερικανικές και συμμαχικές επιθέσεις χρησιμοποιώντας εξοπλισμό που είχε παραχθεί από τη Σοβιετική Ένωση και στον οποίο περιλαμβάνεται το πυραυλικό σύστημα Buk.

Ρωσία: Έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ

Η Ρωσία ανακοίνωσε σήμερα πως συγκαλεί έκτακτη συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ μετά τα πλήγματα που κατέφεραν οι ΗΠΑ και οι σύμμαχοί τους στη Συρία εναντίον του καθεστώτος της Δαμασκού και τα οποία κατήγγειλε «με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα».

«Η Ρωσία συγκαλεί συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για να εξετάσει τις επιθετικές ενέργειες των Ηνωμένων Πολιτειών και των συμμάχων τους», αναφέρει σε ανακοινωσή του το Κρεμλίνο.

«Η Ρωσία καταγγέλλει με τη μεγαλύτερη αποφασιστικότητα την επίθεση στη Συρία, όπου Ρώσοι στρατιωτικοί βοηθούν τη νόμιμη κυβέρνηση να αγωνισθεί κατά της τρομοκρατίας», προστίθεται στην ανακοίνωση του Κρεμλίνου.

Τουρκία: «Αρμόζουσα απάντηση» τα πλήγματα εναντίον της Συρίας

Η Τουρκία δήλωσε σήμερα πως τα δυτικά πλήγματα με στόχο το συριακό καθεστώς αποτελούν «αρμόζουσα απάντηση» στη χημική επίθεση που φέρεται ότι πραγματοποιήθηκε πριν από μια εβδομάδα στην Ντούμα και είχε αποτέλεσμα δεκάδες νεκρούς.

«Χαιρετίζουμε αυτή την επιχείρηση, που ανακουφίζει τη συνείδηση ολόκληρης της ανθρωπότητας για την επίθεση στην Ντούμα, που όλα οδηγούν στο να αποδοθεί στο (συριακό) καθεστώς», αναφέρεται σε ανακοίνωση του τουρκικού υπουργείου Εξωτερικών.

«Το συριακό καθεστώς, που εδώ και περισσότερο από επτά χρόνια κατατυραννεί τον ίδιο τον λαό του, τόσο με συμβατικά όσο και με χημικά όπλα, έχει βαρύ παθητικό εγκλημάτων κατά της ανθρωπότητας και εγκλημάτων πολέμου», προστίθεται στην ανακοίνωση.

«Η συνείδηση της διεθνούς κοινότητας δεν έχει καμιά αμφιβολία γι’ αυτή την άποψη», υποστηρίζει το τουρκικό υπουργείου.

Τρεις στόχους στα περίχωρα της Δαμασκού έπληξε η δυτική επίθεση

Συριακά κρατικά μέσα ενημέρωσης μετέδωσαν πως αεροπορικές επιδρομές που πραγματοποιήθηκαν με επικεφαλής τις ΗΠΑ προκάλεσαν μόνο υλικές ζημιές σ’ ένα κέντρο επιστημονικής έρευνας στη συνοικία Μπαρζέχ της Δαμασκού.

Από την επίθεση καταστράφηκε κτίριο που στέγαζε ένα κέντρο μάθησης και εργαστήρια, μετέδωσε η κρατική τηλεόραση.

Το Πεντάγωνο υποστηρίζει πως η εγκατάσταση που επλήγη στη Δαμασκό χρησιμοποιούνταν για την ανάπτυξη, την παραγωγή και τη δοκιμή χημικών και βιολογικών όπλων.

«Οι πύραυλοι που στόχευσαν μια στρατιωτική θέση στη Χομς εκτράπηκαν από τον στόχο τους και τραυμάτισαν τρεις αμάχους», μετέδωσε επίσης το κρατικό πρακτορείο ειδήσεων SANA.

Εξάλλου διοικητής μιας περιφερειακής στρατιωτικής συμμαχίας που υποστηρίζει τον πρόεδρο Μπασάρ αλ-Άσαντ δήλωσε πως στους στόχους της δυτικής επίθεσης περιλαμβανόταν μια αεροπορική βάση δυτικά της Δαμασκού και κοντά στα σύνορα με τον Λίβανο.

Η αεροπορική βάση αλ-Σιράι, που αποτέλεσε στόχο, βρίσκεται στην αλ-Ντιμάς, δήλωσε ο διοικητής στο πρακτορείο Ρόιτερ.

Από την επίθεση επλήγησαν επίσης θέση στη Μασιάφ, περίπου 170 χλμ. βόρεια της Δαμασκού, στρατιωτικές αποθήκες στην ανατολική περιφέρεια Καλαμούν βορειοανατολικά της πρωτεύουσας, στην περιοχή Κισουέχ νότια της Δαμασκού και μια θέση στους λόφους Κασιούν που δεσπόζουν της πρωτεύουσας.

Εν τω μεταξύ, βίντεο που μετέδωσαν οι συριακές αρχές δείχνει την αναχαίτιση ενός πυραύλου από τη συριακή αντιαεροπορική άμυνα.

https://youtu.be/fgUZds7crdk?t=2

«Ο Θεός να σας ευλογεί, ο Θεός να σας ευλογεί», ακούγεται ένας άνθρωπος να λέει λίγο μετά την αναχαίτιση του πυραύλου.

«Αμερικανοί μπάσταρδοι», ακούγεται να λέει ο ιδιος άνθρωπος στο βίντεο.

Ο συριακός στρατός υποστηρίζει ότι κατέρριψε 20 πυραύλους στη διάρκεια της επιχείρησης των ΗΠΑ, της Βρετανίας και της Γαλλίας. Όταν ρωτήθηκε για τους πυραύλους κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των δημοσιογράφων, ο εκπροσωπος του Πεντάγωνου δηλωσε ότι δεν μπορει να σχολιάσει τις αναφορές αυτές .

Ο ανταποκριτής του Sputnik ανέφερε ότι οι πυραυλοι δεν έπληξαν το προεδρικό μέγαρο ούτε κυβερνητικά κτίρια στη Δαμασκό.

Μετά την επίθεση, ο πρεσβευτής της Συρίας στην Κίνα ευχαρίστησε τη Ρωσία που «στέκεται δίπλα μας», λέγοντας ότι οι προσπάθειες της Ρωσίας συνέβαλαν στην αποτροπή μιας μεγάλης κλίμακας επίθεσης.

«Εχθροί πραγματοποίησαν πλήγματα εναντίον του στρατού μας, αλλά θα υπομείνουμε, θα πάω τώρα να εργαστώ, η ζωή συνεχίζεται», δήλωσε στο Σπούτνικ κάτοικος της επαρχίας.

Πηγή: in.gr

Όλη η επικαιρότητα