Ηλεία Οικονομία

Ειρηνοδικείο Πύργου: «Κούρεμα» δανείου 78% σε συνταξιούχο του Δημοσίου

Ακούστε το άρθρο

Ευεργετική απόφαση «κουρέματος» δανείου σε ποσοστό 78% εξέδωσε πριν από λίγες ημέρες το Ειρηνοδικείο Πύργου, ανακουφίζοντας συνταξιούχο του Δημοσίου, πατέρα τριών ανήλικων παιδιών κατά τη χρονική στιγμή που υπέβαλε την αίτηση για υπαγωγή στο «Νόμο Κατσέλη» και με μηνιαία σύνταξη στα 1.000 ευρώ.

Ο δανειολήπτης είχε συνολικές οφειλές 122.196 ευρώ προς τις τράπεζες, μεταξύ των οποίων και οφειλές από στεγαστικό δάνειο με το οποίο είχε κατασκευάσει την κύρια κατοικία του.

Το δικαστήριο με την απόφασή του διέταξε την καταβολή συνολικού ποσού 27.426,40 ευρώ προς όλες τις τράπεζες και την αποπληρωμή σε 22 χρόνια -108 ευρώ για δύο χρόνια και 101 ευρώ για τα υπόλοιπα 20), ενώ ταυτόχρονα προστάτευσε από την εκποίηση και από οποιοδήποτε μέτρο αναγκαστικής εκτέλεσης την κύρια κατοικία του, καθώς και άλλου αγροτικού ακινήτου που είχε στην κυριότητά του. Η διαγραφή 95.069 ευρώ από τα δάνεια συνιστά εξέλιξη που επιτρέπει πλέον σε μια πενταμελή οικογένεια να ζήσει όσο πιο αξιοπρεπώς γίνεται, καλύπτοντας τις στοιχειώδεις βιοτικές της ανάγκες αλλά και τις εκπαιδευτικές ανάγκες των παιδιών, δεδομένων των μεγάλων περικοπών που έγιναν στις συντάξεις κατά τη δεκαετία που διανύουμε.

«Απόφαση που ανακουφίζει»

Ο πληρεξούσιος δικηγόρος του αιτούντος οφειλέτη κ. Νικόλαος Θ. Λαϊνόπουλος τόνισε στην εφ. «Πατρίς» ότι «πρόκειται για μια ακόμα σημαντική απόφαση που εκδίδεται στα πλαίσια της ρύθμισης οφειλών του Ν. 3869/2010 (Νόμος Κατσέλη), η οποία πραγματικά ανακουφίζει ένα πρόσωπο που είδε τα εισοδήματά του κατά τη τελευταία οκταετία και συγκεκριμένα τη σύνταξη που ελάμβανε που αποτελούσε και αποτελούσε το μοναδικό εισόδημα ολόκληρης της οικογένειας, αφού η σύζυγος παρά τις μεγάλες προσπάθειες που έκανε παραμένει άνεργη επί σειρά ετών, να συρρικνώνεται σε δραματικό βαθμό, με αποτέλεσμα να υποβαθμίζεται το βιοτικό επίπεδο της οικογένειας και ταυτόχρονα να υποχρεούται να εξοφλήσει δόσεις δανείων για δανειακές υποχρεώσεις που είχε αναλάβει σε τελείως διαφορετικές χρονικές περιόδους και συγκεκριμένα όταν ακόμα ο μισθός του πριν από τη συνταξιοδότησή του ανερχόταν τουλάχιστον στο ποσό των 1.500 ευρώ» και στη συνέχεια αναφέρθηκε στη «σανίδα» σωτηρίας που προσέφερε ο νόμος σε πολίτες που επηρεάστηκαν καταλυτικά από την οικονομική κρίση.

«Η επιλογή προσφυγής στο συγκεκριμένο Νόμο αποτελεί μια σίγουρη σανίδα σωτηρίας για ανθρώπους που πραγματικά έχουν υποστεί σοβαρή μείωση του εισοδήματός τους από τον χρόνο λήψης των δανείων και ανάληψης συγκεκριμένων δανειακών υποχρεώσεων, τις οποίες μάλιστα εξυπηρετούσαν κανονικότατα επί σειρά ετών, μέχρι που βρέθηκαν σε πλήρη οικονομική αδυναμία, μετά την περικοπή μισθών και συντάξεων ή και την απόλυσή τους, ως συνέπεια της οικονομικής κρίσης που έπληξε τη χώρα. Όλα αυτά βέβαια αποτελούν ζητήματα που θα πρέπει να αποδειχθεί ότι αποτέλεσαν πράγματι απρόβλεπτα και έκτακτα γεγονότα που συνέβαλαν αποφασιστικά στην περιέλευση ενός προσώπου σε μόνιμη και αντικειμενική αδυναμία πληρωμής», επισήμανε στην εφ. «Πατρίς» ο κ. Λαϊνόπουλος.

Όλη η επικαιρότητα